Ειδήσεις

Ομιλία Δημάρχου στην Ειδική Εκδήλωση της Βουλής για την Επέτειο της Δωδεκανήσου με τιμώμενο πρόσωπο τον Ιωάννη Ζίγδη

Στην Ειδική Εκδήλωση της Βουλής για την Επέτειο της Δωδεκανήσου με τιμώμενο πρόσωπο το Δωδεκανήσιο πολιτικό Ιωάννη Ζίγδη, παρευρέθη την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ως κεντρικός ομιλητής.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Ιωάννη Ζίγδη η οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή πορεία της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.
Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου στη Βουλή των Ελλήνων έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

Σας ευχαριστούμε για τη πρόσκληση στην Ειδική Εκδήλωση της Βουλής, με τιμώμενο πρόσωπο, τον Δωδεκανήσιο πολιτικό, Ιωάννη Ζίγδη και θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου».
Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, τιμά την μνήμη του Γιάννη Ζίγδη. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της Ελλάδας και ένα πρόσωπο βαθιά συνδεμένο με την πολιτική ιστορία της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα του γενέθλιου τόπου του, της Ρόδου.
Σε λίγες ημέρες, τιμούμε την ιστορική επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Εβδομήντα χρόνια ελεύθερης ζωής από τους λογής-λογής κατακτητές, που δεν ήταν λίγοι… Φράγκοι, Άραβες, Τούρκοι, Ιταλοί. 650 χρόνια σκλαβιάς. Αλλά και 650 χρόνια σκληροί αγώνες της αδούλωτης ελληνικής ψυχής, που ήξερε πάντα ν’ αγωνίζεται, ν’ αντιστέκεται και να πεθαίνει… Ο ξεσηκωμός και η αντίσταση χρέος ιερό.
Ολόκληρη η Δωδεκάνησος τιμά τον μεγάλο αγώνα όλων των Δωδεκανησίων, επώνυμων και ανώνυμων, που έλαβαν μέρος στον μεγάλο αγώνα του Ελληνισμού και ολόκληρης της φιλελεύθερης Ευρώπης, πολέμησαν, αντιστάθηκαν, φυλακίστηκαν και πέθαναν για την ελευθερία της πατρίδας.
Η αναφορά αυτή στο παρελθόν είναι όσο ποτέ άλλοτε τόσο επίκαιρη και αναγκαία για τη διαμόρφωση του παρόντος και για την πρόβλεψη του μέλλοντος. Η ιστορία του Ελληνικού κράτους και οι προσωπικότητες εκείνες που έζησαν στις πιο κρίσιμες περιόδους της, διαμόρφωσαν και καθόρισαν την μοίρα της Ελλάδας είναι πολλές.
Λένε, ότι: «Οι μεγάλες κρίσεις, οι μεγάλες ανάγκες και τα μεγάλα γεγονότα γεννούν τους μεγάλους ηγέτες».
Στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο μιας κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας η παρουσία του Γιάννη Ζίγδη ήταν καθοριστική. ‘Εχουν περάσει 21 χρόνια από τον θάνατο του ( Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 1997) και η αναφορά, η μνήμη και η τιμή στην προσωπικότητα και στην πολιτισμο-κοινωνική του ταυτότητα παραμένουν για μας τους Δωδεκανήσιους πάντα αναλλοίωτα και επίκαιρα.
Η διαδρομή του Γιάννη Ζίγδη, στην ιστορία του χρόνου ξεκινά από την Λίνδο. Είχε ζήσει μέσα στον εικοστό αιώνα, με επαναστάσεις, παγκοσμίους, θερμούς και ψυχρούς πολέμους, μέσα στον εμφύλιο, μέσα στην δικτατορία, μέσα στην Δημοκρατία. ΄Ολο το διάστημα αυτό διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Λίνδο, την Ρόδο και συμμετάσχει εναργώς στις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας μας.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Από τις πρώτες ακόμα εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 πρωτοστάτησε στην συγκρότηση του “Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών”, στο οποίο κατατάχτηκε ως απλός στρατιώτης και υπηρέτησε στο μακεδονικό μέτωπο και την Κρήτη.
Στις 5 Μαρτίου του 1950, οι Δωδεκανήσιοι καλούνται, για πρώτη φορά, να εκλέξουν τους δικούς τους εκπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Ιωάννης Ζίγδης εκλέγεται βουλευτής Δωδεκανήσου, με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Βουλής, όλοι οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, ζητωκραυγάζουν υπέρ της Δωδεκανήσου. Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης, Νικόλαος Πλαστήρας: «Με βαθείαν συγκίνησιν υποδεχόμεθα τους πρώτους αιρετούς αντιπροσώπους της ελευθέρας Δωδεκανήσου. Η Κυβέρνησις θα δείξει, εμπράκτως, αμέριστον ενδιαφέρον επί των ζωτικών ζητημάτων της πολυπαθούς και ηρωικής των Πατρίδος.
