Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Ξεκάθαρες θέσεις και σκληρή γλώσσα σχετικά με την υπόθεση Novartis, τις εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα, την στάση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αλλά και την στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα, εκφράζει σήμερα σε συνεντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας (και στενός συνεργάτης του κ. Αντώνη Σαμαρά) κ. Κώστας Τσιμάρας.
Επιπλέον, μιλάει για τις δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αλλά και τα «ηθικά πλεονεκτήματα» της Αριστεράς εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα υποστεί συντριπτική ήττα.
Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Τσιμάρα, παρακολουθούμε το «σήριαλ» με την υπόθεση Novartis, τις μηνύσεις και τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Μετά την πάροδο τόσου χρονικού διαστήματος είναι πλέον ξεκάθαρο πού αποσκοπούσε αυτή η ιστορία που κατασκευάστηκε. Είχε αποκλειστικό στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα κύρια σοβαρά, εθνικά και εγχώρια προβλήματα (με σημείο αιχμής το ζήτημα του Σκοπιανού) ώστε να πάει ο κ. Τσίπρας τους πολιτικούς του αντιπάλους, στις εκλογές, λασπολογώντας. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την τακτική –ενδεχομένως με μία άλλη σειρά θεμάτων που θα επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο.
• Δηλαδή, «κατασκεύασε» αυτή την υπόθεση;
Όταν υπάρχουν αναφορές, ένα χρόνο πριν σε συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά έντυπα, ότι πρόκειται να βγει σκάνδαλο που αφορά πρώην πρωθυπουργούς, και όταν δεν έχουν καν καταθέσει οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες, όλη αυτή η ιστορία είναι στημένη. Είναι ηλίου φαεινότερον. Με τα «ίσως», «νομίζω» κ.λπ. δεν μπορείς να λασπολογείς ανθρώπους, που έδωσαν την ζωή τους, με τέτοιο τρόπο.
• Απ’ ό,τι φαίνεται κλείνει άρον – άρον η υπόθεση, και επιστρέφει στην Δικαιοσύνη.
Εδώ έχουμε το θέατρο του παραλόγου: συγκαλείται μια επιτροπή στη Βουλή και ζητά από τους «εμπλεκόμενους» να πάνε να καταθέσουν, εάν είναι αρμόδια η Επιτροπή αυτή να τους κρίνει. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά κι έχουν την απαίτηση να πάνε να συνηγορήσουν σε αυτό το…θέατρο; Φαίνεται ότι αυτή η ιστορία θα επιστρέψει στην Δικαιοσύνη, ενώ θα προσπαθήσουν να αφήσουν την λάσπη πάνω στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή που θα λάμψει η αλήθεια και…. ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Είναι στο πλαίσιο του «άρτος και θεάματα» κι επειδή δεν υπάρχει…άρτος, θα υπάρξουν θεάματα…
• Να πάμε στα της Νέας Δημοκρατίας. Πώς βλέπετε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση;
Πιστεύω ότι είναι μια στάση καθαρότητας, μια στάση εντιπότητας, ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, με σαφήνεια τοποθετήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία –είτε αυτά είναι θέματα εθνικής πολιτικής, είτε θέματα καθημερινότητας. Σε όλα τα θέματα, η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. Βεβαίως, μερικοί ενοχλούνται από αυτό, διότι έχουν αναγάγει το ψέμα σε καθημερινή τους πρακτική –άλλα να λένε χθες, άλλα σήμερα, άλλα αύριο. Εμείς είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας, τις λέμε διαχρονικά, δεν έχουμε αλλάξει στάση. Άλλοι είναι αυτοί που καθημερινώς, προσπαθούν να βρουν νέα «αφηγήματα».
• Φαίνεται πάντως, πως τα «ηθικά πλεονεκτήματα» της Αριστεράς, όπως την εννοούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταρρεύσει.
Αυτό το παραμύθι με τα «ηθικά πλεονεκτήματα» κάποτε πρέπει να τελειώσει στην Ελλάδα. Δεν είναι χωρισμένοι οι «ηθικοί» και οι «ανήθικοι» σε κόμματα. Η όποια διαφθορά και ανηθικότητα υπάρχει, διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Λοιπόν, ας βρει ο κάθε χώρος τους ανθρώπους που δεν έχουν ηθικές συμπεριφορές και ας τους απομονώσουν. Δεν μπορούν όμως να λένε «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς το οποίο δεν το έχει η Δεξιά. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι γελοιότητες, διχάζουν τον ελληνικό λαό και μάλιστα στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε.
Αυτή η παράταξη που λέμε «συντηρητική» έρχεται από πολύ μακριά. Είναι η παράταξη που έφτιαξε ένα κράτος από τα συντρίμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –με τα όποια λάθη και παραλείψεις. Αντί να καθίσουμε πάνω σε αυτά, να τα διορθώσουμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, κοιτάμε να γυρίσουμε πίσω. Κι αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος και θα πρέπει να απασχολήσει όποιον αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Ότι δηλ. θα πρέπει να χτίζει πάνω στα καλά που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορείς να μηδενίζεις, να καταστρέφεις και να βάζεις τον κόσμο σε μια διαδικασία συνεχώς «απ’ την αρχή».
