Γράφει ο Εμμανουήλ
Μοράρης, Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος
«Μην πετάς το φαγητό σου… τα άλλα παιδάκια πεινάνε», έλεγαν σε όλους οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας, όταν ήμασταν μικρά. Και πόσο δίκιο είχαν!
Επομένως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν πετάμε τίποτα, γνωρίζοντας από πριν τι υλικά και τι ποσότητες θα χρειαστούμε για ένα υγιεινό φαγητό δεν καταλήγουμε να πετάμε τρόφιμα τα οποία χάλασαν.
Σε ό,τι κάνουμε αρκεί να το κάνουμε σωστά μπορούμε να βρούμε λύσεις για να μειώσουμε τη σπατάλη.
Σημαντικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μην πετάμε τρόφιμα:
1. Φτιάχνουμε το μενού της εβδομάδας και πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσουμε με λίστα. Εάν ξέρουμε τα υλικά και τι ποσότητες θα χρειαστούμε δεν καταλήγουμε να πετάμε τρόφιμα τα οποία χάλασαν.
2. Βλέπουμε τις ημερομηνίες λήξης. Καταναλώνουμε πρώτα τα τρόφιμα που έχουν συντομότερη ημερομηνία λήξης ή τα πιο ευπαθή.
3. Δεν ψωνίζουμε πεινασμένοι. Όταν κάνουμε αγορές με άδειο στομάχι καταλήγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα που δεν έχουμε πραγματική ανάγκη και συνήθως κάνουμε πιο ανθυγιεινές επιλογές.
4. Ό,τι φαγητό περίσσεψε δεν το πετάμε αλλά το βάζουμε στην κατάψυξη για να το καταναλώσουμε κάποια άλλη μέρα.
5.Αποθηκεύουμε με προσοχή τα τρόφιμα στα ντουλάπια και στο ψυγείο έτσι ώστε να προλάβουμε να τα καταναλώσουμε πριν να χαλάσουν.
6. Με τα υλικά που περίσσεψαν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα πιάτα.
7. Αγοράζουμε λαχανικά και φρούτα εποχής. Δεν πετάμε τα πολύ ώριμα λαχανικά και φρούτα φτιάχνουμε σάλτσες, μαρμελάδες, σαλάτες, χυμούς, smoothies κ.α
Το να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι στο θέμα της αλόγιστης σπατάλης των τροφίμων δεν είναι και τόσο δύσκολο χρειάζεται ένας σωστός προγραμματισμός.