Ο Ιωάννης Ζίγδης, πρώτος Δωδεκανήσιος βουλευτής δηλώνει με περισσή συγκίνηση: «Την επίσημον αυτήν στιγμήν, καθ΄ ήν η ηρωική Δωδεκάνησος καταλαμβάνει την θέσιν της εις την Εθνικήν Αντιπροσωπείαν, η σκέψις ημών στρέφεται προς τους ηρωικούς νεκρούς, οίτινες, διά του αίματός των και της πείσμονος καρτερικότητος, εξησφάλισαν ακηλίδωτον την ελληνικότητα της Δωδεκανήσου».
Ο Γιάννης Ζίγδης μετέπειτα υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της Αντίστασης κατά της δικτατορίας και ο μόνος Υπουργός της προδικτατορικής περιόδου, που φυλακίστηκε από το καθεστώς. Ιστορικές θα μείνουν οι φράσεις του στη περίοδο της Δικτατορίας: “Θα ζήσω και εκατό χρόνια ακόμη, αν χρειαστεί, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας”(Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, 1η Απριλίου 1970).
Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και στην οικονομική ανάπτυξη του. Συνέβαλλε στο να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου. Το 1991 προχώρησε στην σύσταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος”, με σκοπό την προβολή της συμβολής της Δωδεκανήσου στον ελληνικό πολιτισμό και τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, και τη δυνατότητα της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της Ελλάδας γενικά στο μέλλον.
Το ιστορικό παρελθόν και οι επετειακές αναφορές σε γεγονότα και σε προσωπικότητες, που καθόρισαν την μοίρα της πατρίδας στοχεύουν να δικαιώσουν το ιστορικό παρόν. Οι ιστορικοί απολογισμοί αποκτούν ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό καθώς προβάλλουν τη διαχρονικότητά των ιστορικών γεγονότων, ως αφετηρία, μέσα από την οποία το κοινό παρελθόν θα δώσει νόημα και αξία στο κοινό μέλλον.
«Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου», αποτελεί το Β’ θέμα προσανατολισμού της παρούσας εκδήλωσης, το οποίο στην ιστορία του χρόνου συνδέεται και με την προσωπικότητα του τιμώμενου.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην ανασυγκρότηση της Δωδεκανησιακής Οικονομίας στην νεοαπελευθερωτική Δωδεκάνησο. Εκτός από την αποκατάσταση των καταστροφών και των ζημιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής ελήφθησαν μία σειρά μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή υποβάθμιση της Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκε ειδική φορολογία εισοδήματος, η ελαστικότερη χρηματοδότηση του εισαγωγικού εμπορίου, το ειδικό δασμολογικό καθεστώς και η εφαρμογή τοπικού δημοτικού φόρου κατανάλωσης. Ο Γιάννης Ζίγδης υπήρξε υποστηρικτής του ειδικού δημοσιονομικού (φορολογικού και δασμολογικού καθεστώτος) της Δωδεκανήσου και αρχιτέκτονας της ανάπτυξης της Δωδεκανήσου, αλλά και εισηγητής μιας σειράς μεταρρυθμιστικών μέτρων για την ορθολογική μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου .
Η αναπτυξιακή πορεία της Δωδεκανήσου, αναμφίβολα και σήμερα, συνδέεται με τις ιδιαιτερότητες των νησιών, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία τους ΚΑΙ, καθορίζεται πρωτίστως από τον εθνικό σχεδιασμό και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, του οποίου ένθερμος υποστηρικτής υπήρξε ο Γιάννης Ζίγδης.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της νησιωτικής περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου πρέπει να έχει στόχο ένα σαφή σχεδιασμό για την ισόρροπη ανάπτυξή της, την αναβάθμιση των υποδομών της, των θαλασσίων οδών της, το μεταναστευτικό, την άμβλυνση των ανισοτήτων, που προκύπτουν από την νησιωτικότητα και την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων, που έχουν σχέση με το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο προσδίδουν τα νησιά στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα, καθώς η προϊούσα αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο μοιάζει ίσως απειλητική, η Ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Οι εορτές και οι ιστορικοί επέτειοι, που σημαδεύουν την συλλογική μνήμη πρέπει να αξιοποιούνται για να μας υπενθυμίζουν τις ιστορικές, πνευματικές και πολιτισμικές παρακαταθήκες μας.
Σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου