Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης προς επιχειρηματίες: Φέρτε πίσω τις καταθέσεις

Της Νένας Μαλλιάρα 

Πρόσκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επιστρέφοντας τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε πριν από λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Eurobank και της Grant Thornton “Growth Awards”. Συζητώντας με τον πρόεδρο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton Βασίλη Καζά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σταθερή δέσμευσή του να προωθήσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανέλθουν οι επενδύσεις στη χώρα.

“Πριν όμως απευθυνθούμε στους ξένους πρέπει να απευθυνθούμε στους Έλληνες. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για την ανάκαμψη της χώρας. Για παράδειγμα θα ήθελα πρώτα οι Έλληνες επιχειρηματίες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Καλώ το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο να επενδύσει στην Ελλάδα με αίσθηση ασφάλειας και πατριωτισμού”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα ήθελε το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο να στηρίξει και την καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα, λειτουργώντας ως angel investor.

Ερωτηθείς για το αν το πρόγραμμα του ιδίου έχει τη συναίνεση των στελεχών του κόμματός του, σημείωσε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος –όπως είπε είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν πρόκειται να ανεχθεί επ’ αυτού εσωτερικές διαφωνίες- είναι να στηριχθεί ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

“Χρειάζεται να συνεχίσουμε ένα μεταρρυθμιστικό σοκ με μεγάλες αλλαγές στην ελληνική ιδιοκτησία καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται προς το τέλος του και μετά η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη στα σκαμπανεβάσματα των αγορών. Για να έχουμε αξιοπιστία πρέπει να προωθήσουμε αλλαγές που να τις αγκαλιάσει και η ελληνική κοινωνία. Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και εμείς δεν αρκεί μόνο να περπατάμε”.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον καταστροφικό για την επιχειρηματικότητα συνδυασμό υψηλής φορολογίας και εισφορών, λέγοντας ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του θα είναι η προώθηση ενός νέου φορολογικού νόμου κι ενός νέου αναπτυξιακού νόμου “για το ξεκαθάρισμα της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση των επενδύσεων”. Όπως είπε, το μείζον είναι πριν να αναζητήσουμε νέες επενδύσεις να ξεμπλοκάρουμε αυτές που έχουν ξεκινήσει αλλά ουσιαστικά μπλοκάρονται σε έναν κυκεώνα πολιτικά κατευθυνόμενης γραφειοκρατίας (πχ. Ελληνικό, σκουριές).

“Σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού θα έδειχνα ότι κάποιες εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν διότι απαιτούνται ιδιωτικοί πόροι και ιδιωτικό μάνατζμεντ σε αυτές”. Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης ότι η ΝΔ επεξεργάζεται μια τολμηρή πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και οι εισφορές του μη μισθολογικού κόστους προκαλούν ασφυξία στις επιχειρήσεις και διώχνουν εργαζόμενους στο εξωτερικό.

“Στενοχωριέμαι ιδιαίτερα όταν ακούω όχι απλά ανέργους, αλλά ανθρώπους που έχουν εργασία στην Ελλάδα να φεύγουν στο εξωτερικό γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους”. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε ότι θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση κατοίκων του εξωτερικού να έρθουν στην Ελλάδα ως μόνιμοι φορολογικοί κάτοικοι. “Άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Νοτίου Ευρώπης κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και δεν θα αφήσω την Ελλάδα απ’ έξω” είπε.

Ερωτώμενος για τη σταθερότητα των θεσμών και τη συνέχεια του κράτους που απαιτούν οι επενδύσεις και για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση για κάτι τέτοιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: βλέποντας όλη τη δημιουργικότητα μέσα σε αυτή την αίθουσα και αντιπαραθέτοντάς την με την τοξικότητα και τη νοσηρότητα του πολιτικού κλίματος, ιδίως των τελευταίων ημερών, θα σας έλεγα το εξής: από τη φύση μου είμαι ήπιος πολιτικός. Η συναίνεση χρειάζεται απ όλες τις πλευρές και δεν την έχουμε δει. Όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στις επιθέσεις, συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τις επιχειρήσεις που άντεξαν και παρέμειναν στην Ελλάδα στην κρίση και τόνισε ότι “εμένα και τη Νέα Δημοκρατία η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να μας εμπιστεύεται. Είναι δέσμευσή μας να μειώσουμε την φορολογία, να ενθαρρύνουμε το περιβάλλον για επενδύσεις, να καλέσουμε τις τράπεζες να δώσουν περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ζητώντας σε αντάλλαγμα από αυτές (τις επιχειρήσεις) φροντίδα για την κοινωνία και το περιβάλλον”.

Δεν εστίασε σε συγκεκριμένους μεγάλους κλάδους όπου θα δοθεί η έμφαση για επενδύσεις καθώς ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος του θα είναι η απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας η οποία θα είναι και σε κλάδους μη προβλέψιμους. “Δεν είμαι τόσο θιασώτης συγκεκριμένων κλάδων. Θέλω να στηρίξω τις νέες επιχειρήσεις και τις μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει να αναδείξουμε την επιχειρηματική αριστεία χωρίς κόμπλεξ”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου