Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση στη Σύμη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου, για τον καθαρισμό του λιμανιού και την ανέλκυση από το βυθό, των περίπου 15 οχημάτων, αυτοκινήτων και δικύκλων, που παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια της νεροποντής που έπληξε το νησί και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές.
Εκτός από τα κατεστραμμένα οχήματα στο βυθό βρίσκονται επίσης ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα, ταμπέλες και πολλά φερτά υλικά τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν ώστε το λιμάνι να καταστεί ξανά λειτουργικό, ενόψει και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, μόλις γίνει η ανέλκυση, ειδοποιούνται από την λιμενική αρχή προκειμένου να πάρουν από μέσα τυχόν προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα που δεν έχουν αλλοιωθεί, και στη συνέχεια τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, εναποτίθενται σε χώρο που έχει ορίσει ο Δήμος Σύμης.
Προχθές ξεκίνησε και η καταβολή των αποζημιώσεων στους επαγγελματίες, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 8.000 ευρώ ενώ σταδιακά καταβάλλεται το επίδομα και στους ιδιοκτήτες κατοικιών, ύψους 5.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στα ακίνητά τους.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της «δ», μέχρι σήμερα το επίδομα έχει καταβληθεί σε περίπου 15 επαγγελματίες.
Στην λίστα με τα ονόματα των 144 συνολικά δικαιούχων που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών -ιδιοκτητών σπιτιών και επιχειρήσεων- που θα λάβουν αρχικά την έκτακτη αποζημίωση των 5.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα για την αποκατάσταση των κτηριακών ζημιών, προστέθηκαν ακόμα περίπου 15 δικαιούχοι που αρχικά είχαν αποκλειστεί. Τις σχετικές βεβαιώσεις για τις ζημιές, εξέδωσαν στους 15 ιδιοκτήτες οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύμης και στη συνέχεια ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των έκτακτων αποζημιώσεων σε όλους τους δικαιούχους του νησιού, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται από τον νόμο, για τις οποίες ωστόσο θα απαιτηθεί επιπλέον χρονικό διάστημα και που διαμορφώνονται ως εξής:
1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικίας
500 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
300 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης
60 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση κατοικίας
40 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση επαγγελματικού χώρου
20 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση αποθήκης.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων της Σύμης που προσπαθούν ακόμα να ορθοποδήσουν, προμηθεύονται είδη εξοπλισμού και οικοσκευές επιβαρυμένοι με ΦΠΑ 24%, αφού στη Σύμη από την 1η Ιανουαρίου 2018, δεν ισχύει το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.
Όπως λένε οι Συμιακοί, θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει υπόψην τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες, ώστε να δοθεί η εξάμηνη παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα πέντε νησιά, μεταξύ των οποίων Κως και η Λέρος, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή της 13ης Νοεμβρίου.
https://www.dimokratiki.gr/07-03-2018/archise-o-katharismos-toy-limanioy-tis-symis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.