Ο μαγικός κόσμος των γραμματοσήμων
Αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και της επετείου από την ίδρυση της Φιλοτελικής Ένωσης Δωδεκανήσου
Άνοιξε τις πύλες της η Πανελλήνια Φιλοτελική Έκθεση «Ρόδος 2018» που διοργανώνεται στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου (Νεστορίδειο), με αφορμή τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και της επετείου από την ίδρυση της Φιλοτελικής Ένωσης Δωδεκανήσου στις 25-1-1948. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Οικονομικών κ.κ. Τέρης Χατζηιωάννου και Σάββας Διακοσταματίου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, η Πρόεδρος του ΔΣ ΕΛΤΑ κα Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής Ομοσπονδίας κ. Παντελής Λεούσης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ.Νίκος Φρόνας, τα μέλη του ΔΣ του Μουσείου ΝΤ κα Μ. Μπόνη, κα Μ. Μαντζόν, κα Ρ. Τσέλιου και κ. Μ. Βομβύλας Πρόεδρος της Φιλοτελικής Λέσχης Δωδεκανήσου κ. Νίκος Καρανικόλας, τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Γιώργος Καβουκλής, Αντώνης Πετρίδης, Χαράλαμπος Αναμουρλής, Γιώργος Περίν, Μιχάλης Δημητρούλης, Μιχάλης Πετραδάκης, τα μέλη της Ελλανόδικου Επιτροπής κ.κ. Νεοκλής Ζαφειρόπουλος, Κώστας Χαζάπης, Αντώνης Βιρβίλης, Νίκος Μαλλούχος και Ιωακείμ Χαλβατζιδόπουλος, εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ κ.α. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τ. Χατζηιωάννου με την πρόεδρο των ΕΛΤΑ Ε. Σταυράκη, ενώ χαιρετισμούς επίσης, απεύθυναν η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Χ. Γιασιράνη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας Π. Λεούσης, ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Ένωσης Δωδεκανήσου Ν. Καρανικόλας και ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ν. Φρόνας.
«70 χρόνια από την ίδρυση της Φιλοτελικής Δωδεκανήσου. Μιας λέσχης που είχε το προνόμιο να καταγράψει μέσα από την συλλογή των μελών της ένα σημαντικό, αλλά παράλληλα άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας της Ρόδου και των νησιών μας. Πέντε ξένες παντιέρες, μέχρι την απελευθέρωση. Κάθε κατακτητής και μια εποχή. Η ταχυδρομική ιστορία της Δωδεκανήσου, αρχίζει ουσιαστικά στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 19ου αιώνα. Είναι η αρχή της εγκατάστασης των ξένων ταχυδρομείων του Levant στην αχανή Οθωμανική αυτοκρατορία που κατέχει τα νησιά. Από την περίοδο αυτή και με βάση τη συμφωνία που είχε επιτύχει η Αυστρία από την Υψηλή Πύλη, αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο οργανωμένο ναυτιλιακό ταχυδρομικό γραφείο της Ρόδου και «φουντώνει» το πάθος του φιλοτελισμού. Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή εκφράζω και τις ευχές του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου για την σημαντική αυτή έκθεση που διοργανώνεται στα πλαίσια των 70 χρόνων από την ενσωμάτωση των νησιών μας στη μεγάλη πατρίδα και την ίδρυση της Φιλοτελικής Δωδεκανήσου στις 25-1-1948» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου.
«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τις πρωτοβουλίες της Φιλοτελικής, ώστε να διαδοθεί ο φιλοτελισμός και στη νέα γενιά με απλά και κατανοητά θέματα που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να εμπνεύσουν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, ακόμα και σε κάποιον που θα ξεκινήσει σήμερα να συλλέγει γραμματόσημα» τόνισε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Εθελοντισμού κα Χαρούλα Γιασιράνη.
«25 ολόκληρα χρόνια μετά την πραγματοποίηση της μεγάλης Φιλοτελικής Έκθεσης “Ρόδος 1993”, η Φιλοτελική Ένωση Δωδεκανήσου που εορτάζει τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης, αλλά και την ίδρυση της Φιλοτελικής Ένωσης Δωδεκανήσου παρουσιάσουν στον ροδιακό λαό την Πανελλήνια Φιλοτελική Έκθεση “Ρόδος 2018”. Αυτό το υπέροχο χόμπι μας πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει παρά τις αντιξοότητες, για να μεταδίδει στο διηνεκές μηνύματα ευγενείας, καλαισθησίας, γνώσεων και πολιτισμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής Ένωσης Δωδεκανήσου Νίκος Καρανικόλας.
Η Φιλοτελική Έκθεση που φιλοξενείται στο Νεστορίδειο περιλαμβάνει ποικίλες συλλογές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και θέματα ιδιαίτερου Δωδεκανησιακού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα στα πολλά εντυπωσιακά εκθέματα (π.χ. ποδόσφαιρο, αρχαία ελληνική τέχνη, κάρτ ποστάλ της Ρόδου κ.α.) οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, τις περίφημες Κεφαλές Ερμού, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1861. Η έκθεση που έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα θα διαρκέσει έως και τις 25 Μαρτίου.