• Επειδή είστε στενός συνεργάτης του κ. Αντώνη Σαμαρά θέλω να σας ρωτήσω για τις διάφορες φήμες σχετικά με τις σχέσεις του με τον κ. Κώστα Καραμανλή και με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Λέγονται και γράφονται διάφορα. Πρόσφατα απάντησε ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Άλλο δεξιό κόμμα; Δεν χωράει τίποτα!»
Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να είναι δυσνόητο σε αυτή την ιστορία. Είναι όλα ξεκάθαρα. Η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά καλύπτει τον χώρο από τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας μέχρι και την Παραδοσιακή Δεξιά. Μέσα σε αυτό τον χώρο υπάρχουν άνθρωποι με διάφορες ιδεολογικές τοποθετήσεις και πινελιές, αλλά πάνω σε ένα μίνιμουμ συμφωνίας: όποιος περνάει το κατώφλι της Νέας Δημοκρατίας θα ασπάζεται τις ιδεολογικές της αρχές και τις βασικές αυτές αρχές, που πρώτος ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, έθεσε το 1974 με την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, οι όποιες μικρές, προσωπικές διαφοροποιήσεις σε ήσσονος θέματα, δε νομίζω ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.
• Πώς βλέπετε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, δημοσκοπικά μέχρι στιγμής;
Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο στιγμής. Βλέποντας όμως αυτές τις μετρήσεις, μπορούμε να πούμε βάσει της εμπειρίας ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πολύ παραπάνω από αυτά που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Αυτό φαίνεται. Το πόσο παραπάνω θα είναι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτή την στιγμή γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε το πώς θα είναι το πολιτικό κλίμα μέχρι τις εκλογές. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ο Σύριζα θα υποστεί συντριπτική ήττα και με την πάροδο των ετών, πιστεύω ότι θα επανέλθει στα παραδοσιακά του ποσοστά των 3 και 4%.
• Ωστόσο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκυριακό στις εκλογές του 2015. Από την άλλη όμως, το ζητούμενο είναι εάν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να κερδίσει τους δυσαρεστημένους και ποιους άλλους θα προσελκύσει.
Αυτό μένει να το δούμε μέχρι τις εκλογές. Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Αυτός είναι και ο σκοπός και η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, να κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι των λεγόμενων αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο κομμάτι που μετακινήθηκε από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι επιστρέφει σε άλλα κόμματα και στο Κίνημα Αλλαγής. Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η μετακίνηση, μένει να το δούμε.
• Κατά την άποψή σας, πότε θα έχουμε εκλογές;
Με αυτή την κυβέρνηση, δεν μπορεί κανένας να είναι σίγουρος για τίποτα. Κάνοντας όμως λογικές εκτιμήσεις, πιστεύω ότι το φθινόπωρο είναι ένας χρόνος που μπορεί να έχουμε εθνικές εκλογές. Και το στηρίζω αυτό στο ότι θα ήταν παράλογο να πάει σε εκλογές με κομμένες γι ακόμη μια φορά τις συντάξεις. Δε νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές της αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημά τους είναι τι αίσθηση θα υπάρχει στην κοινωνία από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1η Γενάρη του 2019.
• Η αλήθεια είναι πάντως ότι βλέπουμε έντονη κινητικότητα, με τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια τα οποία είναι σε εξέλιξη όπου δίδονται πολλές υποσχέσεις και «μποναμάδες» ενώ ο πρωθυπουργός, υπόσχεται ότι θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επιδίδεται με μεγάλη επιτυχία –ίσως η μόνη επιττυχία που έχει- στο να παρουσιάζει τα πράγματα με έναν τρόπο, λες και δεν τα ζούμε εμείς στην καθημερινότητά μας. Τα Περιφερειακά Συνέδρια που κάνει δεν είναι τίποτε άλλο από επικοινωνιακή πολιτική. Εδώ έφτασαν στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου να εξαγγείλουν ένα έργο, το οποίο υπήρχε και είχε εγκαινιαστεί από τον Αντώνη Σαμαρά! Όσον αφορά την έξοδο από τα μνημόνια…θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν τον Δεκέμβρη του 2014 με κόστος 100 δις ευρώ να πανηγυρίζουμε γι αυτό; Δε νομίζω ότι ένας σώφρων θα πανηγύριζε. Ποια έξοδο; Όταν έχουμε τόσα μέτρα που μας περιμένουν…ποιον κοροϊδεύουν; Υπάρχει πολύ θράσος στην επικοινωνιακή τους πολιτική…
• Για τις εσωκομματικές εκλογές τι εκτιμάτε; Θα είναι και μια αφετηρία για να βρεθούν και νέα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια;
Λήγουν οι θητείες των κομματικών οργάνων και πρέπει να αναδειχθούν νέα. Το κόμμα πρέπει να είναι σε «θέση μάχης» για τις επερχόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Πάντα οι εσωκομματικές εκλογές έχουν αυτό τον στόχο. Να αναδείξουν και νέα στελέχη, να βάλουν και νέο κόσμο στην διαδικασία και από εκεί για άλλα αξιώματα. Μένει να δούμε εάν θα βρεθούν, στελέχη.