Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για το υπό ανέγερση Σχολείο του Αρχαγγέλου Ρόδου.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανήλθε στο θέμα του σχολείου, τα έργα στο οποίο έχουν σταματήσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραδοθεί ούτε στην πρώτη παράταση της προθεσμία που έχει ζητηθεί από τον ανάδοχο.
Την ερώτηση προσήλθε να απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών Νικόλαος Μαυραγάνης ο οποίος απέδωσε απόλυτο δίκαιο στον Αντιπρόεδρο της Βουλής για την μεταφορά της αγωνίας των κατοίκων του Αρχαγγέλου. Ο Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι το έργο έχει μεγάλη καθυστέρηση, αποδίδοντας μέρος της στις τοπικές πολεοδομικές υπηρεσίες και μέρος της στον ανάδοχο. Αποδεχόμενος ότι μια έσχατη επιλογή του Υπουργείου, δηλαδή η δικαστική οδός, θα περιέπλεκε την κατάσταση, ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι έχει δοθεί ως τελευταία προθεσμία στον ανάδοχο η παράδοση του έργου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο συνεργάζεται για να διευκολύνει την επίσπευση.
Ολόκληρη η συζήτηση, είχε ως εξής:
«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):
Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα. Αφορά το πολύπαθο σχολείο της Ρόδου που ταλαιπωρείται.
Το ερώτημα είναι: Με ποιον πρακτικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό και να παραδοθεί το σχολείο φέτος και να μην πάμε σε παρατάσεις πέραν του 2018; Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον.
Δεν θα πω τίποτε άλλο. Περιμένω να σας ακούσω και εάν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση θα το συζητήσουμε μετά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών):
Κύριε Αντιπρόεδρε, πράγματι έχετε απόλυτο δίκιο να μεταφέρετε μέσα στη Βουλή την αγωνία της κοινωνίας και της σχολικής κοινότητας των γονέων γι’ αυτό το σχολείο που εξελίσσεται όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εκτέλεση του έργου. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι αυτές τις ημέρες, εάν θυμάμαι καλά στις 16 Μαρτίου, θα είχε ολοκληρωθεί το έργο και θα είχε παραδοθεί.
Έχει προκύψει το εξής, το οποίο δημιουργεί μια ομιχλώδη κατάσταση, μια κατάσταση που είναι δύσκολο να λυθεί με κανονικές συνθήκες: Από το 2016 έγινε μια βελτίωση –και καλώς έγινε αυτή η βελτίωση- στο έργο, δηλαδή μονώθηκαν οι τοίχοι, έγιναν διπλοί τοίχοι -αποδρομικοί, μπατικοί- και συγχρόνως, έγινε μια αύξηση στο μικρό, όπως προβλεπόταν αρχικά, θέατρο του περιβάλλοντος χώρου. Αυτό επαυξήθηκε.
Από τότε και μετά, από το 2016 και μετά,αρχίζει μια αλληλογραφία -που εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε λήξει πολύ πριν και νομίζω ότι ο μέσος άνθρωπος αυτό θεωρεί- μεταξύ του αναδόχου εργολάβου και του Δήμου που έχει τις πολεοδομικές υπηρεσίες και θα πρέπει να αναθεωρήσει τις άδειες οικοδομής, για να περιλαμβάνουν τις εργασίες που σας είπα πριν.
Ο Δήμος με τις πολεοδομικές του υπηρεσίες -δεν ξέρω για ποιον λόγο ειλικρινά- παρά το γεγονός ότι έχουμε οχλήσει και εμείς κατ’ επανάληψη, δεν έχει προβεί σε αυτή την αναθεώρηση των αδειών.
Από την άλλη πλευρά, ο ανάδοχος, που αρχικώς είχε ως επιβλέποντες μηχανικούς, μηχανικούς του Δήμου και μετέπειτα –δικαίωμά του ήταν- τους άλλαξε και έβαλε τον υιό του ως επιβλέποντα μηχανικό, πιθανόν για αυτούς τους πραγματικούς λόγους, πιθανόν για άλλους λόγους ζήτησε με αυτή τη δικαιολογητική βάση, δηλαδή το ότι δεν του έχουν ακόμα αναθεωρήσει τις οικοδομικές άδειες από τον Δήμο, νέα παράταση εκτέλεσης του έργου.
Κατά την άποψή μου, η μη εμπρόθεσμη αναθεώρηση των αδειών από την πλευρά του Δήμου -που πράγματι έχει δίκιο ο εργολάβος εδώ- δεν θα αποτελούσε πρόσκομμα για να προχωρήσουν οι εργασίες. Παρά ταύτα, οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει στον μέγιστο βαθμό, έχουν προχωρήσει περίπου στο 70% του έργου και εξακολουθούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους επιστολές ο ανάδοχος με τον Δήμο για το πώς θα γίνουν οι αναθεωρήσεις των αδειών.
Εμείς μέσω των κτηριακών υποδομών έχουμε παρέμβει προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Όταν μας ζήτησε την παράταση για πεντακόσιες μάλιστα ημέρες, κύριε Αντιπρόεδρε, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2019, αρνηθήκαμε αμέσως. Και ως τελευταία παραχώρηση προς τον ανάδοχο, για να μην πάμε σε έσχατες λύσεις –που δεν είναι επιθυμητές ούτε από εμάς, φαντάζομαι ούτε από εσάς, ούτε από την τοπική κοινωνία, γιατί θα μπλέξουμε ακόμα χειρότερα, χωρίς να τις αποκλείω, βέβαια, αν δεν έχουμε άλλη λύση στο μέλλον- του δώσαμε μία έσχατη ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο μέχρι πριν από τη νέα σχολική περίοδο, δηλαδή μέχρι τις 12-9-2018.
Θέλω να πιστεύω –η εικόνα που έχω είναι ότι εκείνος επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο- ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο. Εάν, όμως, κύριε Αντιπρόεδρε, διαπιστώσουμε ότι και πάλι δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο, τότε πρέπει να σκεφθούμε ίσως πιο δραστικές λύσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σας. Είναι και δικοί μου προβληματισμοί. Όμως, πάνω από όλα υπάρχει η αγωνία του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και των παιδιών που περιμένουν να μπουν στο σχολείο τους, όλων αυτών.
Σε μια συζήτηση, την οποία είχαμε και μαζί, αλλά και με τον κατασκευαστή, μου απεκάλυψε –μου είπε ξεκάθαρα- ότι εάν υπάρχει σταθερή εκταμίευση ενός ορισμένου ποσού μηνιαίως, είναι σε θέση να παραδώσει το σχολείο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, αυτή τη διάσταση να την ακούσουμε και να διερευνήσουμε αν πράγματι αυτό ισχύει, δηλαδή αν μπορεί να γίνει αυτό, για να τελειώνουμε και να αποφύγουμε δικαστικές περιπέτειες και οτιδήποτε άλλο, διότι αυτό θα σημαίνει ουσιαστικά, στην πράξη ματαίωση του έργου.
Άρα, λοιπόν, πρακτικά -και χαίρομαι που βρίσκουμε μια πρακτική λύση- θα παρακαλούσα να τον καλέσετε να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Δεν είναι ανάγκη να ερχόμαστε στη Βουλή να κάνουμε αυτόν τον διάλογο. Μπορούμε και μεταξύ μας να δούμε τι μπορεί να γίνει, ούτως ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή τη νέα σχολική περίοδο να μπουν τα παιδιά στο σχολείο τους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έτσι είναι τα πράγματα, κύριε Αντιπρόεδρε. Εμείς μέχρι στιγμής, όταν μας φέρνει πιστοποιημένους λογαριασμούς ανά στάδια έργου, τον πληρώνουμε στο αμεσότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή η προτεραιοποίηση που έχουμε δώσει για την πληρωμή του συγκεκριμένου αναδόχου, επειδή έχουμε αντιληφθεί το θέμα που υπάρχει, είναι μεγίστου βαθμού.
Όμως, πράγματι οι λογαριασμοί που μας φέρνει είναι σε μεγαλύτερα στάδια εκτέλεσης έργων. Αν πιστοποιεί λογαριασμούς σε μηνιαία βάση -σε μικρότερα, δηλαδή, στάδια έργου- και είναι πιστοποιημένοι λογαριασμοί από τη διευθύνουσα υπηρεσία, τότε θα μπορούμε να κάνουμε και πιο συχνές εκταμιεύσεις.
Άρα, λοιπόν, νομίζω πως εμείς έχουμε τη διάθεση, αν μπορεί να πιστοποιήσει πιο σύντομα τους λογαριασμούς του, ότι πράγματι δηλαδή εκτέλεσε τις εργασίες του σε σύντομα χρονικά διαστήματα ανά μήνα, ανά δύο μήνες, όπως λέτε κ.λπ., τότε θα δούμε τις εκταμιεύσεις να γίνονται ακριβώς τότε που θα μας φέρνει τους λογαριασμούς, σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, μήπως και έτσι διευκολυνθεί να ολοκληρώσει το έργο.
Το πρόταγμα και το δικό μας και το δικό σας είναι σαφέστατα η ολοκλήρωση του έργου.»