Εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ η οριστική μελέτη του ΕΘΡ
Εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού. Η θετική αυτή εξέλιξη, ανοίγει το δρόμο στη διαδικασία πρόσληψης ειδικού τεχνικού συμβούλου για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου.
Το έργο χαρακτηρίζεται ως μείζονα προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, καθώς αποτελεί «κτίριο σύμβολο» της νεότερης ιστορίας της Ρόδου. Η “αναγέννηση” του Εθνικού θεάτρου παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες, εξαιτίας των διαφόρων παρεμβάσεων, της πολύχρονης εγκατάλειψης, αλλά και του υψηλού κόστους που απαιτείται για την αποκατάστασή του.
«Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια αναζητώντας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Διερευνούμε όλες τις προτάσεις (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων κλπ), ενώ θα το θέσουμε και στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Ρόδο. Ήδη αναδείχθηκε ο εργολάβος για το υπόλοιπο των εξωτερικών όψεων που είχε μείνει σε εκκρεμότητα από το 2013 (και σύντομα θα εγκατασταθεί), ενώ και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων «τρέχει» τις διαδικασίες για τα τεύχη δημοπράτησης» τονίζει ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Η εγκεκριμένη μελέτη αποκαθιστά το κτίριο κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις και ανάγκες. Μεταξύ άλλων το Εθνικό Θέατρο θα περιλαμβάνει: κεντρική αίθουσα περ. 700 θεατών, μικρή πειραματική σκηνή (70-100 θεατών), χώρο μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρο βιβλιοθήκης και ιστορικού αρχείου, studio ηχογράφησης, πωλητήριο και χώρο αναψυχής (μπιστρό).
«Το έργο αποκατάστασης του ΕΘΡ αποτελεί στοίχημα και για το επιστημονικό δυναμικό της Μεσαιωνικής Πόλης, που με επιμέλεια και πάθος εργάζονται για την εξέλιξη του έργου. Oπως επίσης θέλω να επισημάνω και την σημαντική συμβολή των εθελοντών. Όμως δεν είναι εύκολα πράγματα, λόγω της κλίμακας του έργου και της δυστοκίας στην ανεύρεση κονδυλίων. Θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ολοκληρώσουμε την δημοπράτηση του έργου μέσα στη θητεία μας» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, κτίστηκε το 1936-37 με εντολή του τότε διοικητή των «Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria de Vecchi. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti με σκοπό τη δημιουργία λυρικού θεάτρου, που λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini».
Το θέατρο αποτελεί σημαντικό κτίριο της πολιτιστικής υποδομής που δημιούργησαν οι Ιταλικές αρχές στο πλαίσιο των επιδιώξεών τους να μετατρέψουν την πόλη της Ρόδου σε τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο υψηλής ποιότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά την ιταλική κατοχή το ΕΘΡ φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις, καθώς και παραστάσεις όπερας με ιταλικούς θιάσους.
Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό «έκλεισε τις κουρτίνες» το 2007, ενώ επί θητείας του Φ. Χατζηδιάκου έγινε η μεταφορά του εξοπλισμού και των εργαστηρίων στα Ασγούρου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΜΝΗΜΕΙΩΝ