Ειδήσεις

Στο Κατάρ για επενδύσεις-οικονομία ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα το απόγευμα μετάβαση στο Κατάρ και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει για τα καλά τη… βεντάλια των εσωτερικών και διεθνών παρεμβάσεών του, σε μία περίοδο που για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιο μπορεί να είναι προάγγελος ακόμα και εκλογών το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η ατζέντα Μητσοτάκη σκιαγραφείται στην ολότητά της από την επικοινωνία του προγραμματικού λόγου της “γαλάζιας” παράταξης. Οικονομία. Ανάπτυξη. Επενδύσεις. Δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας. Αλλαγές στο κράτος. Καθημερινότητα των πολιτών.

“Η Ελλάδα θα αλλάξει”, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στις επαφές του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το κάλεσμα για επενδύσεις στα μεγάλα funds ήταν συνεχές. Όπως και οι επισημάνσεις του πως τόσο ο ίδιος, όσο και η οδός Πειραιώς διαθέτουν το σχέδιο, προκειμένου να… τρέξουν ένα σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων, που θα δώσουν το στίγμα της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.

“Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι θέλουμε πραγματικά επενδύσεις. Υπάρχουν διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Θα ιδιωτικοποιηθούν πολύ γρήγορα. Εμβληματικά επενδυτικά σχέδια όπως το Ελληνικό ή η επένδυση στις Σκουριές στη Χαλκιδική, άλλα και η Αφάντου στη Ρόδο, θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατάμε όμηρους της γραφειοκρατίας και μίας κυβέρνησης που δεν είναι φιλική προς τις επενδύσεις, τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν και να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα”, επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη στρατηγική της Κουμουνδούρου και στη στρατηγική της οδού Πειραιώς χαράσσονται με όλο και πιο έντονα χρώματα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κρίσιμο ζήτημα για τη μετάβαση της Ελλάδας στην κανονικότητα είναι να έρθει η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προκληθεί ένα τσουνάμι επενδύσεων.

Και αυτό θα επισημάνει στον κύκλο των τετ α τετ που θα έχει και στο Κατάρ. Αρχικά με τον εμίρη, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani και στη συνέχεια με ανώτατα στελέχη της Qatar Investment Authority. “Πώς μπορείς να κάνεις την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό; Χρειαζόμαστε μία Κυβέρνηση η οποία είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Και προφανώς δεν έχουμε μία τέτοια κυβέρνηση τώρα. Χρειαζόμαστε ένα προβλέψιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, χρειαζόμαστε λιγότερες ρυθμίσεις και ένα επενδυτικό περιβάλλον πολύ πιο ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές. Χρειαζόμαστε να μεταρρυθμίσουμε τη Δικαιοσύνη ώστε να διασφαλίσουμε ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί, χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Γιατί εν τέλει όλες οι επενδύσεις μπλοκάρονται λόγω των ρυθμίσεων στις χρήσεις γης. Όλες οι πτυχές του προγράμματος μας είναι καλά σχεδιασμένες και θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό”, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως και στη διάρκεια της παρουσίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έτσι και στο Κατάρ, θα θέσει επί τάπητος το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα εφαρμόσει η “γαλάζια” παράταξη και έχει πέντε βασικές προτεραιότητες:

– Την ανάπτυξη.

– Την προσέλκυση επενδύσεων.

– Την αναδιάρθρωση του κράτους.

– Την κοινωνική πολιτική και

– Την έμφαση σε προνομιακούς για την Ελλάδα τομείς, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πρόγραμμα της “γαλάζιας” παράταξης ήδη υπάρχει σειρά γενικών φορολογικών ελαφρύνσεων που θα βελτιώσουν σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, όπως:

– Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα.

– Η μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%, από 15% σήμερα.

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

– Η αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ σήμερα.

– Η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.

– Η καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55%, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

– Η μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

– Τα εσωτερικά μηνύματα.

Έχοντας απευθύνει, από το βήμα του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, προσκλητήριο συστράτευσης για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, που κινδυνεύει από τον “καθεστωτικό αυταρχισμό” των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την τακτική της κατά μέτωπο επίθεσης κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου, με στόχο το… τσεκούρωμα των καίριων αφηγημάτων της συγκυβέρνησης.

Η ομιλία Μητσοτάκη Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ αποτέλεσε ακόμα ένα πεδίο άσκησης δριμύτατης κριτικής εναντίον της πολιτικής των Τσίπρα-Καμμένου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετεί πλάι στο πορτρέτο του πρωθυπουργού την… ούγια του παλιού. “Τον πίστεψαν οι νέοι τον κ. Τσίπρα, γιατί τους είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια στα οποία πολλοί νέοι απέδιδαν τις συνέπειες της κρίσης που τους έπνιγε. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι θα αυξήσει των κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ το μήνα. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι ως δια μαγείας θα εξαφάνιζε την ανεργία. Και τι έκανε τελικά ο δήθεν νέος κ. Τσίπρας; Τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Για αυτό θα τον τιμωρήσετε, ειδικά εσείς οι νέοι. Γιατί διέψευσε τα όνειρά σας και τις προσδοκίες σας”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κρατώντας στην προμετωπίδα την έννοια της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινή… περπατησιά των επενδύσεων και της εργασίας. “Το σχέδιό μας περιλαμβάνει σοβαρή μείωση φόρων και εισφορών όπως και νέες επενδύσεις. Μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία κατά επτά  ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη τριετία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 600 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”, σημείωσε και δεσμεύτηκε για:

– Κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού των 510 ευρώ.

– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου