Πολιτικό πόκερ με τις κάλπες και ειδικότερα με τον χρόνο των προσεχών εκλογών παίζουν τα κόμματα, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει περιέλθει πλέον σε δυσμενή θέση.
Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνον εμφανίζεται απομονωμένο στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής ζητούν μετ’ επιτάσεως την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ η ρητορική της κυβέρνησης παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση της τετραετίας, αλλά και εμφανίζεται αδύναμο να αλλάξει την ατζέντα και να τη μεταφέρει σε ευνοϊκότερα για την κυβέρνηση πεδία. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα στην επικαιρότητα κυριάρχησαν η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου που κατέβασε τον πήχυ των προσδοκιών για την «επόμενη ημέρα» της ολοκλήρωσης του προγράμματος, τον Αύγουστο, και η σφοδρότατη σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με τον επιχειρηματία Ευάγγ. Μαρινάκη.
Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε έντονο προβληματισμό, καθώς ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, ενώ επί της ουσίας διέψευσε τις προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του έτους. Συνομιλητές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα δεν αποδίδουν στον κ. Τσακαλώτο εσωκομματικές σκοπιμότητες με ορίζοντα το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από πιθανή ήττα στις εθνικές εκλογές. Εκτιμούν ότι η στάση του υπαγορεύεται είτε από τη βεβαιότητα πως η συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους θα κινείται αρκετά κάτω από τον πήχυ που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου ή ότι μετριάζει αισθητά τις προσδοκίες, ώστε οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να εμφανιστούν ως επιτυχία, ακόμη και εάν στην πραγματικότητα δεν είναι.
Ομως, όπως σπεύδουν να προσθέσουν, ανεξαρτήτως προθέσεων, η επαναλαμβανόμενη διαφοροποίηση από το κεντρικό αφήγημα του κ. Τσίπρα για οριστικό απεγκλωβισμό από τα μνημόνια συνιστά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
Προβληματισμός
Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιπαράθεση με τον κ. Μαρινάκη, καθώς μάλιστα είναι νωπές οι μνήμες από την υπόθεση της Novartis που εμφανίσθηκε ως μέγα σκάνδαλο, αλλά μετά από μια Προανακριτική-παρωδία επέστρεψε άδοξα στη Δικαιοσύνη. Η κριτική που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζεται στο γεγονός ότι επί της ουσίας εμφανίσθηκε να προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη, αλλά και στην προσπάθεια να ταυτιστεί ο επιχειρηματίας με τη Ν.Δ., όταν είναι γνωστό και ο ίδιος το δήλωσε ότι είχε σειρά επαφών, συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως προαναφέρθηκε, η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση συμπίπτει με την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης αναφορικά με τον χρόνο των προσεχών εκλογών. Ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ κεντρική κυβερνητική γραμμή αποτελεί ότι η αντιπολίτευση κινείται με ανευθυνότητα ζητώντας την άμεση προσφυγή στις κάλπες, όταν βρίσκονται στον αέρα τόσο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση όσο και η διαπραγμάτευση για τους όρους της «ενισχυμένης επιτήρησης», στην οποία θα τεθεί η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς και οι προβλέψεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ομως, στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας θέλει να διατηρήσει και το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού, αφού οι περισσότεροι πλέον εκτιμούν πως για την παρούσα κυβέρνηση καταληκτική ημερομηνία αποτελούν οι ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου.
Από την πλευρά του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε ξανά στην ατζέντα το αίτημα για πρόωρες εκλογές όχι μόνον για λόγους συσπείρωσης του κομματικού του ακροατηρίου, αλλά και επειδή στην Πειραιώς κυριαρχεί η εκτίμηση πως εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή μετά τον Αύγουστο.
Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει πλέον πολλαπλά μέτωπα εντός και εκτός της χώρας με αποτέλεσμα ακόμη και εάν ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας, τελικώς να αποδειχθεί πως δεν είναι σε θέση να τον υλοποιήσει. Παράλληλα, θα ήταν αντιφατικό η Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το μέλλον της χώρας και να μην ζητεί την απομάκρυνσή της από την εξουσία το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, παρότι αιφνιδίασε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές και μάλιστα άμεσα. Η κ. Γεννηματά αναζητεί πολιτικές πρωτοβουλίες που θα την καθιστούν «κεντρικό παίκτη» στην πολιτική σκηνή. Παράλληλα, όμως, επιθυμεί να ενισχύσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον ως αντίβαρο προς τα ρητορικά ανοίγματα του τελευταίου, αλλά και επειδή τελευταία καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος προς τη Ν.Δ.