Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το αναπτυξιακό συνέδριο

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη ημέρα, οι συναντήσεις του κυβερνητικού κλιμακίου με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, ενόψει της προετοιμασίας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στην Ρόδο και τοποθετείται μετά το Πάσχα, με την παρουσία πολλών υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τους: Αναστασία Σαπουνά, Αχιλλέα Ρουσιάκη, Γιάννη Βουλγαράκη και Όλγα Αθανίτη, ενώ επικεφαλής είναι ο Αλέξης Χριστόπουλος. Αυτοί είναι αρμόδιοι για την διοργάνωση των Αναπτυξιακών Συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο και συνεργάτες του κ. Χ. Βερναρδάκη. Σε τοπικό επίπεδο έχουν οριστεί ο κ. Κώστας Κουβάς από την Λέρο, ο κ. Σωτήρης Μπουζιώτας (Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Αντώνης Αποστολίδης από την Ρόδο.
Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν χτες, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (καθώς η Περιφέρεια είναι η διοργανώτρια αρχή) με τους φορείς της Παιδείας, τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και τα Σωματεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής μας. Διαβουλεύσεις έγιναν ήδη στο Καστελόριζο και στην Κάρπαθο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν επισκέψεις στα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι του κλιμακίου, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η συγκυρία είναι πολύ ευτυχής και προκλητική μια και ερχόμαστε προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς και με όλα τα οργανωμένα τμήματα της κοινωνίας από τα νησιά για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Το κομμάτι της ‘Νησιωτικότητας’ είναι κάτι στο οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από την πλευρά της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων, γι αυτό και είναι επιλογή, που αυτό το Συνέδριο έχει δύο σκέλη: το ένα αφορά στα Δωδεκάνησα και το άλλο στις Κυκλάδες. Κι αυτό διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε πάρα πολλά επίπεδα ακόμη και μεταξύ των νησιών. Σε αυτή την φάση, μας ενδιαφέρει από τις συναντήσεις, η διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων της κοινωνίας, να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν με προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο που συνδιοργανωτής του Συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» . Το κλιμάκιο απηύθυνε μήνυμα για ουσιαστική συζήτηση καθώς, στόχος είναι η συνέχεια (και μετά το Συνέδριο) του κοινωνικού ελέγχου για την υλοποίηση των μέτρων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών που θα προκριθούν. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και για εμάς ως πολίτες», όπως αναφέρθηκε.
Ο κ. Αχιλλέας Ρουσιάκης, επικεντρώθηκε στην «επιλογή της κυβέρνησης για την διοργάνωση αυτών των συνεδρίων, με στόχο την ‘ανάπτυξη’. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νοτίου Αιγαίου, είναι το 12ο στην σειρά. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη ώστε να ξεφύγουμε από το ‘αθηνοκεντρικό’ μοντέλο και να υπάρξει ανάπτυξη σε κάθε νησί».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου κ. Χριστόπουλος, υπογράμμισε : «Η επιλογή της κυβέρνησης γι αυτά τα συνέδρια, είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή και μας κάνει να διαφέρουμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα συνέδρια αυτά, καθορίζουν και τις ευθύνες που έχουν οι αντίπαλοί μας, για την κατάσταση που φτάσαμε εδώ σήμερα. Μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά βιώνουμε τις συνέπειες μιας ‘πλαστής’ ανάπτυξης που είχε δημιουργηθεί με καλά κρυμμένα δανεικά από τον κόσμο, τα οποία καρπώνονταν λίγοι –που αποκαλύπτονται ολοένα και πιο πολύ. Εμείς ψηφίσαμε τον Αναπτυξιακό Νόμο το 2016 –θυμίζω ότι ο προηγούμενος είναι το 1982 και θέλω να τονίσω το γεγονός πως παρά τις συγκυρίες, δεν αξιώθηκαν να φτιάξουν ένα ανάλογο νόμο. Τον φτιάξαμε εμείς κυβερνώντας, στην ουσία μια χώρα που ήταν ερείπιο. Δεν μετανιώνουμε γι αυτή την επιλογή μας –αντιθέτως προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, να ενσωματώσουμε στον Νόμο, τα στοιχεία εκείνα που θα απλώσουν τις πολιτικές μας και τα οφέλη τους σε όλη την χώρα». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως, ό,τι θα εξαγγελθεί, θα υλοποιηθεί –όπως έχει ήδη γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
«Δεν πρόκειται για μια φιέστα, αλλά για έναν οργανωμένο πολιτικό σχεδιασμό που τα αποτελέσματά του θα εξαρτηθούν από το πώς θα τον υπηρετήσουν όλοι οι συμμετέχοντες» όπως είπε, και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ‘Νησιωτικότητας’ το οποίο δεν αντιμετωπίζουν οι στεριανές περιοχές, αλλά υπάρχουν ανάλογα ζητήματα, όπως οι ορεινοί όγκοι.
Μίλησε ακόμη για τα θέματα στα οποία θα δώσει βάρος η κυβέρνηση και είναι, η Παιδεία, η Υγεία και ο Πολιτισμός –ως πυλώνες ανάπτυξης για να προσθέσει ότι τα νησιά «χρειάζονται φτηνή ενέργεια, δίκτυα, μεταφορές, συνέργειες κλάδων και υποδομές».
Τέλος, ο κ. Αποστολίδης, υπογράμμισε πως «επιβεβαιώνεται ότι όλοι οι φορείς και η κοινωνία της περιοχής μας, συμφωνούμε για τις στρεβλώσεις. Τις λύσεις αναζητούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε να λειτουργήσει καλύτερα. Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις από τους φορείς –το ζήτημα είναι να βρούμε την κοινή συνιστώσα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας, προφανώς περιλαμβάνει όλους τους τομείς που γνωρίζουμε αλλά το ζητούμενο είναι πώς μπορούμε να τα συνθέσουμε όλα αυτά προς την υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων όπως γινόταν. Ξεκινάμε μια προσπάθεια με σταθμό το Συνέδριο στην Ρόδο με στόχο να δουλέψουμε από κοινού οι φορείς, η αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κυβερνητικό πλάνο για την περιοχή μας».
Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε αυτό το Συνέδριο θα τεθούν οι βάσεις για το μέλλον του τόπου για να γίνουν τα Δωδεκάνησα ένας τόπος – πρότυπο όπως άλλοτε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου