Συνεντεύξεις

Δ. Παπαδημούλης: «Επιβάλλεται η απόλυτη εθνική ομοψυχία, ενότητα και σοβαρότητα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, χρειάζεται μια ακόμα αυστηρότερη ευρωπαϊκή τοποθέτηση, που να υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι απαιτείται ο απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο ευρωβουλευτής του Σύριζα και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Επιπλέον, μιλάει για το Μακεδονικό, το σκάνδαλο Novartis, το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα που θα γίνει σε Ρόδο και Σύρο και διαβεβαιώνει πως: «Το 2018 αναμένεται να είναι “έτος-ορόσημο” για τη χώρα…»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, με αφορμή την κατάσταση, όπως εξελίσσεται με την τουρκική προκλητικότητα. Κατά την άποψή σας, θα συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία και θα επιμείνει στην στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο;
Εργαζόμαστε εντατικά και σε κάθε επίπεδο, για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το συντομότερο δυνατόν. Και επειδή υπάρχουν σημάδια ότι οι αρχές στην Άγκυρα παίζουν πολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας, στην Ελλάδα επιβάλλεται η απόλυτη εθνική ομοψυχία, ενότητα και σοβαρότητα.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, χρειάζεται μια ακόμα αυστηρότερη ευρωπαϊκή τοποθέτηση, που να υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι απαιτείται ο απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.
Εμείς,από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, προκειμένου η προκλητική στάση της ηγεσίας Ερντογάν να τύχει απομόνωσης, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τσαμπουκάδες του Προέδρου της Τουρκίας, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, δεν θα του βγουν σε καλό, γιατί πολύ απλά δεν είναι τόσο δυνατός όσο νομίζει.
• Να περάσουμε στο Μακεδονικό. Πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος χρονικά για να κλείσει το ζήτημα και αν ναι, για ποιους λόγους;
Η κυβέρνηση Τσίπρα και η νέα κυβέρνηση Ζάεφ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα στην οριστική επίλυση της διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ, έπειτα από 25 χρόνια λανθασμένων χειρισμών και κωλυσιεργίας των προηγούμενων κυβερνήσεων των δύο χωρών.
Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ιστορικό «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, αλλά και μια θετική συγκυρία για την οριστική επίλυση τους ζητήματος, κάτι που επαληθεύεται τόσο από τη στάση της κυβέρνησης Ζάεφ, όσο και από την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και συνολικά από τη διεθνή κοινότητα.
Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε μια λύση στο Mακεδονικό, η οποία να είναι εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα, είναι να ολοκληρώσουμε την προσωρινή συμφωνία με ενδιάμεση συμφωνία, αυτή του 1995. Και αυτό σημαίνει μια διεθνή συμφωνία με υπερσυνταγματική ισχύ, με πλήρεις και διασφαλισμένες διεθνείς εγγυήσεις, η οποία θα εξασφαλίζει τα δύο μεγάλα εθνικά ζητούμενα: Μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής έναντι όλων, ergaomnes, αλλά και την οριστική και πάγια εγκατάλειψη αλυτρωτισμών κάθε μορφής.
• Στην υπόθεση με το σκάνδαλο Novartis, ποιος εκτιμάτε ότι έχει κερδίσει τις «εντυπώσεις» μετά τις αποκαλύψεις; Η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση;
Το μέγα σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό σκάνδαλο. Έχει παγκόσμιες διαστάσεις και αποκαλύφθηκε με πρωτοβουλίες των αμερικανικών αρχών, της αμερικανικής δικαιοσύνης και του FBI. Υπάρχει, ωστόσο, και το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου αυτού, το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει από την πρώτη στιγμή να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή, ώστε να λάμψει η αλήθεια.
Στον αντίποδα, η σπουδή κάποιων στη ΝΔ να αποδώσουν τα πάντα σε σκευωρία στημένη στην Ελλάδα από την κυβέρνηση δεν τους τιμά. Πρόκειται για λάθος τακτική και τα επιχειρήματά τους είναι κάθε άλλο παρά πειστικά. Στο ίδιο κλίμα, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και προσώπων, που αναφέρονται στη δικογραφία, που κάνουν λόγο για συνωμοσία και προδοσία, είναι επικίνδυνες και κάνουν ζημιά στο πολιτικό κλίμα.
Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση της πραγματικότητας και με την αγωνία του τι θα βγάλει ακόμη η εν εξελίξει έρευνα στις ΗΠΑ, είπε ότι, αν κάποιος εμπλέκεται και έχει πάρει μαύρο χρήμα, θα φύγει από τη ΝΔ. Άρα και ο ίδιος ομολογεί εν τέλει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.
Θα πρέπει επομένως να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ενώ στο μεταξύ θα ήταν συνετό να κατέβουν οι τόνοι και να μπουν στην άκρη κουβέντες, που θυμίζουν εμφυλιοπολεμικό διχασμό.
• Στη Ρόδο, όπως και στη Σύρο, αναμένεται να έρθει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών συνεδρίων. Εκτιμάτε ότι είναι μια διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη στην επαφή της κυβέρνησης με τον κόσμο;
Σκοπός αυτών των αναπτυξιακών συνεδρίων και της επίσκεψης Τσίπρα σε Ρόδο και Σύρο είναι η συνάντηση με τοπικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους αλλά και προσωπικότητες της κάθε περιοχής, οι οποίοι θέλουμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους, στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ, ήδη διαμορφώνουμε για τη μεταμνημονιακή εποχή. Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε όσα έχουν να μας πουν οι πολίτες και να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά για το καλό του τόπου.
O ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα κοντά στον λαό, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής του, προσπαθώντας να αφουγκραστεί τον παλμό και τις ανάγκες των πολιτών, προωθώντας λύσεις για το κοινωνικό συμφέρον σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό συνεχίζει να κάνει μέσω των αναπτυξιακών του συνεδρίων, και όχι μόνο: Να έρθει ακόμα πιο κοντά στους πολίτες, ενισχύοντας την πεποίθησή τους ότι μπορούμε να καταφέρουμε, όχι μόνο να βγούμε από το πηγάδι της κρίσης, αλλά και να οικοδομήσουμε από την αρχή την Ελλάδα που μας αξίζει: Μια Ελλάδα αξιοσέβαστη, εύρωστη, ανοιχτή στις επενδύσεις και απαλλαγμένη από τις παθογένειες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
• Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο φέτος. Θα είναι αυτό εφικτό, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να κοιτάξει πλέον προς την ανάπτυξη;
Έπειτα από χρόνια μεγάλων οικονομικών δυσκολιών και λιτότητας, που άφησαν πίσω τους μια κατεστραμμένη κοινωνία, η Ελλάδα εισέρχεται τώρα σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης, που θα σηματοδοτηθεί από το οριστικό τέλος των μνημονίων, όπου θα απολαμβάνουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας.
Μέχρι τότε πρέπει να επιταχύνουμε, ώστε να ολοκληρωθούν τα βήματα που απομένουν: Τέταρτη αξιολόγηση, περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και έγκριση του μεταμνημονιακού προγράμματος «made in Greece».
Το 2018 αναμένεται να είναι «έτος-ορόσημο» για τη χώρα, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε βασικούς πυλώνες της δημόσιας πολιτικής και να εφαρμόσει πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρομαι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης, αλλά και του πελατειακού κράτους.

• Στο Ευρωκοινοβούλιο ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα;
Οι πάντες στις Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, σημειώνοντας γενική πρόοδο σε όλους τους τομείς.
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν για τα έτη 2018 και 2019 είναι θετικές, ο δείκτης επενδύσεων αυξάνεται, οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται, η ανεργία από το 27% το 2014, έχει μειωθεί στο 20,5%,με διαρκώς πτωτική τάση. Παράλληλα, οι οίκοι αξιολόγησης πρόσφατα αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δίνοντας ένα επιπλέον «σήμα» στις αγορές για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον, στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος και η πορεία προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και των τεχνικής φύσεως εκκρεμοτήτων.
Η χώρα μας δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, αλλά ένας εταίρος που θέλει να έχει επιρροή στις αποφάσεις και την ατζέντα για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, να προωθήσει συνέργειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως η «Προοδευτική Συμμαχία», και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως η Σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Έχουμε αποκτήσει πλέον συμμάχους και ερείσματα, δεν είμαστε μόνοι, ούτε απομονωμένοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου