Τοπικές Ειδήσεις

Be Straw Free ή αλλιώς όχι ευχαριστώ δεν θέλω καλαμάκι πλαστικό

Μετά τον Κάρολο που εξέπληξε τους πάντες πίνοντας τον freddo cappuccino του χωρίς καλαμάκι και τον Αλέξη Τσίπρα που ακολούθησε, η τάση που θέλει να καταργούνται τα πλαστικά καλαμάκια, πάει στις Κυκλάδες. Και συγκεκριμένα στη Σίκινο. Το κοινωφελές Ίδρυμα «Α.Κ. Λασκαρίδη» σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change», βάζουν τέλος στα πλαστικά καλαμάκια. με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα. Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος Δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας! Πραγματικά, πολύς κόσμος αρχίζει να βλέπει πλέον τα πλαστικά καλαμάκια όπως πραγματικά είναι: μια απειλή για το οικοσύστημα. Yπάρχει κάτι οξύμωρο σε αυτό το μικρο ευτελές αντικείμενο: είναι μιας χρήσεως  άρα προορισμένο να έχει διάρκεια ζωής από λίγα λεπτά έως και μια-δυο ώρες κι όμως, μπορεί να ζήσει για εκατοντάδες χρόνια! Ενα τόσο μικρό αντικείμενο που κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στις θάλασσες . Υπερβολές; Oχι, εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι χρησιμοποιούμε μόνο στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισεκ. πλαστικά καλαμάκια. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Αν πάλι δεν μπορούμε με τίποτα να ζήσουμε χωρίς τα καλαμάκια μιας χρήσεως, ας επιλέξουμε ένα άλλο υλικό πιο φιλικό στο περιβάλλον. Όπως το χαρτί. Αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει χάρτινα καλαμάκια μιας χρήσεως έχει βάλει στόχο να αντικαταστήσει τα πλαστικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο κάτω-κάτω, τα πλαστικά εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 60.Μέχρι τότε, τα χάρτινα και τα γυάλινα, έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους  Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικά καλαμάκια αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς θάλασσες καθαρές. Ας το θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα παραγγείλουμε καφέ ή ποτό.

Ας ελπίσουμε, ότι και ο Δήμος Ρόδου θα ευαισθητοποιηθεί και θα αναλάβει πρωτοβουλία, με τη σειρά του, να ευαισθητοποιήσει τους επιχειρηματίες , προκειμένου να γίνει η Ρόδος το επόμενο #plastic_straw_free νησί. Ταυτόχρονα, θα είναι και μια θαυμάσια τουριστική διαφήμιση.

Υ. Γ. Ηδη πολλές μεγάλες εταιρίες όπως το το Bacardi ευαισθητοποιήθηκε κα  δημιούργησε την καμπάνια “no-straw” movement με γυάλινα καλαμάκια save the turtles” και “save the whales”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου