Ειδήσεις

Τρεις ειδικοί των Διεθνών Σχέσεων μιλάνε για την Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες Εκτός

Η Ευρώπη παλεύει να βγει από μία πολυετή οικονομική και θεσμική κρίση. Έχοντας προσπεράσει, με αρκετές απώλειες, τα εμπόδια του εθνολαϊκισμού, του φανατισμού, της οικονομικής κρίσης και με μία ανανεωμένη γαλλο-γερμανική συνεργασία και την ανάγκη για περαιτέρω ενοποίηση πιο άμεση από ποτέ, η Ενωμένη Ευρώπη προσπαθεί να αποδείξει τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της, ότι θέλει και μπορεί να ηγηθεί. Όμως, το διεθνές σύστημα είναι ρευστό και όλα αλλάζουν συνεχώς. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμη να διαχειριστεί πλανητικού επιπέδου προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή; Μπορεί να διαχειριστεί το κενό εξουσίας που αφήνει η διακυβέρνηση Trump; Και πως αντιδρά στη Ρωσία, την Τουρκία ή την Κίνα που επιδιώκουν εντελώς δικούς τους σκοπούς;

Τρεις καθηγητές και ειδικοί των Διεθνών Σχέσεων καλούνται να απαντήσουν σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, στην ημερίδα με τίτλο «Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες Εκτός», που πραγματοποιείται, στα πλαίσια του 6ου Τριημέρου για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Πέμπτη, 15/03/2018, στις 19:30, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

«Η κλιματική διπλωματία και η ΕΕ»

Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Εμμανουέλα Δούση σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο. Διδάσκει μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν τη διεθνή οργάνωση, το διεθνές οικονομικό δίκαιο, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος, την επίλυση διαφορών. Από το 2015 διευθύνει το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής και συντονίζει το πρόγραμμα Jean Monnet module “Moving the EU forward” (2015-2018).

Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή των Πανεπιστημίων της Γενεύης, της Dijon και της Grenoble και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει πέντε μονογραφίες, άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά (Revue Générale de droit international public, Annuaire de droit de la mer, Southeast European and Black Sea Studies, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης). Το πιο πρόσφατο βιβλίο της αφορά την κλιματική αλλαγή. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

«Προκλήσεις και ευκαιρίες στον νοτιοανατολικό περίγυρο της ΕΕ»

Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Είναι Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης. Εξελέγη Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος  (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του ίδιου Πανεπιστημίου (2008- 2010). Διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος Jean Monnet για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. (2013 – 2014), Διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) αλλά και μέλος ομάδας εργασίας του ΚΕΜΕΑ, επιφορτισμένης με την ανάλυση κινδύνων ριζοσαπστικοποίησης για την εθνική ασφάλεια. Είναι διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum, του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

«Οι ευρωατλαντικές σχέσεις στην εποχή του Τραμπ»

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Αποφοίτησε με άριστα από την Οξφόρδη (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του στο Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιοστημών).  Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: «Βυζαντινή Υψηλή Στρατηγική», «Αμερικανικό Πολιτικό Σύστημα και Εξωτερική Πολιτική», «Η Διεθνής Πολιτική στον 21ο Αιώνα», «Η Κίνα από την Ουράνια Αυτοκρατορία στην Ανερχόμενη Υπερδύναμη του 21ου Αιώνα».

Το 6ο Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Με αφορμή το 2018 Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ε.Ε., το φετινό Τριήμερο είναι αφιερωμένο στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018: «Επιχειρηματικότητα: Πολιτισμός, Παράδοση, Περιβάλλον». Θα παρουσιαστούν πρωτότυπα επιχειρηματικά και εθελοντικά σχήματα και προσπάθειες από το νησί μας που δρουν στους ανωτέρω τομείς, ενώ φορείς όπως η ΑΝ.ΔΩ. και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα μιλήσουν για τις σχετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018: «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως μοχλός ανάπτυξης» Τοπικοί φορείς θα μιλήσουν για συγκεκριμένα παραδείγματα συντήρησης, ανάδειξης και εκμετάλλευσης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Δωδεκανήσου.

Και οι τρεις ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Γεώργιος Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Ώρα έναρξης 19:30.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης (για όσους παρακολουθήσουν και τις τρεις εκδηλώσεις).

Διοργάνωση: Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Συνδιοργάνωση: Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Χορηγός Φιλοξενίας: Manousos Hotel

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου