Ρεπορτάζ

Προσδοκίες για καλύτερο οικονομικό περιβάλλον στις επενδύσεις

Την αισιοδοξία ότι το 2018 το Νότιο Αιγαίο θα καταφέρει «να φτάσει στην βρύση και να πιει το νερό» αναφορικά με τον δείκτη απορροφήσεων και υλοποίησης έργων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασε στην «δημοκρατική» ο οικονομολόγος και μέλος του ΕΒΕΔ κ. Χαράλαμπος Λουκαράς.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου, αναφορικά με τις ενισχύσεις των ΜμΕ και του ΕΣΠΑ από το 2016, κλείνουν σταδιακά, δηλαδή γίνονται πλέον οι οριστικές υπαγωγές αυτών με αποτέλεσμα να προχωράμε για την υλοποίηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυτές, μετά την αύξηση του προϋπολογισμού από το ΥΠΑΝ αφορούν κυρίως υφιστάμενα καταλύματα, υφιστάμενες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων όπως κατασκευές, χονδρική, μεταποίηση, εμπόριο ενώ αφορούσε και την νέα επιχειρηματικότητα. Οι τράπεζες αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει και φτιάχνουν προϊόντα προκειμένου να βοηθήσουν τις επενδύσεις ώστε να διευκολύνουν την υλοποίησή τους. Αυτό αναμένουμε για το 2018», ανέφερε.
Το ΥΠΑΝ έχει προχωρήσει και σε προκηρύξεις άλλων προγραμμάτων όπως π.χ. στον Τουρισμό όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά οι πόροι για το Νότιο Αιγαίο είναι σχετικά περιορισμένοι (περίπου 8% του προϋπολογισμού). Λόγω της μεγάλης ζήτησης όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί ενίσχυση της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ.
Στις 16 Απριλίου λήγει ο β’ κύκλος του Αναπτυξιακού Νόμου (για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις) που πήρε παράταση ενώ στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ μέσω ΕΠΑΝΕΚ. Από προχτές ξεκίνησε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της χώρας.
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» προγράμματα για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων πολλών διαφορετικών κλάδων όπως η εστίαση, υπηρεσίες διαδικτύου κ.λπ. με επιδόητηση έως και στο 50%.
Όπως τόνισε ο κ. Λουκαράς: «Αυτά τα τέσσερα χρόνια μέχρι και το τέλος του 2017 δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στην βρύση και ήπιαμε… νερό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να φτάσαμε στο στάδιο της επαρκούς απορροφητικότητας στο σημείο που να υλοποιούμε έργα. Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Το ΥΠΑΝ επικαλέστηκε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων όπου περνούν πλέον, όλες οι χρηματοδοτήσεις από όλα τα προγράμματα για τις ΜμΕ. Δηλαδή, όλη η παρακολούθηση των προγραμμάτων παρακολουθούνται μέσα από αυτό το σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έχουν να κάνουν με τις χρηματοροές ενώ δημιουργούνται πολλά προβλήματα και από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης».
Με την έναρξη του νέου έτους, υπάρχουν προσδοκίες για καλύτερο οικονομικό περιβάλλον όσον αφορά τις επενδύσεις, την χρηματοδότηση, τις χρηματοροές και φυσικά, την εκταμίευση και τελική υλοποίηση έργων: «Η Ελλάδα δεν έχει άλλο περιθώριο να καθυστερήσει στις απορροφήσεις, ειδάλλως θα χάσει τα χρήματα. Τα προγράμματα αυτά είναι εμπροσθοβαρή. Δεν δίνουν πολλά χρονικά περιθώρια» κατέληξε ο κ. Λουκαράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου