Στη Ρόδο βρίσκεται από χθες κλιμάκιο εκπροσώπων του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τοπογράφων Αγρονόμων Μηχανικών, προκειμένου να οργανωθεί σωστά το νέο καθεστώς λειτουργίας του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου.
Στη Ρόδο βρίσκονται, η αντιπρόεδρος Τομέα Κτηματολογίου του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” κ. Μαρία Καλαντζοπούλου, η διευθύντρια Κτηματολογικών Γραφείων κ. Μαρία Κασάπη, o κ. Δ. Ρόκκος από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και η κ. Ρένα Κουκούτση, δικηγόρος, υπεύθυνη Λειτουργίας του Κτηματολογίου, προκειμένου να διαπιστώσουν δια ζώσης τα δεδομένα, τα προβλήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του Κτηματολογίου της περιοχής μας, καθώς όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Γλυνός, η μετάβαση στο νέο καθεστώς απαιτεί πολλή δουλειά και σωστή οργάνωση.
Για το λόγο αυτό τα μέλη του κλιμακίου, πέρα από την αυτοψία στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, χθες είχαν συνάντηση εργασίας με τον Κτηματολογικό Δικαστή, ενώ για το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και εκπροσώπους των συμβολαιογράφων, όπως επίσης και με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Σε ευρεία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί στο ΕΒΕΔ, το κλιμάκιο θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων ενώ στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στα γραφεία του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου, όπου θα τεθούν «επί τάπητος» όλα τα ανοικτά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν πριν την μετάβαση του Κτηματολογίου της περιοχής μας στο νέο καθεστώς λειτουργίας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου, έχει ήδη γνωστοποιήσει τις θέσεις του στους ιθύνοντες του ΝΠΔΔ και η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ουσίας που έχουν ήδη επισημανθεί.
Ειδικότερα ο κ. Γ. Γλυνός έχει καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο, πρόταση, στην οποία επισυνάπτεται και πολυσέλιδη μελέτη που συντάχθηκε το έτος 1998, για την ένταξη του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η διαδικασία ένταξης των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο υπήρξε στο παρελθόν αντικείμενο μελέτης τόσο σε τοπικό επίπεδο από ομάδες εργασίας όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου προτείνει αρχικώς να ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης όλων των εκκρεμουσών πράξεων (Σχέδια Πόλεως, Αναδασμοί, Απαλλοτριώσεις, Αιγιαλοί, Ιδιωτικές μεταβολές κτλ) που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Επιπλέον απαιτείται καταχώρηση ενεργών δικαιωμάτων από τα Κτηματικά βιβλία καθώς και το «ιστορικό» των πράξεων αυτών από τα υφιστάμενα Κτηματικά Βιβλία η εξαγωγή πληροφοριών και συγκρότηση βάσεως δεδομένων που θα είναι συμβατή με αυτή του συστήματος πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου.
Επίσης, όπως τονίζεται, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αξιοποιηθεί η εργασία «Ψηφιοποίηση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου», η οποία έγινε το 2008 και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε.
Σε ό,τι αφορά το χαρτογραφικό υπόβαθρο, όπως τονίζεται, αυτό πρέπει να συνταχθεί σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο κτηματολογικό υλικό. Κατόπιν θα πρέπει να ενημερωθεί με όλες τις μεταβολές που έχουν επέλθει μετά από κατατμήσεις, συνενώσεις, συστάσεις κτλ μέχρι σήμερα.
Έπειτα, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει η συνένωση των ατομικών Κτηματολογικών διαγραμμάτων και η γεωαναφορά τους, ενώ προτείνεται η συσχέτιση αυτή να γίνει «τοπικά» κατά την κρίση του μελετητή, δεδομένου ότι μια συσχέτιση σε μεγάλη επιφάνεια είναι δύσκολο να πετύχει καλή τοπική ακρίβεια.
Με βάση την συσχέτιση αυτή και την γεωαναφορά, θα πρέπει να γίνει η συμπλήρωση της κτηματολογικής πληροφορίας στα νέα διαγράμματα από τον μελετητή, με δυνητική υπόδειξη ορίων από τους ιδιοκτήτες προς αποφυγή αφενός σφαλμάτων και αφετέρου συσσώρευσης πολλών ενστάσεων.
Σε ό,τι αφορά τα νέα κτηματολογικά διαγράμματα αυτά θα πρέπει να έχουν την Κωδικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και θα δημιουργηθεί ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών με τα εξής επίπεδα:
– Κλειστά Πολύγωνα γεωτεμαχίων και ειδικών εκτάσεων με κωδικό κτηματικής μερίδας (ΚΑΕΚ)
– Κτήρια με κωδικό κτηρίου
– Περιγράμματα χαρτών με τους κωδικούς των Κτηματολογικών χαρτών
– Όρια περιφερειών
– Τοπωνύμια
– Συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 των κορυφών των γεωτεμαχίων
– Ιδιοκτησιακό καθεστώς, ποσοστά συνιδιοκτησίας κτλ.
Το ΤΕΕ τονίζει ότι αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι η άμεση πρόσβαση και η ταχύτερη εξυπηρέτηση κοινού και μηχανικών, η υψηλή πιστότητα των παρεχομένων γεωμετρικών και νομικών πληροφοριών στους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, μεσίτες κλπ), η ασφάλεια των συναλλαγών και η εντέλει λειτουργία ενός πλήρους «Συστήματος Πληροφοριών Γης» (Land Information System) που θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό και απόλυτα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση πολιτικής και την λήψη αποφάσεων.
Ανάλογη συνάντηση με κλιμάκιο της «Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ» θα ακολουθήσει και στην Κω ενώ ιδιαίτερης βαρύτητας είναι οι απόψεις του Κτηματολογικού Δικαστή Ρόδου, που είναι σχεδόν ο μόνος, που ενέσκηψε στο ζήτημα από την διαβούλευση του καταστροφικού νομοσχεδίου αλλά και μετά την ψήφισή του.
https://www.dimokratiki.gr/21-03-2018/sti-rodo-klimakio-toy-ethnikoy-ktimatologioy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.