Τι και αν η τουριστική σεζόν ανοίγει επίσημα την μεθεπόμενη Κυριακή, με τους Αυστριακούς να κάνουν ποδαρικό, το νησί δεν είναι ακόμη έτοιμο για να τους υποδεχθεί. Για μία ακόμη φορά, οι πρώτοι επισκέπτες της σεζόν θα δουν ανοικοκύρευτη την πόλη και κυρίως τις παραλίες, οι οποίες παραπέμπουν περισσότερο σε χώρους εναπόθεσης μπαζών και χωματερές.
Την αποκαρδιωτική εικόνα των παραλιών αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός της «δημοκρατικής». Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, ενώ και οι χειμερινοί κολυμβητές εμφανίζονται απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί. Παντού υπάρχουν σκουπίδια και απορρίμματα, ενώ τα κλαδεμένα αλμυρίκια δεν περισυνελέγησαν ποτέ από τα συνεργεία του Δήμου.
Οι τουαλέτες παραμένουν κλειστές και οι λουόμενοι ουρούν έξω από αυτές με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού περιττώματα. Ακόμη όμως και να ήταν ανοιχτές, δεν θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει κανείς, αφού δεν λειτουργούν, όπως αναφέρουν οι λουόμενοι.
Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι στοιβαγμένες και καλυμμένες με νάυλον, θυμίζοντας αποθήκη. Κυρίως όμως δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των λουόμενων οι οποίοι δεν έχουν χώρο να αλλάξουν, ενώ και κάποιες από τις ντουζιέρες είναι χαλασμένες.
«Εμείς κάνουμε όλο το χειμώνα μπάνιο. Σχεδόν καθημερινά είμαστε στις κεντρικές παραλίες. Με την παρουσία μας δίνουμε ζωντάνια στις παραλίες. Δυστυχώς όμως η κατάσταση των παραλιών δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Δεν αναφέρομαι μόνο στην καθαριότητα και στην ευταξία αλλά και στην έλλειψη υποδομών που είναι αυτονόητες ειδικά για ένα νησί σαν τη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κορναρόπουλος.
Ο κ. Γιώργος χειμερινός κολυμβητής, εδώ και πολλά χρόνια, τονίζει: «Σε καθημερινή βάση έρχονται στην παραλία 30-40 άτομα. Η κατάσταση των παραλιών ποτέ δεν ήταν η επιθυμητή. Τελευταία όμως είναι χειρότερη από ποτέ. Δεν ταιριάζει σε ένα νησί σαν τη Ρόδο να έχει παραλίες σε τέτοιο χάλι».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Κίτσα, η οποία αναφέρει: «Εδώ και 30 χρόνια κάνω μπάνιο το χειμώνα. Κάθε χρόνο όμως γίνεται ολοένα χειρότερη η κατάσταση στις παραλίες. Δεν νοείται αυτή η αταξία και η έλλειψη υποδομών, όπως τα αποδυτήρια που θα περίμενε κανείς να ήταν αυτονόητα σε ένα νησί σαν τη Ρόδο».
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία δημοπράτησης, για τη μίσθωση χώρων διαφόρων δραστηριοτήτων στις παραλίες όλου του νησιού της Ρόδου ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Δήμος Ρόδου δεν ενέκρινε καμία από τις αιτήσεις άσκησης προτιμησιακού δικαιώματος που κατέθεσαν οι όμορες επιχειρήσεις με τον αιγιαλό και την παραλία στο κέντρο της πόλης, πλειστηριάζοντας τα πόστα σε ομπρελάδες.
Προφανώς μετά το Πάσχα και αφού θα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι αφίξεις των τσάρτερ θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στις παραλίες. Άλλωστε οι παράνομοι μικροπωλητές και οι Κινέζοι μασέρ θα περιμένουν να βγάλουν μεροκάματο…
Μια θετική εικόνα
Μέσα σε όλη την παραφωνία που επικρατεί στις παραλίες, χαρίζουν μία αισιόδοξη νότα οι παραθαλάσσιοι ρακετίστες. Από τη δεκαετία του ’70 εμφανίστηκαν στις παραλίες μόλις πριν από τρία χρόνια όμως συγκροτήθηκε ο «Ροδιακός Όμιλος Ρακέτας» με πρόεδρο τον κ. Βασίλη Καϋμενάκη, έναν από τους παλαιότερους παίκτες.
«Το άθλημα της ρακέτας αναγνωρίζεται πλέον επίσημα. Εμείς είμαστε όλο το χρόνο στην παραλία. Αγαπάμε το σπορ, την πόλη μας και τη φύση. Φροντίζουμε τις παραλίες, κάνουμε εθελοντικούς καθαρισμούς, φυτεύουμε δέντρα, σεβόμαστε γενικά το χώρο και τους υπόλοιπους λουόμενους. Μελλοντικά ευελπιστούμε να πραγματοποιήσουμε στη Ρόδο κάποιον αγώνα στο πλαίσιο του πανελλήνιου πρωταθλήματος», δήλωσε ο κ. Καϋμενάκης στη «δημοκρατική».