Για γέλια και για κλάματα είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και στα Δωδεκάνησα με ευθύνη των οργανωτών και του πολιτικού συμβουλίου.
Μέχρι και χθες, Πέμπτη, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι διαπιστεύσεις και αρχίσουν οι εργασίες, ακόμα δεν γνώριζαν ποιοι και πόσοι είναι τελικά οι σύνεδροι, μετά την απόφαση να μην στηθούν κάλπες και να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, όλοι όσοι είχαν θέσει υποψηφιότητα.
Αρκεί να σημειωθεί, ότι ακόμα και λίγο πριν την ακύρωση της απόφασης για το στήσιμο της κάλπης, άλλες λίστες υποψηφίων είχαν τα αρμόδια όργανα στην Αθήνα και άλλες λίστες οι τοπικές επιτροπές, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι σύνεδροι να τελούν σε πλήρη σύγχυση και τα μέλη των τοπικών οργανώσεων να μην ξέρουν πού να απευθυνθούν, για να διασταυρώσουν τα στοιχεία ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η απόφαση για να είναι τελικά σύνεδροι όλοι όσοι είχαν δηλώσει υποψηφιότητα θα έλυνε το πρόβλημα, εντέλει νέο κομφούζιο δημιουργήθηκε με τους αριστίνδην όπου μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς δεν γνώριζε ποιοι είναι!
Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν εισιτήρια από τα Δωδεκάνησα πολλοί που θεώρησαν ότι θα είναι σύνεδροι κι εντέλει να μην είναι αλλά και πολλοί άλλοι μεταβαίνουν σήμερα στην Αθήνα στα… τυφλά, αφού ναι μεν, είτε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε εκτίμησαν ότι ανήκουν στους αριστίνδην, αλλά δεν βρήκαν τα ονόματά τους σε καμία λίστα.
Από την άλλη, σύνεδροι που ήταν στις λίστες για να παραστούν στο συνέδριο δεν ενημερώθηκαν ποτέ ή ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να μεταβούν στο συνέδριο.
Επειτα από το μπάχαλο με τις λίστες των συνέδρων, προέκυψε ο… διορισμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς τίποτα τελικά από όλα όσα είχαν πολυδιαφημιστεί για δημοκρατικές διαδικασίες δεν βρίσκει εφαρμογή.
Η απόφαση δε για τον διορισμό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, απέτρεψε πολλούς συνέδρους από τα Δωδεκάνησα να μεταβούν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να μετακινηθούν από την βάση τους για τρεις ημέρες, αφού όλα «είναι προαποφασισμένα».
Μέλη, στελέχη αλλά και άνθρωποι που σηκώθηκαν από τους καναπέδες τους για να στηρίξουν το νέο εγχείρημα για τον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έκρυβαν χθες την απογοήτευσή τους για την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις και έκαναν λόγο για νέο κύκλο εσωστρέφειας και για στρεβλές διαδικασίες που «θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο νέο εγχείρημα».
Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις, κατέθεσε στη «δ» και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοτυπία του συνεδρίου της Κεντροαριστεράς» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.
«Η πρωτοτυπία του συνεδρίου της κεντροαριστεράς, συνίσταται στο ό,τι αντί να έχουμε άμεση εκλογή των συνέδρων από τους 212.000 κόσμου, έχουμε έμμεση εκλογή συνέδρων. Οι κομματικές συνιστώσες όμως, κατά πλειοψηφία, αυτό αποφάσισαν. Επιπλέον, αν αυτό το συνέδριο δεν λάβει υπ΄όψιν του όσα υποσχέθηκαν στον κόσμο -γι αυτό και προσήλθε στις κάλπες – και δεν κατοχυρωθούν μέσα από αυτό, όπως είναι η οργάνωση του κόμματος από την βάση μέχρι την κορυφή, και η λήψη αποφάσεων κατά το πρότυπο του SPD (στο οποίο η βάση αποφασίζει με ψηφοφορία) τότε αυτός ο κόσμος θα αρχίσει να διαρρέει. Για να μείνει, πρέπει να δει κάτι διαφορετικό και πρέπει να δει μια καθαρή δημοκρατία στο κόμμα. Ο χώρος αυτός που ανέδειξε με δημοκρατικό τρόπο τη δημιουργία κομμάτων, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι υποχρεωμένος να εξευρωπαϊστεί» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός κι έστειλε σαφές μήνυμα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις λέγοντας με νόημα: «Να αφήσουν αυτές τις ιστορίες όσοι νομίζουν ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο θα καθίσουν στις καρέκλες».
Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, εκτίμησε περαιτέρω ότι η κ. Φώφη Γεννηματά ήθελε να πάει σε κάλπες, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν ήταν επιθυμία της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στο εγχείρημα, γι αυτό και τελικά προέκυψε ο διορισμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
«Απαιτείται πλέον μια στοιχειώδης σοβαρότητα για να δούμε τι θα γίνει στο εξής. Το εγχείρημα πρέπει να τεθεί σε στέρεη βάση», είπε ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την τελική σύνθεση των οργάνων, λαμβάνονται υπόψιν τα κόμματα και οι κινήσεις που είχαν την αρχική πρωτοβουλία καθώς και τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 12ης Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών.
Χρειάστηκε πάντως να φθάσουν στο παρά πέντε του συνεδρίου προκειμένου τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να συμφωνήσουν στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Ετσι, οι θέσεις στο νέο καθοδηγητικό όργανο μοιράστηκαν ως εξής: Γεννηματά 128, Θεοδωράκης 67, Παπανδρέου 50, Ανδρουλάκης 41, Θεοχαρόπουλος 35, Καμίνης 30.