Ειδήσεις

Το θεατρικό εργαστήρι “Αγιούτο” διέξοδος για πολλούς νέους μας

O Σταμάτης… γρατζουνά την κιθάρα του στο προαύλιο του Συσσιτίου στην Παλιά Πόλη περιμένοντας να ξεκινήσει το επόμενο μάθημα υποκριτικής. Είναι ένας από τους 30 σπουδαστές στο θεατρικό εργαστήρι «Αγιούτο», ένα χώρο που δίνει την δυνατότητα στα νέα παιδιά να επικοινωνήσουν μέσω της τέχνης, να ανακαλύψουν ή να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους στην υποκριτική.
Για τον Σταμάτη το θέατρο είναι μονόδρομος. «Θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλω να κάνω. Όταν έμαθα για το εργαστήρι, ήρθα κατευθείαν. Έλειπε ένας τέτοιος χώρος από τη Ρόδο. Μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπάμε, να το δοκιμάσουμε και να αν μη τι άλλο να επικοινωνήσουμε μέσω της τέχνης, πράγμα το οποίο έχουμε τόση πολλή ανάγκη», δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό στη «δημοκρατική».
Για την Ελένη το θέατρο μαζί με την κομμωτική, είναι οι δύο μεγάλες της ανάγκες. Έχοντας τελειώσει τη σχολή κομμωτικής, έβλεπε το όνειρό της για την υποκριτική να ξεθωριάζει. Ακριβώς τότε ήρθε το «Αγιούτο» να αναζωπυρώσει το όνειρο αυτό και να βοηθήσει την Ελένη να ακολουθήσει την κλίση της.
«Από πολύ μικρή έλεγα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με την κομμωτική και την υποκριτική. Αγαπώ και τα δύο πάρα πολύ. Σπούδασα κομμωτική, αλλά το θέατρο έμενε πίσω. Ευτυχώς υπάρχει το Αγιούτο που μου προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιμάσω αυτό που τόσο πολύ αγαπώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Χαίρομαι πάντως πολύ που είμαι εδώ», λέει η Ελένη.
Πίσω από το θεατρικό εργαστήρι βρίσκεται ο δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Μπουσουλόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός χώρου τέχνης και επικοινωνίας στη Ρόδο. Κάπως έτσι προέκυψε το Θεατρικό Εργαστήρι “Αγιούτο”. Παρακολουθώντας την ταινία “Απέραντο Γαλάζιο” ήρθε η ιδέα για το όνομα Αγιούτο. Στη χαρακτηριστική σκηνή, με φόντο το Αιγαίο, ένα μικρό παιδί φωνάζει: “aiuto-aiuto” – δηλ. “βοήθεια”-. H ανάγκη για βοήθεια που όλοι χρειαζόμαστε , μας προσφέρεται απλόχερα μέσα από την ενασχόλησή μας με την τέχνη και το μοίρασμα αυτής της ωραίας εμπειρίας με άλλους ανθρώπους. Το θέατρο σαν μορφή έκφρασης και τέχνης, βοηθάει τους ανθρώπους να έρχονται κοντά και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Κάπως έτσι προέκυψε το όνομα, που συνδέεται και με το έντονο Ιταλικό στοιχείο στα Δωδεκάνησα. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει το όλο εγχείρημα.
Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος μαθημάτων. «Σαφώς το εργαστήρι είναι κάτι καινούριο για το νησί και ό,τι καινούριο κάνει εντύπωση. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη πού πάει το πράγμα. Μου δίνει όμως τη δύναμη να συνεχίσω, η θέληση του άλλου να μάθει για πράγματα για το θέατρο και κυρίως η ανάγκη της επικοινωνίας και της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Θα συνεχίσουμε την επόμενη σεζόν», αναφέρει ο κ. Μπουσουλόπουλος στη «δημοκρατική».
Την περασμένη Τρίτη το θεατρικό εργαστήρι φιλοξένησε, για ένα τρίωρο σεμινάριο υποκριτικής, μια πολύ αγαπητή Ελληνίδα ηθοποιό. Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, όπως και άλλοι συνάδελφοί της πριν (Πέτρος Λαγούτης & Γιώργος Χρανιώτης) βρέθηκε στη Ρόδο για να «μεταλαμπαδεύσει» τις γνώσεις της για το θέατρο και την υποκριτική τέχνη στα νέα παιδιά.
«Μου αρέσει πολύ αυτή η σκέψη του Πέτρου στην ανάγκη του να φύγει από την Αθήνα και να ανοίξει νέους ορίζοντες. Με αυτό το θεατρικό εργαστήρι έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, σίγουρα όμως αναζητούν αυτό το κάτι παραπάνω που καμιά φορά δεν μπορούν να βρουν σε μία επαρχιακή πόλη ή σε ένα νησί.
Έχω ακούσει πολλά όμορφα σχόλια για το εργαστήρι και μπορώ να πω ότι είναι πολύ ωραίο αυτό που συμβαίνει εδώ. Αν έστω και ένα από αυτά τα 30 παιδιά βρει την κλίση του, αν έστω και ένας ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, η αποστολή του εργαστηρίου θα έχει στεφθεί με επιτυχία. Οι υπόλοιποι βέβαια θα έχουν περάσει καλά… Όλοι επωφελούνται.
Συνήθως μπερδευόμαστε στη ζωή χωρίς να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε. Περνάνε τα χρόνια κάνοντας άλλες εργασίες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έχουμε ανάγκη να ασκούμε. Είναι λοιπόν καλό να βρίσκουμε τρόπους να ξεμπλοκάρουμε και να κάνουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να χάνουμε χρόνια από τη ζωή μας» δηλώνει η κα Κωνσταντινίδου και απαντά ότι η κρίση δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα να εκφράζεται. Άλλωστε οι εποχές για τον ηθοποιό ήταν πάντα δύσκολες.
«Δεν πιστεύω ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Οι εποχές πάντα ήταν δύσκολες ειδικά για τους ηθοποιούς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν και όσο υπάρχει η ανάγκη αυτή θα υπάρχει στη ζωή μας το θέατρο. Και ευτυχώς το θέατρο στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ καλή φάση», σημειώνει η δημοφιλής ηθοποιός.
Σε ερώτηση αν προτιμά η ίδια περισσότερο το θέατρο από την τηλεόραση και το επίπεδο της ελληνικής TV σήμερα, απαντά: «Η τηλεόραση μού έδωσε μεγάλες χαρές. Μου έχει αλλάξει τη ζωή, με μεγάλες επιτυχίες. Δεν μπορώ να την αρνηθώ. Την αγαπώ, ειδικά όταν γίνονται ωραία πράγματα. Η τηλεόραση της κάθε χώρας αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί. Υπ’ αυτή την έννοια η ελληνική τηλεόραση είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Γιατί να είχαμε καλύτερη τηλεόραση ενώ είναι χάλια η κατάσταση στη χώρα; Πιστεύω όμως ότι θα φτιάξουν τα πράγματα…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου