Ανοιξη ανοίγματος σε νέα πρόσωπα που προέρχονται από το κόμμα, καθώς και σε στελέχη που κινούνται πολύ κοντά στις ιδέες του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται ότι θα είναι αυτή για τη Ν.Δ. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αναδείξει νέα πρόσωπα μέσω ανοιγμάτων τόσο σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όσο και άλλων χώρων –και κυρίως του Ποταμιού– που διατηρούν διαύλους με την Πειραιώς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ωστόσο, εμμένει στη στάση του ότι δεν πρόκειται να κάνει μετεγγραφές στη Ν.Δ. εν ενεργεία βουλευτών από άλλους κομματικούς σχηματισμούς, δεν πρόκειται να κάνει «ανφέρ» που θα δημιουργούσε ρήξη στις σχέσεις με άλλα κόμματα.
Η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και μήνες και εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., είναι ενδεικτική των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει ότι η παράταξη έχει ανάγκη να αναδείξει νέα πρόσωπα που με τη σειρά τους θα προβάλλουν πολλαπλασιαστικά τον λόγο της: πρόσωπα που κινούνται κοντά στη Ν.Δ. και κοντά στον δικό του λόγο, με μετριοπαθή χαρακτηριστικά, αλλά και πρόσωπα μέσα από τις γραμμές της, όπως έκανε ήδη με την 12μελή ομάδα συμβούλων του και με τους αναπληρωτές εκπροσώπους Τύπου (Κ. Κυρανάκη, Σ. Ζαχαράκη, Ν. Ρωμανό), μοντέλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διευρυνθεί.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση σε πρόσωπα εκτός της Ν.Δ –αλλά κοντά στο πολιτικό στίγμα του προέδρου της–, η βασική δεξαμενή αυτή τη στιγμή εντοπίζεται σε στελέχη του Ποταμιού. Τόσο για λόγους ουσίας, αφού οι ιδέες τους είναι πολύ κοντά σε αυτές του προέδρου της Ν.Δ., όσο και για λόγους πρακτικούς που συνίστανται στην πραγματικότητα της εκλογικής αριθμητικής: και αυτή είναι ότι οι εναπομείναντες στο Ποτάμι βουλευτές έχουν μεγάλη δυσκολία επανεκλογής.
Οχι εν ενεργεία βουλευτές
Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στη θέση του ότι δεν προτίθεται να εντάξει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα εν ενεργεία βουλευτές άλλων κομμάτων. Πολύ περισσότερο, παρότι δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχει δίαυλος και επαφής με αρκετά πρόσωπα του εν λόγω χώρου – σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις μέχρι να αποσαφηνιστεί προς τα πού πηγαίνει το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με ορόσημο το συνέδριο του νέου φορέα τον Μάρτιο.
Κλασικές μετεγγραφές δεν πρέπει να αναμένονται. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι στον τρίτο όροφο της Πειραιώς υπάρχει ανοικτή επικοινωνία τόσο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη όσο και του ιδίου με αρκετά πρόσωπα, όπως, για παράδειγμα, με τον Γιώργο Αμυρά που δεν αποκλείεται να είναι το επόμενο πρόσωπο που θα κινηθεί προς τη Ν.Δ., ή τον Απόστολο Δοξιάδη που κινείται σε αυτόν τον χώρο και έχει επανειλημμένως αρθρογραφήσει υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Η γενική αίσθηση είναι ότι στελέχη που στήριζαν τον χώρο του Ποταμιού απομακρύνονται. Πολύ περισσότερο, με ενδιαφέρον παρακολουθούν και αποκρυπτογραφούν στη Ν.Δ. τις συνεχείς, το τελευταίο διάστημα, διαφοροποιήσεις στελεχών του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Πειραιώς, και όχι μόνο, είναι ότι η συνύπαρξη είναι προβληματική και αυτό δεν αποκλείεται να προσανατολίσει κάποιους προς τη Ν.Δ.
Παραδείγματος χάρη, στους έμπειρους κοινοβουλευτικούς δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι μέχρι το Κίνημα Αλλαγής να αποφασίσει τη στάση του άκυρου στην ψηφοφορία για τις δέκα κάλπες στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, ο Γρηγόρης Ψαριανός φέρεται να είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθετο να ψηφίσει στις δέκα κάλπες, ταυτιζόμενος με τη στάση της Ν.Δ. Εντέλει, τη στάση αυτή επέλεξε συνολικά το Κίνημα Αλλαγής με μόνη διαφορά το άκυρο ψηφοδέλτιο που επέλεξε να ρίξει στις κάλπες, προφανώς για να διαφοροποιηθεί στις εντυπώσεις από τη Ν.Δ., οι βουλευτές της οποίας έμειναν στην αίθουσα, αλλά δεν ψήφισαν.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Στην ίδια, εξάλλου, κατεύθυνση, ανάδειξης νέων προσώπων από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. κινείται ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι συσκέψεις υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. που έγιναν τις τελευταίες μέρες στο γραφείο του στη Βουλή και μάλιστα δύο διαδοχικές μέρες (Δευτέρα και Τρίτη) για δύο διαφορετικά νομοσχέδια: για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και για το νομοσχέδιο για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Αμφότερες ήταν ευρύτατες με τη συμμετοχή όχι μόνο των τομεαρχών, αλλά και βουλευτών που μετέχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Και στις δύο ο πρόεδρος της Ν.Δ. άκουσε όχι μόνο τους τομεάρχες, αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές και στη συνέχεια διαμορφώθηκε κοινή στάση που προέκυψε από τη σύσκεψη και μάλιστα διαφοροποιήθηκε από την αρχική πρόθεση.
Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Κατ’ αρχάς, το μοντέλο αυτών των συσκέψεων είναι μια ευκαιρία για τους βουλευτές να έχουν συχνότερη και αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που προφανώς τους ικανοποιεί, καθώς στο παρελθόν είχαν εκφράσει παράπονα για τη μη επαφή τους με τον πρόεδρο. Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει διαπιστώσει αδυναμίες και αρρυθμίες στην κοινοβουλευτική παρουσία της Ν.Δ., το μοντέλο αυτό είναι κίνητρο μεγαλύτερης ενεργοποίησης των βουλευτών. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι ο ίδιος βαθμολογεί και αξιολογεί όχι μόνο τομεάρχες, αλλά και βουλευτές. Υπό αυτό το πρίσμα, τέτοιου τύπου συσκέψεις λειτουργούν ως ευκαιρία ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να αξιοποιήσει μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μέχρι πρότινος μπορεί να ήταν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει τον ρόλο της.
Καθημερινή