Αντισυνταγματικές κρίθηκαν με τρεις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ μετά 2012 και το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.
Όμως, σύμφωνα και με αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, όπως συνέβη και με τους διευθυντές του ΕΣΥ, αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι προσέφυγαν δικαστικά και διεκδίκησαν την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των περικοπών και όχι εκείνοι που δεν προσέφυγαν.
Όσοι δεν προσέφυγαν μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ δικαιούνται να πάρουν μισθούς του 2012 αλλά από την ημέρα δημοσίευσης των σχετικών αποφάσεων, δηλαδή από τώρα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Δημήτριο Αλεξανδρή, Ελένη Παπαδημητρίου και Βικτωρία Πλαπούτα, εξέδωσαν τις συγκεκριμένες αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν 49 καθηγητές των ΤΕΙ.
Κατά την Ολομέλεια τους Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.
Ανάλογες αποφάσεις έχει εκδώσει στο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας για το σύνολο των ενστόλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, αποφάσεις που ακόμα δεν έχουν πλήρως υλοποιηθεί.
Καθημερινή