Ειδήσεις

Αθηναίος και Ροδίτης υπόλογοι για επενδύσεις σε δολάρια ΗΠΑ που… εξανεμίστηκαν

Ενώπιον του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων εξετάσθηκε την 6η Φεβρουαρίου 2018 υπόθεση με κατηγορούμενους για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, εκ της οποίας προκλήθηκε ζημία άνω των 30.000 €, έναν κάτοικο Αθηνών χρηματιστή, κι έναν κάτοικο Ρόδου γνωστό οικονομολόγο.
Το Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώτο ερήμην σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και τον Ροδίτη συγκατηγορούμενό του, σε ποινή κάθειρξης 5 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Η υπόθεση κινήθηκε μετά από μήνυση, που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2015 διευθυντής γυναικολογικής κλινικής των Αθηνών, με στενούς δεσμούς στα Δωδεκάνησα, ο οποίος πείστηκε μαζί με έναν φίλο του, να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε επενδυτικά προϊόντα.
Ο Αθηναίος χρηματιστής συγκεκριμένα εφέρετο να εξειδικεύεται σε συναλλαγές με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να συνεργαζόταν με τον Ροδίτη οικονομολόγο, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον πολιτικώς ενάγοντα ιατρό και τον φίλο του.
Πιο συγκεκριμένα ο φίλος του πολιτικώς ενάγοντος ιατρού είχε συνεργασία με τον Ροδίτη οικονομολόγο και τον συμβουλευόταν σε επενδύσεις του σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες είχαν πολύ καλές αποδόσεις.
Ο γυναικολόγος γνώρισε τον Ροδίτη και όπως υποστηρίζει, εκείνος του υπέδειξε τον χρηματιστή, που διατηρούσε γραφείο στο Κολωνάκι και διέθετε έναν αλγόριθμο με τον οποίον είχε 85% επιτυχία στις προβλέψεις του.
Οι συναλλαγές ήταν intraday και στο τέλος κάθε ημέρας θα υπήρχε εκκαθάριση και δεν θα υπήρχαν «ανοιχτές θέσεις».
Περαιτέρω ο αλγόριθμος είχε δικλείδα ασφαλείας με stop – loss έως 3% και η απόδοση της επένδυσης θα κυμαινόταν από 1,5 έως 2% μηνιαίως.
Τα δε χρήματα θα ήταν κατατεθειμένα στην τράπεζα «Barclays» της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο γιατρός, τον Δεκέμβρη του 2011, επένδυσε αρχικά 277.000 δολάρια ΗΠΑ, τα οποία και κατατέθηκαν σε λογαριασμό εταιρείας που του υπέδειξε ο χρηματιστής. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιατρού, ο Ροδίτης του υπέδειξε δύο μήνες μετά, statement, σύμφωνα με το οποίο η επένδυσή του είχε ανέλθει στα 281.010 δολάρια ΗΠΑ και όταν μετά από 4 μήνες τα κέρδη του εφέροντο να έχουν ανέλθει στις 15.000 δολάρια ΗΠΑ, επένδυσε ακόμα 273.353 δολάρια ΗΠΑ στον ίδιο λογαριασμό, τον οποίον μάλιστα διαχειριζόταν ο χρηματιστής βάσει ειδικού πληρεξουσίου.
Η επένδυση φερόταν να πηγαίνει καλά και τον Σεπτέμβριο του 2012 ο γιατρός κατέθεσε στον ίδιο λογαριασμό ακόμη 599.930 δολάρια ΗΠΑ.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο χρηματιστής φέρεται να τον έπεισε να επενδύσει 300.000 δολάρια ΗΠΑ από τα χρήματα, που είχε καταθέσει στον λογαριασμό, σε ένα fund, που ανήκε σε Έλληνα και του οποίου θεματοφύλακας ήταν η Τράπεζα Rotchild του Λουξεμβούργου.
Ο πολιτικώς ενάγων, ιατρός, έως τον Οκτώβριο του 2013, ελάμβανε statements της εταιρείας, τα οποία, όπως διαπίστωσε στην πορεία, ήταν πλαστά.
Σε συνάντηση που είχε ο ιατρός με τον Έλληνα διαχειριστή του fund διαπίστωσε ότι είχε χάσει σημαντικό ποσοστό από την επένδυσή του και κατόρθωσε να διασώσει 277.750 δολάρια ΗΠΑ.
Ο φίλος του, όπως υποστήριξε στην μήνυσή του, είχε επενδύσει 400.000 δολάρια ΗΠΑ κι ενώ είχε ομοίως λάβει statements στα οποία φαινόταν ότι κέρδιζε τελικά το κεφάλαιό του είχε περιοριστεί σε 25.000 δολάρια ΗΠΑ.
Ο χρηματιστής διαβεβαίωνε τον ιατρό ότι θα ελάμβανε 1.024.975 δολάρια ΗΠΑ κι όταν έφθασε ο Απρίλιος του 2014 τον έπεισε να κάνει υπομονή διότι υπήρχαν διακυμάνσεις στην ισοτιμία ΕΥΡΩ – δολαρίου.
Τον Οκτώβριο του 2014, όταν η ισοτιμία είχε φθάσει στο 1,24 -1,25 ο γιατρός του έδωσε εντολή να βγάλει τα χρήματα και ο χρηματιστής φέρεται να του είπε ότι το τελικό ποσό είχε ανέλθει σε 1.400.000 δολάρια ΗΠΑ.
Κι ενώ ανέμενε να κατατεθούν τα χρήματα αυτά στο λογαριασμό του τελικά τον Οκτώβριο του 2014 φέρεται να του ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιό του ήταν μόλις 90.000 δολάρια ΗΠΑ.
Τον επόμενο μήνα, ο χρηματιστής υπέγραψε δήλωση αναγνώρισης, αποδοχής και επιβεβαίωσης χρέους 1.120.000 δολαρίων ΗΠΑ και ο γιατρός αφού δεν πήρε τα χρήματα εξέδωσε εις βάρος του διαταγή πληρωμής τον Φεβρουάριο του 2015 με την οποία διετάχθη να του καταβάλει το ποσό των 901.481 € εντόκως από τον Δεκέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών η ζημία που υπέστη ο γιατρός ανήλθε στις 573.283 δολάρια ΗΠΑ και ο φίλος του σε 206.000 δολάρια ΗΠΑ.
Ο Ροδίτης αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται. Είχε γνωρίσει το 2010 τον χρηματιστή, ο οποίος του είχε επιδείξει τα αλγοριθμικά του συστήματα και τον Μάιο του 2011 όταν ρωτήθηκε από τον φίλο του γιατρού του συνέστησε τον χρηματιστή λέγοντάς του όμως ότι η επένδυση αυτή ενέχει ρίσκο.
Όταν γνώρισε τον γιατρό του ανέφερε ομοίως ότι η επένδυση ενέχει ρίσκο και ότι θα απέδιδε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στον φίλο του γιατρού παρέδωσε κάποιες φορές ο ίδιος ενημερωτικά statements της επένδυσής του, ενώ αρνήθηκε ότι είχε παραδώσει ποτέ τέτοια έγγραφα στον ιατρό.
Επιπλέον τόνισε ότι ο χρηματιστής είχε εκδώσει επαγγελματικές κάρτες με το δικό του όνομα, εν αγνοία του, ενώ δήλωσε πλήρη άγνοια για την πορεία των επενδύσεων.
Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής της υπόθεσης παρέστη ο δικηγόρος κ. Λάμπρος Ντουματσάς και ως συνήγορος υπεράσπισης του Ροδίτη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Ο Ροδίτης κατηγορούμενος άσκησε έφεση και η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί και στον δεύτερο βαθμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου