Δέκα διαφορετικές κάλπες –όσα και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis που εστάλη στη Βουλή– θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ ή όχι της διερεύνησης από την προανακριτική επιτροπή για καθέναν από αυτούς. Σύμφωνα με έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές, για κάθε κάλπη θα υπάρχει και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο. Σε αυτό θα αναγράφεται το όνομα του πολιτικού προσώπου για το οποίο κατατίθεται το αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής και το ερώτημα αν θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω προανακριτικής επιτροπής, βάσει της πρότασης που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση. Οι βουλευτές θα καλούνται να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, εξακολουθούν να παραπέμπουν αποκλειστικά στις αποφάσεις της προανακριτικής επιτροπής για όλα τα ζητήματα που αφορούν την επίμαχη δικογραφία. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε (ρ/σ Alpha) ότι η Προανακριτική «θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιόν της και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίας μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την κύρια ανάκριση, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Και από εκεί και πέρα, η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο, ξαναλέω, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν, πράγματι, αδικήματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν την έχει η Βουλή, την έχει η τακτική Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία, επί της ουσίας». Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης δεν δεσμεύει τη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανά της, τα οποία θα αποφασίσουν, κατόπιν δικής τους διάσκεψης, για την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης.
Εμμεση αναφορά Τσίπρα
Εμμεση αναφορά στην υπόθεση Novartis έκανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του (enikos.gr). Εκεί, κάνοντας αναδρομή στην πορεία των τελευταίων χρόνων, αναφέρεται σε κάποιους που, την ίδια στιγμή που κουνούσαν το δάχτυλό στους «τεμπέληδες Ελληνες», «συνέχιζαν ανενόχλητοι το πάρτι της μίζας και της υπερτιμολόγησης». Σε άλλο σημείο, κάνοντας αναφορά στην εκλογική επικράτηση του κόμματός του το 2015, την αποδίδει και στην ανάγκη να μπει τέλος στην παράλογη και προκλητική εξουσία ενός συστήματος διαπλοκής.
Καθημερινή