Ειδήσεις

Ραγίζει το «γυαλί» με τους ΑΝΕΛ

Ενα νέο πλαίσιο στις σχέσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που αναδεικνύεται από τον αναγκαστικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας και η είσοδος του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, είναι τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία των πρωθυπουργικών αποφάσεων. Στο νέο σχήμα ο μικρός κυβερνητικός εταίρος καταγράφει απώλειες όσον αφορά την κατανομή χαρτοφυλακίων. Τη θέση του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι, ο οποίος παραιτήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου από υφυπουργός Παιδείας, κατέλαβε όχι κάποιο άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ, όπως αναμενόταν, αλλά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι δημοσίως δεν εκφράστηκε δυσαρέσκεια, τουλάχιστον δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι θεωρούσαν εαυτούς «υπουργοποιήσιμους», εμφανίζονται εξαιρετικά ενοχλημένοι από την εξέλιξη.

Επισήμως, από την πλευρά του μικρού κυβερνητικού εταίρου διαμηνύεται ότι θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικό για την ολιγομελή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, εάν ένα ακόμη μέλος της εντασσόταν στην κυβέρνηση. Ακόμα και αν αυτό ευσταθεί, τίποτα δεν εμπόδιζε τον Πάνο Καμμένο να επιλέξει ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος. Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εάν επιθυμούσε να προστατεύσει τον κυβερνητικό εταίρο του από τη δυσαρέσκεια στελεχών του, θα μπορούσε να μην ορίσει αντικαταστάτη για τη θέση του κ. Ζουράρι – οι αρμοδιότητες είχαν ήδη περάσει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Η επιλογή του πρωθυπουργού σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μια ένδειξη διαφοροποίησης στο καθεστώς που διέπει τις σχέσεις των δύο εταίρων.

Η ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα και καλείται να διαχειριστεί ένα ζήτημα που προκαλεί αναταράξεις στη συμπόρευση. Στο Μαξίμου διαμορφώνεται η άποψη ότι πολύ δύσκολα οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν μια λύση, εφόσον αυτή συμφωνηθεί, καθώς προεξοφλείται ότι θα αφορά σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία». Την ίδια στιγμή, θεωρούν ότι ο κ. Καμμένος μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή –εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση– δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση διασάλευσης της κυβερνητικής πορείας, καθώς δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την απώλεια των κεκτημένων, όσον αφορά τη διαχείριση κυβερνητικής εξουσίας. Με βάση αυτή την εκτίμηση, ότι δηλαδή ο κ. Καμμένος μένει στην κυβέρνηση επειδή δεν έχει εναλλακτική, μέχρι να αναγκαστεί να φύγει, ελήφθησαν οι αποφάσεις του κ. Τσίπρα για την επιλογή αντικαταστάτη του κ. Ζουράρι.

Κατά τα λοιπά, το στοιχείο της διατήρησης ισορροπιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αποφυγής –κατά το δυνατόν– πρόκλησης δυσαρέσκειας κυριάρχησε ως χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού. Προκειμένου να μην οξυνθούν οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός όρισε υπουργό Οικονομίας τον Γιάννη Δραγασάκη. Παράλληλα, για να μη διαταραχθεί το κλίμα στην Κ.Ο., όπου πολλοί είναι εκείνοι που έχουν υπουργικές φιλοδοξίες, επέλεξε από εκεί μόνο την κ. Τζούφη και αυτή για θέση υφυπουργού.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου