Ειδήσεις

Και πάλι τα δάνεια των κομμάτων

Στη Δικαιοσύνη, η οποία χειρίζεται ευαίσθητες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να χειριστεί σύντομα και την υπόθεση της Novartis, μετά το τέλος της προανακριτικής επιτροπής, στρέφεται μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον για επικείμενες εξελίξεις, που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν εκ νέου το πολιτικό σκηνικό και θα προκαλέσουν σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Πέραν των ερευνών για τη Novartis, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, ενόψει της επόμενης ημέρας της προανακριτικής επιτροπής και της επιστροφή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή, ήδη προκαλούν πολιτικές εντάσεις, η υπόθεση για τον έλεγχο των δανειοδοτήσεων των κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει –και πάλι– με ενέργειες δικαστικών αρχών, θα αποτελέσει μία ακόμη πηγή πολιτικών συγκρούσεων.

Η αναζήτηση νομικής φόρμουλας, προκειμένου να κινηθεί η υπόθεση των κομματικών δανείων, καθώς το 2014 είχε ψηφιστεί νόμος απαλλαγής από ποινικές ευθύνες για τα τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια κομμάτων και ιδρυμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη, με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις διεργασίες επί του θέματος να κάνουν λόγο πως η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος.

Ωστόσο, η υπόθεση των κομματικών δανείων, που θα επαναφέρει τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων, δεν είναι η μόνη που εκτιμάται ότι στο εξής θα ρίξει λάδι στη φωτιά της πολιτικής κόντρας. Η υπόθεση της Novartis, οι χειρισμοί των δικαστικών αρχών πριν φθάσει ο φάκελος στη Βουλή, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης, αποτελούν ήδη πεδίο πολιτικής σύγκρουσης, καθώς καταγγελλόμενοι από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες πολιτικοί αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλουν κατά των δικαστικών χειρισμών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μηνύσει ήδη για κατάχρηση εξουσίας τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η επιστροφή, όπως εκτιμούν πολλοί, της δικογραφίας και για τους πολιτικούς στη Δικαιοσύνη θα ανοίξει περαιτέρω τον κύκλο των αμφισβητήσεων και θα ανεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με επίκεντρο ενέργειες των δικαστικών αρχών, που επικρίνονται ως μη σύννομες, όπως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που αποτελούν και τον πυρήνα της δικογραφίας για τον έλεγχο συνολικά 10 πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, άλλες υποθέσεις, όπως τα εξοπλιστικά και ειδικώς όσα εντάσσονται στην περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και πρόσφατες υποθέσεις, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και όσες αφορούν σε πρακτικές τραπεζικών στελεχών, αλλά και δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικών ενεργειών, πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί πολιτική επιχειρηματολογία από την πλευρά της κυβέρνησης για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση με αναφορές για ενέργειες και παραλείψεις κατά κυβερνητικών παραγόντων εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να θέσει στο κάδρο της διαφθοράς και την περίοδο μετά το 2015, κάτι που ήδη έκανε με την πρότασή της για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στον χώρο της υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μία ακόμη φορά θα βρεθεί στο κέντρο των πολιτικών συγκρούσεων, εκ του ρόλου της να διερευνά ό,τι καταγγέλλεται, με συνέπειες στην όποια ηρεμία του πολιτικού κλίματος αλλά και της αξιοπιστίας στη λειτουργία των θεσμών.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου