«Μέχρι τέλους» διαμηνύει η Πειραιώς ότι θα επιμείνει η Ν.Δ. στην πρότασή της να συνδεθεί η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών με τη χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Πειραιώς «σκοτώνει» το σενάριο της επιστολικής ψήφου που άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ίσως προωθηθεί «κάποτε στο μέλλον» και κατηγορεί την κυβέρνηση για υπεκφυγές.
Την ίδια ώρα, η Ν.Δ., επιχειρώντας να φέρει σε πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση για την άρνησή της να συναινέσει σε μια απλή ιδέα, θύμιζε ότι ακόμη και στις επόμενες εκλογές οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούσαν να ψηφίσουν στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας στα μέρη όπου διαμένουν. Και κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, θυμίζοντας ότι είναι «πρωτοφανές» μια κυβέρνηση να επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μιας θητείας. Απαντώντας στον κ. Τζανακόπουλο, η Ν.Δ. κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να φέρει μαζί τις δύο αλλαγές και να τις ψηφίσει από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτό είναι το μόνο δίκαιο που μπορεί να κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση», ήταν το σχετικό ειρωνικό σχόλιο, την ώρα που από την Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι με την πρόταση για από κοινού ψήφιση των δύο αυτών αλλαγών στον εκλογικό νόμο αντιμετωπίζονται όλες οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη πολύ μεγάλων περιφερειών, ενώ δίδεται η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.
Και ενώ παράθυρο συναίνεσης δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή, δεν αποκλείεται ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης να εμφανιστεί τελικά στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Πάνος Σκουρλέτης με εκπροσώπους των κομμάτων. Εφόσον αυτό συμβεί, πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι θα είναι μόνο για να «εξαναγκάσει» την κυβέρνηση να δεχθεί το «αυτονόητο», όπως έλεγαν, αίτημα της Ν.Δ. να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Με απλά λόγια, η Ν.Δ. δεν προτίθεται να βάλει νερό στο κρασί της και να συναινέσει στις «υπεκφυγές» της κυβέρνησης. Ως προς την επιστολική ψήφο, μάλιστα, οι ίδιες πηγές μιλούσαν για πρόβλημα διαβλητότητας, για «δύσκολη και χρονοβόρα» ιδέα τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εφαρμογή της. Θα προϋπέθετε, δε, ότι οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα και να ψηφίσουν πριν από τις εθνικές εκλογές για να ανοιχτούν ταυτόχρονα τα ψηφοδέλτιά τους. Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς δεν μπαίνει ούτε σε αυτή τη συζήτηση, θεωρώντας ότι είναι ακόμη μία υπεκφυγή της κυβέρνησης για να μην κάνει τελικά κάτι.
Στην Ιμβρο
Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, η οποία θα πρέπει να είναι «ο οδηγός» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον, απηύθυνε χθες από την Ιμβρο, όπου βρέθηκε για να μετάσχει στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η συνύπαρξη αυτή, ωστόσο, πρόσθεσε, προϋποθέτει τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. «Η ιστορία της Ιμβρου είναι συνυφασμένη με την κοινή μοίρα Ελλήνων και Τούρκων. Και είχα μάλιστα τη μεγάλη χαρά σήμερα, επισκεπτόμενος τα σχολεία της Ιμβρου, να διαπιστώσω ότι η ελληνική κοινότητα στην Ιμβρο αυξάνεται και ότι η Ιμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.