Ειδήσεις

Ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Σωτρίλλης συνιστά στους γονείς να προβούν σε εμβολιασμό των παιδιών τους

Αποκαλυπτικός είναι όσον αφορά τα αποτελέσματα των εμβολιασμών που έγιναν με ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
Με αφορμή και τον πρόσφατο απολογισμό που έγινε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Σωτρίλλης υπογράμμισε τα εξής: «Ακούσατε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων, δίνοντας ακροθιγώς κάποια στοιχεία που υπήρχαν κατά την διάρκεια του 2017, ενώ ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να υφίστανται και το 2018. Προσπάθειά μας, είναι να δίνουμε πάντα λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία και κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης, και φυσικά των εμβολιασμών» όπως είπε.
Παράλληλα, ο κ. Σωτρίλλης επέστησε την προσοχή των γονέων και κηδεμόνων για τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών τους σε μικρή ηλικία, για διάφορες αρρώστιες.
«Ενώ προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών για εμβολιασμούς δυστυχώς, υπάρχουν ομάδες που παραμένουν ανεμβολίαστες και οι οικογένειές τους, δεν δέχονται συζήτηση. Αυτό είναι επικίνδυνο».
Το «αντιεμβολιαστικό» κίνημα στη χώρα μας ξεκίνησε το 2009, μετά την πανδημία της γρίπης. Τότε εμφανίσθηκαν πολλοί γιατροί που μιλούσαν για τις παρενέργειες των εμβολίων με συνέπεια η χρήση όλων των εμβολίων να μειωθεί κατά 20%-40%.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτρίλλης προτρέπει τους γονείς να μην ακολουθούν αυτή την ‘τάση’ της εποχής, όπου πολλοί δεν θέλουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καθώς θεωρούν ότι τα εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο.
«Δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών, αλλά είναι ένα ποσοστό που ίσως να παρουσιάσει πρόβλημα με μία νόσο στο μέλλον σε επικίνδυνο βαθμό. Ωστόσο, οι επιπλοκές που φέρνουν οι νόσοι θα είναι ακόμη χειρότερες…» όπως είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν οι παιδίατροι, οι γονείς καταφεύγουν σε… ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού των παιδιών τους και άλλα «τερτίπια», όπως πιστοποιητικά από γιατρούς χωρίς ειδικότητα, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Κατόπιν τούτων, οι παιδίατροι δεν αποκλείουν σύντομα να επανεμφανιστούν στη χώρα μας και άλλες «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως ο κοκίτης και η παρωτίτιδα.

Το κρούσμα μηνιγγίτιδας και το τεστ «μαντού»
«Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας, σε ένα κορίτσι 16 ετών. Ευτυχώς, λόγω της έγκαιρης αντιμετώπισης της περιστατικού, όλα πήγαν καλά. Κάναμε τις απαραίτητες θεραπευτικές κινήσεις στο περιβάλλον του κοριτσιού στο σχολείο κ.λπ. (προληπτικά). Όπως είναι γνωστό, δεν απαιτούνται ψεκασμοί σε διάφορους χώρους διότι το μικρόβιο αυτού του ιού έξω από τον ρινοφάρυγγα δεν μπορεί να επιβιώσει. Το ζήτημα είναι ότι όλα τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται από την παιδική ηλικία. Φέτος, ξεκινήσαμε μια συζήτηση με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις εξετάσεις για το ‘μαντού’ και μάς απάντησαν ότι θα γίνονται ανά διετία. Εμείς προμηθευόμαστε από το Ινστιτούτο Παστέρ κάθε χρόνο, έναν μεγάλο αριθμό ‘δερμοαντίδρασης’ – μαντού για οποιονδήποτε ήθελε να κάνει αυτό τον έλεγο. Ωστόσο, δεν είναι άμεσα αναγκαίο», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασμών, ο κ. Σωτρίλλης είπε ότι πέρσι έγιναν έλεγχοι σε 250 παιδιά 6 έως 7 ετών, εκ των οποίων τα 10 περιστατικά ήταν θετικά: «Δεν υπήρξε νόσος, απλά ήταν θετικά στο ‘μαντού’. Ωστόσο, διεκομίσθηκαν προληπτικά στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο των Αθηνών κι εδόθησαν περαιτέρω οδηγίες. Σε 2 εκ των 10 περιστατικών δόθηκε μια θεραπεία βραχυχρόνια. Εντοπίστηκε η πηγή της μόλυνσης, απομονώθηκαν κι έκτοτε δεν υπήρξαν προβλήματα. Έγιναν οι απαραίτητοι επανέλεγχοι στα παιδιά αυτά για να είμαστε σίγουροι».
Να σημειωθεί τέλος, πως ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν τα αντίστοιχα παιδιά των ΡΟΜΑ καθώς δεν ανήκουν σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που μπορούν να ελεγχθούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου