Ειδήσεις

Νέο Φορέα Διαχείρισης στο Φράγμα της Απολακκιάς προτείνει ο Μάνος Κόνσολας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση των αποθεμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία προτείνει τη δημιουργία Νέου Φορέα Διαχείρισης στο Φράγμα της Απολακκιάς.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι ο σημερινός φορέας με την επωνυμία «Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων», δεν μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια την κατάσταση. Αναφέρει, επίσης, ότι οι κλιματικές συνθήκες, με τον περιορισμό των βροχοπτώσεων, αλλά και η ανυπαρξία ενός πλαισίου ορθολογικής κατανάλωσης, έχει περιορίσει σημαντικά τα αποθέματα.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Φράγματος με τη συμμετοχή του κράτους, της αυτοδιοίκησης αλλά και των αγροτών.

Ο νέος αυτός φορέας θα έχει την αρμοδιότητα, αλλά, κυρίως, την ευελιξία και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα αποθέματα, την υλοποίηση έργων, τη συντήρηση των υποδομών του φράγματος και την εφαρμογή ενός ορθολογικού μοντέλου κατανάλωσης που θα εξαλείψει τη σπατάλη, ασκώντας τους αναγκαίους ελέγχους και την εποπτεία.

Ο νέος φορέας θα μπορεί, επίσης, να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις, αλλά και την περιοχή του Φράγματος της Απολακκιάς για την ανάπτυξη ήπιων μορφών οικονομικής και αθλητικής δραστηριότητας (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις) για να υπάρχουν έσοδα.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Τοπικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος της Απολακκιάς στη Ρόδο»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σε μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, πρέπει να αποτελεί ζήτημα ενός τοπικού φορέα που θα διαθέτει αυτονομία, σχεδιασμό και θα μπορεί να παρέμβει άμεσα.

Στη Ρόδο το Φράγμα της Απολακκιάς δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Οι κλιματικές συνθήκες, με τον περιορισμό των βροχοπτώσεων, αλλά και η ανυπαρξία ενός πλαισίου ορθολογικής κατανάλωσης έχει περιορίσει σημαντικά τα αποθέματα.

Η διαχείριση του Φράγματος της Απολακκιάς αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα φορέα με την επωνυμία «Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων», ο οποίος, όμως, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια την κατάσταση.

Προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Φράγματος με τη συμμετοχή του κράτους, της αυτοδιοίκησης αλλά και των αγροτών.

Ο νέος αυτός φορέας θα έχει την αρμοδιότητα αλλά, κυρίως, την ευελιξία και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα αποθέματα, την υλοποίηση έργων, τη συντήρηση των υποδομών του φράγματος και την εφαρμογή ενός ορθολογικού μοντέλου κατανάλωσης που θα εξαλείψει τη σπατάλη, ασκώντας τους αναγκαίους ελέγχους και την εποπτεία.

Ο νέος φορέας θα μπορεί, επίσης, να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις, αλλά και την περιοχή του Φράγματος της Απολακκιάς για την ανάπτυξη ήπιων μορφών οικονομικής και αθλητικής δραστηριότητας (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις) για να υπάρχουν έσοδα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Ποια είναι η εικόνα που έχει το Υπουργείο σχετικά με τα αποθέματα του Φράγματος της Απολακκιάς και πως έχουν διαμορφωθεί αυτά τα τρία τελευταία χρόνια.

2. Εάν το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία Νέου Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος με τη συμμετοχή Κράτους, αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.

 

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου