Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Το όνομά της δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στο χώρο της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών, εντούτοις η βουλγαρική πλατφόρμα Arendoo, μετά και την είσοδό της στην ελληνική αγορά ακινήτων, μπαίνει στην “αρένα” της διεκδίκησης μεριδίων.
Η πλατφόρμα έχει ήδη μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα (μετά τα βουλγαρικά, ρωσικά, αγγλικά και ιταλικά) και- όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της- αριθμεί μέλη από 23 χώρες, διατηρεί ιδιοκτησίες σε 11, ενώ έχει περισσότερες από 10 χιλ. αξιολογήσεις.
Όπως σημειώνεται επίσης, το τελευταίο τρίμηνο του του 2017 εντάχθηκαν στην πλατφόρμα πάνω από 200 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, με περισσότερα από 250 ακίνητα σε δημοφιλείς προορισμούς, ενώ αναμένεται αύξηση των καταχωρήσεων στην αρχή της φετινής θερινής περιόδου. Η εστίαση γίνεται στην αγορά της ανατολικής Ευρώπης, με την πλατφόρμα να στοχεύει στην άνοδο της ζήτησης για ενοικίαση ελληνικών ακινήτων από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Arendoo με έδρα τη Σόφια είναι 100% θυγατρική της βουλγαρικής εταιρείας Arendoo Holiday και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου μετρά 15 χιλ. ενεργούς χρήστες.
Η είσοδος της νέας πλατφόρμας στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, αλλά και τα υψηλά μερίδια που συγκεντρώνει ο κλάδος της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων σε τουρίστες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο αριθμός των καταλυμάτων που προσφέρονται για ολιγοήμερη μίσθωση αυξάνεται σημαντικά, καταγράφοντας τα τελευταία τρία χρόνια άνοδο 22%. O τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού στο κομμάτι της διαμονής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ.
Η μελέτη έδειχνε πως το 2017 οι καταχωρήσεις ακινήτων έφταναν τις 106 χιλ., όταν ο 2016 ο αριθμός των καταχωρήσεων στις πλατφόρμες σε όλη τη χώρα ήταν 95,6 χιλ., ενώ το 2015 ανέρχονταν σε 87 χιλ. Εκτιμάται πως προσφέρονται πάνω από 63 χιλ. ακίνητα (από 52 χιλ. το 2015) σε όλη τη χώρα (να σημειωθεί πως το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει πολλαπλές καταχωρήσεις σε διαφορετικές πλατφόρμες), κυρίως στην Αθήνα και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αντίστοιχα, καταγράφονται πάνω από 25 εκατ. διανυκτερεύσεις.
Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Airbnb και ακολουθεί η πλατφόρμα της TripAdvisor. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΞΕΕ, η Airbnb μετρά πάνω από 22 χιλ. καταχωρήσεις ακινήτων στην Ελλάδα, η TripAdvisor περίπου 14 χιλ. και ακολουθούν η Homeaway και η Booking.
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το χώρο των ακινήτων εξηγούν πάντως πως η αγορά των μισθώσεων είναι πιθανό να επηρεαστεί από τα νέα δεδομένα, όσον αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την εν λόγω δραστηριότητα. Η εγγραφή σε μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι υποχρεωτική για όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα διενεργούνται εκτεταμένες διασταυρώσεις προκειμένου να λαμβάνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και να επιβάλλεται ο σχετικός φόρος
capital.gr