Ενώ ο Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει «παράλογες» ορισμένες θέσεις της Αθήνας, περιμένει στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην ελληνική πρόταση για το ονοματολογικό
Με λιγότερες από 100 ημέρες, ουσιαστικά τρεις μήνες, να απομένουν έως τον Ιούνιο —και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της ΠΓΔΜ— φαίνεται πως ο λεγόμενος αμερικανικός παράγοντας επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων.
Είναι τέτοια η επιτάχυνση των διαδικασιών που αμερικανικές πηγές προεξοφλούν ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη, 22 Μαρτίου, στα Σκόπια με σύμφωνο για το όνομα ανά χείρας, μολονότι το κλίμα εν όψει της συνάντησης δεν είναι ιδιαίτερα θετικό.
Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή» που αναφέρει ότι ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει «παράλογες» ορισμένες από τις θέσεις της Αθήνας. Γράφει συγκεκριμένα η «Καθημερινή»:
«Την απορία διπλωματικών πηγών, περί του είδους των διαπραγματεύσεων τις οποίες επιθυμούν τα Σκόπια, προκάλεσε η χθεσινή πληροφορία που έφθασε στην Αθήνα για τον τρόπο που περιγράφει τις ελληνικές θέσεις σε επαφές του με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (absurd), φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ο κ. Ντιμιτρόφ, σε αυτές τις επαφές που είχε με ευρωπαίους διπλωμάτες».
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό μια συμφωνία να έρθει στην ελληνική βουλή μετά το Πάσχα, ίσως στις αρχές Μαΐου.
Μολονότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έως την ερχόμενη Πέμπτη για να δούμε πού θα καταλήξουν οι δύο πλευρές ως προς το ονοματολογικό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να έχει αποστείλει τις τελικές προτάσεις της Αθήνας στην σκοπιανή κυβέρνηση.
Αμερικανικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα hellasjournal.com —του επί χρόνια ανταποκριτή του Mega στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου— αναφέρουν ότι βασικός στόχος είναι η επίσπευση της διαδικασίας ώστε όλα να έχουν τελειώσει τον Ιούνιο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα. Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία «Γκόρνα Ματσεντόνια», που σημαίνει Ανω Μακεδονία.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες.
Οι πηγές υποστήριξαν ότι στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού. Θεωρεί τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου «καλές εξελίξεις» αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές. Αναφορικά με την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, ο Ζόραν Ζάεφ πρόβαλε ως δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.
Έγινε αναφορά και στο γεγονός, όπως ειπώθηκε, ότι παρατηρούνται διαρροές ακόμα και στο κόμμα του. Την ίδια στιγμή οι διαφωνίες και οι καβγάδες για την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους των Σκοπίων, επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, καθώς οι αλβανόφωνοι ξαφνικά θέτουν γενικότερο θέμα, τονίζοντας ότι δεν νοιώθουν «Μακεδόνες».
protagon.gr