Ειδήσεις

Παρεμβάσεις στο κάστρο Μονολίθου

Με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ρόδου και Υπουργείου Πολιτισμού

 

Επίσκεψη στο κάστρο Μονολίθου πραγματοποίησαν οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Τέρης Χατζηιωάννου και Αγαπητός Πάλλας συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Διαμαντή Κονισσή και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέα Ζωή» Μονολίθου κ. Γιάννη Κονισσή. Το εμβληματικό ιπποτικό κάστρο, λόγω της πολύχρονης έλλειψης συντήρησης έχει υποστεί σοβαρές φθορές και πλέον εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την στατικότητά του, αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών. Το ζήτημα συντήρησης του κάστρου είχε τεθεί στην πρόσφατη συνάντηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τ. Χατζηιωάννου με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κα Μ. Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι μετά την οριστική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την άρση της επικινδυνότητας και ανάδειξης του ιπποτικού κάστρου, μέσω της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι φθορές στο κάστρο εντοπίζονται κυρίως στην υποχώρηση τμημάτων των τειχών, καθιστώντας επικίνδυνη την επίσκεψη σε συγκεκριμένα σημεία, αφού ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει κίνδυνος να βρεθεί κάποιος στο κενό. Η αποκατάσταση του κάστρου Μονολίθου (που σημειωτέον αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες) εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, ενώ πολυάριθμες είναι και οι σχετικές επερωτήσεις των βουλευτών που έχουν κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Οι Μονολιθιάτες -εδώ και χρόνια- ζητάμε την παρέμβαση της πολιτείας για να διασώσουμε ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ελπίζουμε ότι επί θητείας του Φώτη Χατζηδιάκου θα ξεκινήσει η πολυπόθητη αποκατάσταση που με προσμονή αναμένουμε δεκαετίες τώρα, καθώς το κάστρο αποτελεί και αναπτυξιακό πόρο για το χωριό μας» δηλώνει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονολίθου κ. Διαμαντής Κονισσής.

«Οι νέοι του Πολιτιστικού Συλλόγου φροντίζουμε για την αποψίλωση των θάμνων και τον καθαρισμό περιμετρικά του κάστρου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους κατάρρευσης. Όμως το κάστρο για να διασωθεί δραστικά απαιτεί μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση» λέει ο κ. Γιάννης Κονισσής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονολίθου.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών και μεριμνούμε ώστε άμεσα και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να άρουμε τις συνθήκες επικινδυνότητας και σταδιακά να αποκαταστήσουμε τμήματα του κάστρου που αποτελεί τοπόσημο της περιοχής και ένα από τα πλέον φωτογραφημένα μνημεία της Ρόδου. Είναι κρίμα που την εποχή που έρρεαν χρήματα  δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευνοϊκές συνθήκες και τους ευρωπαϊκούς πόρους» τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης& Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου.

                Το κάστρο  ήταν ένα από τα σημαντικά φρούρια της Ρόδου την εποχή των Ιπποτών. Είναι χτισμένο σε ένα Μονόλιθο από βράχια που υψώνεται πάνω από μια κοιλάδα και δεσπόζει σε όλη την περιοχή στους πρόποδες του Ακραμύτη. Ο Μέγας Μάγιστρος D’Aubusson που έχτισε κάστρα σε όλη τη Ρόδο με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του νησιού και να δώσει οχυρά που θα μπορούν να προφυλάσσονται οι κάτοικοι στις διάφορες επιδρομές και πολιορκίες, έχτισε και το συγκεκριμένο κάστρο το 1476. Λόγω της εξαιρετικά οχυρής του θέσης δεν καταλήφθηκε ποτέ από εχθρούς. Οι Ιωαννίτες Ιππότες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν κατά την διάρκεια της μεγάλης πολιορκίας του 1522, για να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης της Ρόδου. Εκτός από την εξωτερική τειχοποιία μέσα στο κάστρο σώζονται κάποια ίχνη κτισμάτων και δεξαμενών, ενώ υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου