Ειδήσεις

“Περίλυπός ἐστιν ἡ ψυχή μου …”- Γράφει ο Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου

Παρακολουθώ με λύπη τις τελευταίες ημέρες  τις δραστηριότητες του δήμου μας  σε δύο θέματα των οποίων η αντιμετώπιση θεωρώ ότι βρίσκεται  σε λάθος κατεύθυνση.

Το πρώτο είναι η καθαίρεση των προβόλων που δημιουργήθηκαν για τη μείωση του εύρους του οδοστρώματος στην περιοχή Κρητικών  που έσωσαν ανθρώπινες ζωές και το δεύτερο η καταστροφή της εγκατάστασης που με χίλια – μύρια βάσανα ολοκληρώθηκε προ δεκαετίας στο χώρο του πάρκου του Θέρμαι και απήλλαξε την πόλη από ένα χώρο ντροπής στον οποίο συναθροίζονταν  κάθε λογής περιθωριακοί που επιδίδονταν σε κάθε είδους ανομία στην καρδιά της πόλης της Ρόδου.

Οι πρόβολοι για τη μείωση του εύρους του οδοστρώματος στην περιοχή των Κρητικών δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν τρεις στόχους

Ο πρώτος να πάψουμε επιτέλους να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές από τα αυτοκινητικά δυστυχήματα που συνέβαιναν στο χώρο αυτό συχνά πυκνά.

Η μεγάλη ευθεία και το πλάτος της οδού παρέσυραν τους οδηγούς να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, να πραγματοποιούν προσπεράσεις  και να επιδίδονται σε κόντρες  και αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, ή να τραυματίζονται σοβαρά συνάνθρωποί μας μένοντας ανάπηροι και να καταστρέφονται περιουσίες.

Δέκα χρόνια μετά ο απολογισμός είναι απόλυτα θετικός.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των κατοίκων της περιοχής. Όλοι ενθυμούνται ποια ήταν η εικόνα με τα αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια στην είσοδο της πόλης από το αεροδρόμιο, εικόνα η οποία προσέβαλε τον πολιτισμό μας και δημιουργούσε μία οπτική και αισθητική ρύπανση .

Τρίτος στόχος η αναβάθμιση της θαλάσσιας  περιοχής των Κρητικών με τη δημιουργία σχολής ιστιοπλοΐας, με γήπεδα Beach Volley, Beach Soccer κλπ και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να προβλεφθεί η δυνατότητα για τους δυνητικούς επισκέπτες να αφήσουν εκεί κοντά τα αυτοκίνητα ή όποιο άλλο μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούσαν.

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες άρχισε το ξήλωμα των προβόλων που είχαν δημιουργηθεί και μάλιστα το έργο αυτό ξεκίνησε μπροστά από το κέντρο διασκεδάσεως  «ΑΣΤΡΑ» με κατεύθυνση προς τη  Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης.

Δηλαδή σε ένα χώρο από τον οποίο θα ξεκινούν άνθρωποι που θα ευρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, σε κατάσταση ευθυμίας (για να μην πω μέθης)  στους οποίους δίνουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, να κινούνται ανταγωνιστικά (κόντρες) και τις πιθανές συνέπειες  μπορεί ο καθένας να φαντασθεί.

Όμως ποιος θα φέρει το βάρος της ευθύνης για πιθανούς θανάτους  και τραυματισμούς ?

Την παρέμβαση αυτή την πρότεινε κάποια αρμόδια υπηρεσία, π.χ. η Τροχαία ?

Έγινε κάποια μελέτη ? ή κάποιος αυθαίρετα έδωσε εντολή υλοποίησης αυτής της παρέμβασης   ?

Εύχομαι να κάνω λάθος και να μην συμβεί ποτέ κάτι το οποίο λογικά θα βασανίζει για πάντα τη ψυχή του όποιου υπεύθυνου.

Για το δεύτερο θέμα .

Δεν είναι τόσο μακρινή η εποχή που το πάρκο του Θέρμαι αποτελούσε χώρο που ο κάθε σοβαρός άνθρωπος απέφευγε να επισκεφθεί τουλάχιστον μετά την δύση του ηλίου.

Μετά από μεγάλη βάσανο και δεκάδες δικαστήρια βρέθηκαν κάποιοι ρομαντικοί ιδιώτες επιχειρηματίες και αποφάσισαν να επενδύσουν στον εγκαταλελειμμένο αυτόν χώρο τα ωραία τους χρήματα για να τον ιδούν να  ξαναμπαίνει στη ζωή των  κατοίκων της πόλης και όχι μόνον.

Στο χώρο φυτεύτηκαν περισσότερα από 10.000 φυτά μετά από μελέτη ειδικού Αρχιτέκτονα τοπίου και με την παρακολούθηση Γεωπόνου σώθηκαν όλα τα δέντρα τα οποία κινδύνευαν να ξεραθούν

Μάλιστα στα εγκαίνια λειτουργίας του χώρου έδωσε το παρών μια μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνης η κ. Νανά Μούσχουρη για να μας θυμίσει και να ξαναθυμηθεί όλα όσα ζήσαμε  στο χώρο αυτό και ότι από εδώ ξεκίνησε μια τεράστια καλλιτεχνική καριέρα μαζί με τους συνεργάτες της.

Η δημοπράτηση έγινε σε χρόνους που κανείς δεν φαντάζονταν τι θα επακολουθούσε με μνημόνια, διάλυση της οικονομίας της χώρας και όλα όσα ζούμε .

Τότε προβλέφθηκε στο συμβόλαιο να υπάρχει μια αύξηση του ενοικίου κάθε έτος και εξ αυτού του λόγου έφθασε να πληρώνει εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ο επιχειρηματίας ένα εξωπραγματικό, για τη σημερινή εποχή, ενοίκιο που ξεπερνά τις 10.000 € μηνιαίως

Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να χαρισθούν τα ενοίκια στον επιχειρηματία, θα αποτελούσε αυτό και παράβαση καθήκοντος .

Όμως οι υπεύθυνοι του δήμου και ο εκκαθαριστής της εταιρείας έβλεπαν ότι υπήρχε αδυναμία καταβολής του ενοικίου, αντί λοιπόν να αφήσουν να δημιουργηθεί μια τόσο μεγάλη οφειλή δεν θα έπρεπε να καλέσουν τον επιχειρηματία και να συμφωνήσουν ένα νέο μειωμένο ενοίκιο, σύμφωνα με την παρ. 4, άρθρο 9 του Ν.4071/2012, έτσι ώστε και ο δήμος να εισπράττει τα χρήματά του και ο επιχειρηματίας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ?

Κύριε Δήμαρχε,

Εσείς είσθε ένας έγκριτος Νομικός γνώστης της Νομικής Επιστήμης, για ποιο λόγο δεν πήρατε πρωτοβουλία να λύσετε το θέμα πριν φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση ?

Για ποιόν λόγο εξακολουθείτε να δέχεσθε να συνεχίζεται η δήθεν εκκαθάριση της εταιρείας του δήμου η οποία ανατέθηκε σε εκκαθαριστή το 2011 και δεν ολοκληρώνεται?

Ξεκίνησε η εκκαθάριση ή ακόμη υπάρχουν δυσκολίες ?

Πόσες φορές σας καλέσαμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να τελειώνει αυτή η κωμωδία που συνεχίζεται εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια?

Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί αυτό το διάστημα, που έχουν διατεθεί, πόσα παραμένουν υπέρ της υπό λύση εταιρείας και που ευρίσκονται αυτά τα χρήματα ?

Σε λογαριασμό τραπέζης της εταιρείας ?

Σε λογαριασμό ιδιώτη ?

Φυλάσσονται στην τσέπη  κάποιου ?

Σε μια περίοδο που οι εταιρείες πρέπει να δίνουν λογαριασμό για όλα τους τα έσοδα και έξοδα και που όλες οι συναλλαγές οφείλουν να γίνονται μέσω τραπέζης, λόγω των Capital Controls η εταιρεία αυτή πως διακινεί τόσα χρήματα που έχει εισπράξει από το 2011 μέχρι σήμερα (άνω των 5.000.000 €) χωρίς να χρησιμοποιεί Τραπεζικούς λογαριασμούς ?

Μετά την εξέλιξη που είχε αυτή η υπόθεση με την έξωση του επιχειρηματία από το χώρο του πάρκου του Θέρμαι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο χώρος θα επανέλθει στην προηγούμενη άθλια κατάσταση.

Το πάρκο και το κτίριο θα γίνουν στέκι περιθωριακών και οι υπηρεσίες του δήμου θα καλούνται να μαζεύουν σύριγγες και ότι άλλο μπορεί κανείς να φαντασθεί

Ποτέ δεν είναι αργά. Τολμήστε και προχωρήστε σε λύσεις που σώζουν ζωές, προστατεύουν ανθρώπους από βαρείς τραυματισμούς, προστατεύουν περιουσίες, βοηθούν την λειτουργία της πόλης και αναβαθμίζουν το περιβάλλον

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου