Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση για τη Μακεδονία του Ίλιντεν, εξετάζει τις παραμέτρους Καμμένου και Θεοδωράκη, ενώ έχει και τις δικές της εσωτερικες ισορροπίες
Στη ΝΔ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το σενάριο που έριξαν στο τραπέζι οι Σκοπιανοί για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν», μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επανέλαβε και χτες από την Κέρκυρα, παρά το γεγονός ότι και η κυβέρνηση μετά το γύρο των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έστειλε σήμα απόρριψης της εν λόγω πρότασης. Ωστόσο η κριτική της ΝΔ από την Παρασκευή το βράδυ πως «δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε» έχει στόχο μεταξύ άλλων και την πολιτική φθορά της κυβέρνησης σε ένα ακροατήριο το οποίο η ΝΔ θεωρεί προνομιακό της.
Σε αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ επιμένουν πως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η απάλειψη του αλυτρωτισμού που θα πρέπει να αποτυπωθεί στην αλλαγή του συντάγματος, τη διασφάλιση του erga omnes, αλλά και την αποσαφήνιση στα ζητήματα εθνότητας και γλώσσας. Θεωρητικά αυτά τα ζητήματα διασφαλίζουν στη ΝΔ ότι μπορεί να καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία, με τους όρους που διεξάγεται σήμερα η διαπραγμάτευση και με τον τρόπο αυτό να βάλει κάτω από το χαλί τις εσωτερικές της διχογνωμίες γύρω από το ναι ή όχι στη σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει ενδιαφέρον ότι ο Μάκης Βορίδης, εκ των εκφραστών της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής -μη εξαιρουμένων των εθνικών θεμάτων- έσπευσε να προεξοφλήσει την καταψήφιση από πλευράς ΝΔ (συνέντευξη realnews) εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης από τη στιγμή που η συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ δεν φαίνεται ρεαλιστικό ενδεχόμενο εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου.
Πίσω από αυτή τη στάση υπάρχει και η εσωτερική πολιτική παράμετρος καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο συμβιβασμός Αθήνας και Σκοπίων προϋποθέτει τη σύνθετη ονομασία. Υπ’ αυτή την έννοια η εκτίμηση στη ΝΔ είναι πως «η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να έχει μέλλον» εφόσον ο Πάνος Καμμένος υποστηρίξει μέχρι τέλους τις θέσεις που εκφράσει για το θέμα, είτε αν υπαναχωρήσει ή αναζητήσει οποιαδήποτε άλλη λύση τότε πολύ απλά θα ολοκληρώσει το πολιτικό του τέλος, οπότε και στη μία και στην άλλη περίπτωση η ΝΔ προσδοκά πολιτικά κέρδη από τα δεξιά της.
Από εκεί και πέρα στη ΝΔ παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ και αξιολογούν κάθε κίνηση που γίνεται και με φόντο το Σκοπιανό ζήτημα. Δεν περνάνε απαρατήρητες κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και άλλων στελεχών του Ποταμιού που δείχνουν να κινούνται με εντελώς διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες στο θέμα αυτό -και όχι μόνο- από το υπόλοιπο ΚΙΝ.ΑΛ.