Ειδήσεις

Πάιατ: Οι δύο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους-Ο Ερντογάν θα προκαλέσει αναταράξεις

Για τα ελληνοτουρκικά, για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τους ολιγάρχες, την αποποινικοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ στο Vice.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση Ερντογάν είπε: «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι όλα αυτά είναι «προεκλογικές κορώνες», ο Αμερικανός πρέσβης, απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».

Για την υπόθεση των δυο στρατιωτικών σημείωσε ότι «Αυτή η δουλειά μου έμαθε εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να κάνω προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύουμε ότι οι δυο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».
Κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό εξέφρασε την ελπίδα για λύση. «Ελπίζω να έχουμε σύντομα μια λύση. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργών.
Θα ήταν καλό να έχουμε πρόοδο και για την Ελλάδα και για τα Σκόπια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της διαδικασίας, υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και το παρακολουθούμε όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως υποστηρικτές της προόδου.
Για την κρίση στην Ελλάδα ανέφερε πως «Η Ελλάδα έχει περάσει 8 χρόνια κρίσης με όλη την αναταραχή που αυτό συνεπάγεται. Στις ΗΠΑ περάσαμε την Μεγάλη Ύφεση, για ένα χρόνο και μετά ξεκίνησε η ανάκαμψη. Και στις ΗΠΑ είχαμε 25% ανεργία, 25% απώλεια ΑΕΠ, περίπου ίδιοι αριθμοί. Εσείς έχετε κρίση για 8 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει δημοκρατία. Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ για να δείτε ότι κάποιοι γείτονες σας έχουν πραγματικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την υποχρέωση λογοδοσίας από πλευράς εκλεγμένων ηγετών».
Στο ερώτημα για το μέγεθος της διαφθοράς σε σύγκριση με την Ουκρανία όπου υπηρετούσε πριν έρθει στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ παρατήρησε πως «δεν είναι στην ίδια κλίμακα», ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν έχει παρατηρήσει πως η ολιγαρχία υφίσταται στην Ελλάδα, απάντησε πως «ναι, το έχω παρατηρήσει», και πρόσθεσε με νόημα πως «αποφεύγω να μιλάω επί προσωπικού και προτιμώ να στέκομαι σε θέματα αρχών».
Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε: «Είχε πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς την αλληλεπίδραση του Αλέξη Τσίπρα με δυο Αμερικανούς προέδρους. Είναι πολύ νέος, 43 ετών, επομένως είναι ένας άνθρωπος που σκοπεύει να είναι μέρος του πολιτικού συστήματος για χρόνια». «Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επίσης νέος, οπότε είναι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτούς τους δυο ικανούς πολιτικούς να παίζουν πολιτικό σκάκι. Γιατί είμαι σίγουρος πως δεν σκέφτονται μόνο τι θα γίνει το 2019, αλλά και το 2029 και το 2039».
«Ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε καλά στην Ουάσινγκτον. Έκανε εντύπωση όχι μόνο στον Ντόναλντ Τράμπ, αλλά και σε σημαντικά μέλη του δημοκρατικού κόμματος. Βοήθησε να δείξει πως η ιστορία της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση, αλλά έδειξε και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην χώρα σας».
Σε ερώτηση για τον Ιβάν Σαββίδη ανέφερε: «Έχω κρατήσει αποστάσεις από το θέμα και δεν θέλω να αλλάξει αυτό τώρα. Έχω μάθει πως όπως δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έτσι και με τον ΠΑΟΚ μπλέκονται τα πράγματα, οπότε θα το αφήσω εκτός».
Για την υπόθεση Novartis είπε «προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός για την υπόθεση Novartis. Το FBI ξεκαθάρισε ότι ερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Πέρα απ’ αυτό, η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είναι εντελώς ανεξάρτητη και γι’ αυτό δεν γνωρίζω καν τις επικοινωνίες που έχουν οι αρμόδιοι ακόλουθοι της πρεσβείας, το γραφείο του FBI που βρίσκεται εντός της πρεσβείας, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω αν ανταλλάσσουν πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Το σύστημα μας προστατεύει πολύ καλά αυτή τη διαδικασία. Όταν ένας δικαστής παίρνει μια απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την τήρηση του νόμου. Οπότε αυτή η αρχή με έχει οδηγήσει να μην σχολιάζω δημοσίως πράγματα για αυτά τα ζητήματα».
Eρωτηθείς για την νομιμοποίηση της κάνναβης τόνισε: «Είμαι από την Καλιφόρνια όπου από την 1η Ιανουαρίου η μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση νομιμοποιήθηκε. Στις ΗΠΑ όμως, ακόμα είναι παράνομη η χρήση της από τους Ομοσπονδιακούς Νόμους. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Θα αφήσω την ελληνική νομοθεσία στους Έλληνες».
Οσο για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε τον σεβασμό του στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
«Σεβόμαστε πολύ την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και αναγνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια πρέπει να βγάζουν τις δικές τους ετυμηγορίες. Όμως ελπίζουμε όμως ότι στις αποφάσεις σχετικά με τον κύριο Κουφοντίνα να έχουν στο μυαλό τους πως οι Αμερικάνοι που σκότωσε – τους οποίους τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως έχει σκοτώσει – είχαν οικογένειες που ξυπνούν κάθε μέρα γνωρίζοντας πως δεν θα γυρίσουν πίσω. Άρα η ιδέα της άδειας δεν μεταφράζεται σαν κάτι θετικό. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι δεν θα αποτελέσει το τέλος των σχέσεων μας, αλλά παράλληλα, είναι κάτι για το οποίο έχουμε σαφή θέση».
Τέλος, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Γιάννη Αντετοκούμπο λέγοντας: «Είναι φανταστικός. Δεν τον έχω γνωρίσει από κοντά δυστυχώς, είναι ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω. Ένα από τα πράγματα που σέβομαι πολύ, είναι το πόσο περήφανος είναι για την Ελλάδα. Και το πόσο σεμνός είναι».
Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου