Ειδήσεις

Δανειολήπτες πλήρωσαν τα χρέη τους στο παρά πέντε των πλειστηριασμών

Σε ρύθμιση του δανείου τους προχώρησαν 50 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες λίγες μόλις μέρες πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, επιτυγχάνοντας την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων με βάση τα οποία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πανελλαδικά, 50 πλειστηριασμοί σε σύνολο 261 προγραμματισμένων ανεστάλησαν, έπειτα από συνεννόηση των οφειλετών και του επισπεύδοντα. Αλλοι 76 πλειστηριασμοί κρίθηκαν γόνιμοι και τα ακίνητα πουλήθηκαν, ενώ 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν. Η σπουδή που δείχνει το 20% των οφειλετών, λίγο πριν από τη ρευστοποίηση του ακινήτου τους, επιβεβαιώνει ότι ο πλειστηριασμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης. Το ποσοστό των οφειλετών που προσέρχεται τελικώς για τη ρύθμιση της οφειλής τους στο παρά πέντε του πλειστηριασμού, συμπίπτει με το ποσοστό εκείνων που θεωρούνται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, είναι το 30% περίπου των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων των μετόχων αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος των οφειλών που αφήνουν πίσω τους αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά και να δώσουν το μήνυμα ότι η πτώχευση δεν συνεπάγεται άφεση αμαρτιών για τους επιχειρηματίες που βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια τις εγκατέλειψαν. Η πώληση μέσω πλειστηριασμού της παραλιακής βίλας του κ. Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε έως την τελευταία στιγμή ο άλλοτε ισχυρός άνθρωπος στον χώρο των media να ματαιώσει την πώληση, είναι ενδεικτική της πρόθεσης των τραπεζών να περάσουν το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από ισχυρά ονόματα του επιχειρείν στη χώρα. Σημειώνεται ότι η βίλα του κ. Ψυχάρη αγοράστηκε από Ελβετό υπήκοο έναντι 11,8 εκατ. ευρώ, τιμή υπερδιπλάσια της αρχικής τιμής εκκίνησης που είχε οριστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ψυχάρης επιχείρησε να ματαιώσει τον πλειστηριασμό με εξώδικο που απέστειλε και στο οποίο επικαλείτο ότι ο πλειστηριασμός είναι παράνομος γιατί το ακίνητο περιλαμβάνει και δασική έκταση, ενώ με δεύτερο εξώδικο υποστήριξε ότι προτίθεται να πληρώσει τα χρέη του προς την Alpha Bank που ήταν η επισπεύδουσα τράπεζα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλων επιχειρηματιών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκποίηση προσωπικών περιουσιακών τους στοιχείων είναι, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις των Λεμονή (Καλογήρου), Γλου (Glou), Δάβαρη (Χιουντάι Ελλάς), Βαρδή (Πεντελικό), Λυμπέρη, Κωστόπουλου (Ιμάκο), Ατλάντικ, Moda Bagno, ΔΟΛ, επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μεταβιβάστηκαν, αλλά οι τράπεζες προχωρούν στην εκποίηση προσωπικής περιουσίας των πρώην μετόχων τους. Σημειώνεται ότι σε όλες τις συμφωνίες ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων (κυρίως μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων), οι εγγυητές-φορείς των επιχειρήσεων δεσμεύονται συμβατικά (ενσωματώνεται στη συμφωνία συγκεκριμένος όρος) ότι δεν έχουν αποκρύψει αλλά και ούτε έχουν μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα πέντε χρόνια (από τη συμφωνία) και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα δέκα χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) στην ιδιοκτησία τους, θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου