Έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ζητούμενα, «η ταχύτητα, η εμπιστοσύνη και το χαμηλό κόστος». Οι βασικοί άξονές του και τα πρόσωπα που το καταρτίζουν.
Ιδιαίτερη έμφαση το επιτελείο της ΝΔ δίνει στο ιδιωτικό χρέος και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος, έναν χρόνο μετά την ψήφισή του, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, λειτουργεί «κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά».
Επικαλείται μάλιστα προς ενίσχυση της συγκεκριμένης θέσης, στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία, από τις 400.000 περίπου επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μόλις 29.375 έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι σήμερα. Από αυτές οι 764 έχουν ολοκληρώσει την αίτηση τους, ενώ μόνο οι 22 έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα στάδια, ρυθμίζοντας τελικά τα χρέη τους με δόσεις.
Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει πρόσφατα και ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος έκανε λόγο για ‘τεστ και μαρτύρια’ στα οποία υποβάλλονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές τους». Και αυτό, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλο που το ΔΝΤ επιμένει σε μια σαφώς πιο ευέλικτη και απλή διαδικασία, σε σχέση με τις ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο σήμερα.
Η ΝΔ υποστηρίζει πως οι διαδικασίες που προβλέπονται με τα σημερινά δεδομένα είναι οι ίδιες για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, «κάτι που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα διαχείρισης κυρίως για τις πιο αδύναμες που είναι κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Από την άλλη, καταγγέλλει η Πειραιώς, ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένος ο μηχανισμός τον καθιστά «εξωδικαστικό» μόνο κατ’ όνομα, αφού σχεδόν αναπόφευκτα οδηγεί σε δικαστική εμπλοκή. Αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές, η οποιαδήποτε πιθανότητα ρύθμισης των χρεών να μετατίθεται σε βάθος χρόνου, και η αβεβαιότητα να παρατείνεται, το κόστος για τις επιχειρήσεις να αυξάνεται και οι πιθανότητες επιβίωσης πολλών από αυτές να περιορίζονται.
Πιο λειτουργικό
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΝΔ έχει επεξεργαστεί μια πρόταση για τη συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για έναν πιο λειτουργικό εξωδικαστικό μηχανισμό.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει έμφαση σε αυτούς που δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους, δηλαδή τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και βασίζεται -όπως σημειώνουν κομματικές πηγές- σε τρεις άξονες: την ταχύτητα, την εμπιστοσύνη και το χαμηλό κόστος.
Τα στοιχεία για τις οφειλές κάθε επιχείρησης (ή ελεύθερου επαγγελματία) προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συγκεντρώνονται στην υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση των δεδομένων από κανένα συμμετέχοντα στη διαδικασία.
Επίσης, ο μεγαλύτερος πιστωτής (σε αξία απαιτήσεων) θα αναλαμβάνει τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης ρύθμισης, με δόσεις και τυχόν «κούρεμα» οφειλών. Η πρόταση θα τίθεται σε ψηφοφορία, και εφ’ όσον υιοθετείται από την πλειοψηφία των πιστωτών θα ισχύει, χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από δικαστήριο.
Με αυτόν τον τρόπο, πάντα σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, επιτυγχάνεται μια ταχύτερη και λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία, αφού απαιτεί λίγες εβδομάδες προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση ρύθμισης και να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.
«Η συγκεκριμένη πρόταση διασφαλίζει τη συμμετοχή των σημαντικότερων πιστωτών (τράπεζες, δημόσιο, ταμεία) χωρίς να επηρεάζει τους υπόλοιπους (εργαζόμενοι, προμηθευτές), ενώ αφορά μια όντως εξωδικαστική διαδικασία, που δεν θα οδηγεί σε δικαστική εμπλοκή, αυξάνοντας το κόστος και την αβεβαιότητα για τους εμπλεκόμενους», αναφέρει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.
Για την προετοιμασία της πρότασης της ΝΔ σχετικά με το ιδιωτικό χρέος, εργάστηκε ομάδα επιστημόνων και στελεχών του ιδιωτικού τομέα, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη και του Γραμματέα Προγράμματος, Γιώργου Στεργίου. Ειδικότερα, για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Γιώργος Βούτσινος, με εμπειρία από το χώρο της δημόσιας διοίκησης, σε συνεργασία με ομάδα νομικών, μεταξύ των οποίων, οι δικηγόροι Πάνος Αλεξανδρής και Όλγα-Ειρήνη Παπαευαγγέλου.