Της Στεφανίας Σούκη
Συνεχίστηκε και το Φεβρουάριο η αύξηση των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων, με τους δείκτες μάλιστα να σημειώνουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ο «πονοκέφαλος» ωστόσο παραμένει σε επίπεδο εισπράξεων αν ληφθούν υπόψη τα επίσημα στοιχεία της Τράεπζας της Ελλάδος για το μήνα Ιανουάριο που παραπέμπουν σε μείωση 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017.
Τα στοιχεία καταγράφονται στο τελευταίο στατιστικό του δελτίο το SETE Intelligence σύμφωνα με το οποίο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 24,9% (+20,6% από την αρχή του έτους) έναντι του Φεβρουαρίου του 2017. Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+33,3%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (8,2%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις στις αφίξεις είναι 27,2% και 6,2% αντίστοιχα.
Αντίστοιχα, και οι διεθνείς οδικές αφίξεις, συνέχισαν την ανάκαμψή τους με αύξηση 17,1% (+18,5% από την αρχή του έτους). «Αν και οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιανουαρίου αυξημένη κατά +16,0% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση -3,0%», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δελτίο. Προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουρισμού υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, ο ΣΕΤΕ, μέσω της Μarketing Greece, η οποία στοχεύει φέτος στην βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τουριστικής ζήτησης για την αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών, την άμβλυνση της εποχικότητας και την καλύτερη γεωγραφική διάχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος.
Αναλυτικά οι αφίξεις
Για το Φεβρουάριο, παρατηρείται αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν, όπως προαναφέρθηκε, αυξημένες κατά +24,9% (+61 χιλ.) σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017. Συνολικά στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουασίου οι διεθνείς αφίξεις έφθασαν τις 649 χιλ. συνολικά από 538 χιλιάδες.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο αεροδρόμιο των Αθηνών (+33,3%/ +54 χιλ. επιβάτες) και του Ηρακλείου (+840,3%/+9 χιλ. επιβάτες). Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εμφάνισε μείωση -14,4%/ -11 χιλ. επιβάτες ενώ το αεροδρόμιο της Καβάλας εμφάνισε αύξηση +10 χιλ. θέσεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πτήσεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, λόγω των έργων ανακατασκευής στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Σε επίπεδο προορισμών τον Φεβρουάριο του 2018, τα περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση +8,2%/+7 χιλ. επιβάτες και η Κρήτη +276,5%/ +8 χιλ. επιβάτες.
Αντίθετα, μείωση των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού κατά 9,3% παρατηρείται τον Φεβρουάριο του 2018, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 425 χιλ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 469 χιλ. τον Φεβρουάριο του 2017. Μείωση 8,2% τον Φεβρουάριο εμφάνισε το αεροδρόμιο της Αθήνας και 22,2% το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η μείωση που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οφείλεται στα έργα ανακατασκευής του αεροδρομίου. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσίασε τον Φεβρουάριο το αεροδρόμιο της Μυκόνου 57,1%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε το αεροδρόμιο της Κω 35%. Σε επίπεδο προορισμών, στη Κρήτη καταγράφηκαν 62 χιλ. αφίξεις (-8,8%) έναντι 68 χιλ. τον Φεβρουάριο του 2017, στις Κυκλάδες 19 χιλ. (-14%) έναντι 22 χιλ. και στα Δωδεκάνησα 35 χιλ. (+8,5%) έναντι 32 χιλ. τον Φεβρουάριο του 2017. Στο Ιόνιο σημειώθηκε αύξηση +23,4% με 11 χιλ. αφίξεις. Ακολουύθησαν τα υπόλοιπα αεροδρόμια με 16 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -3,7% .
Ως προς τις οδικές αφίξεις, κατέγραψαν αύξηση κατά 17,1%, τον Φεβρουάριο του 2018, με επιπλέον 72 χιλιάδες από τον αντίστοιχο Φεβρουάριο του 2017. Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης, τον Φεβρουάριο η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές, καταγράφεται από την ΠΓΔΜ η οποία έφτασε το +36,6%/+43 χιλ. και ακολουθεί η Αλβανία με +49,7%/+32 χιλ. Αντίστοιχα, από την Τουρκία οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν οριακά κατά +3,8%/+2 χιλ.. Μείωση παρουσίασαν οι αφίξεις από την Βουλγαρία κατά -2,6%/-5 χιλ.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, ο αριθμός των οδικών αφίξεων έφθασε το 1,12 εκατ. αυξημένες κατά 18,5% σε σύγκριση με τις 945 χιλιάδες του πρώτου διμήνου του 2017.
To SETE Intelligence κάνει ιδιαίτερα αναφορά στον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, που σημειώνει βελτίωση σε όλες τις αγορές του ελληνικού τουρισμού, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. «Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με μοναδική εξαίρεση την αγορά της Σουηδίας, όπου ο ΔΚΕ είναι μειωμένος.
Μία ακόμη θετική παράμετρος έχει να κάνει με την υπογραφή 2ετούς Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των ξενοδόχων και των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία, η οποία προβλέπει αυξήσεις 1,5% για το 2018 και το ίδιο για το 2019. «Με την σύμβαση αυτή διασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη στα ξενοδοχεία, απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου», αναφέρει το Sete Intelligence.
newmoney.gr