Για τη διπλή – αναπτυξιακή και κοινωνική – σημασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη Νησιωτική Ελλάδα, μίλησε στην αρμόδια Επιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Βουλής, σήμερα 10 Μαΐου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με θέμα: Το πρόγραμμα και η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου στη νησιωτική Ελλάδα. Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι Υπουργός και Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Η πρωτοβουλία για τον μηχανισμό εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου αποτελεί μια θεσμική παρέμβαση που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών μας από δεκαετίες. Ένα πρόγραμμα που δείχνει το πόσο αποφασισμένοι είμαστε να προχωρήσουμε με συνέπεια σε όσα έχουμε υποσχεθεί στους νησιώτες, και που θέλουμε να αποτελέσει το πρότυπο για τις συνδυασμένες μεταφορές στην πολύχρωμη αναπτυξιακά και πολύμορφη γεωγραφικά Χώρα μας. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για το Αιγαίο… και όχι μόνο για το Αιγαίο. Και όχι μόνο Αναπτυξιακό. Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, θέλουμε να αποτελέσει σημείο καμπής για την άσκηση νησιωτικής πολιτικής με ουσία, περιεχόμενο και προοπτική. Να γίνει το πρόγραμμα που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στα νησιά μας.
Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος βρίσκεται στο ότι εκτός από ένα χρηστικό εργαλείο άσκησης νησιωτικής πολιτικής, η πετυχημένη εφαρμογή του Μ.Ι. θα προσφέρει την τεχνογνωσία για τον τρόπο υλοποίησης και ελέγχου ευρύτερων παρεμβάσεων μας στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας.
Με στόχο «να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο» – έναν «αναπτυξιακό χάρτη» που θα μας επιτρέψει να δίνουμε άμεσα και ευέλικτα λύσεις σε κάθε νέα αναπτυξιακή πρόκληση και σε θέματα κοινωνικής συνοχής.
Θωρακίζοντας τα νησιά – αλλά και όλες τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της Χώρας – οικονομικά, θεσμικά, παραγωγικά, διοικητικά. Καλούμαστε να συνεργαστούμε, να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών μας. Να δούμε με ρεαλισμό ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα συνδυάζεται αρμονικά με τις γεωμορφολογικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες της πολυνησιακής μας Χώρας.
Αυτή είναι η πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας. Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο περιμένουν οι νησιώτες να δουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε μέσα από το δικό μας θεσμικό ρόλο. Συμβάλλοντας έμπρακτα στη μείωση των ανισοτήτων. Διαμορφώνοντας τη νησιωτική οικονομία δυναμικά, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, θα πρέπει να γίνει το εμβληματικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στα νησιά μας».