Ειδήσεις

Νέα σύννεφα με την Αγκυρα

Τη σφοδρότατη ενόχληση της Αγκυρας έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να παραχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα άσυλο στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 16 Ιουλίου 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες, ενώ ουσιαστικά οι Τούρκοι εκφράζουν την ελπίδα τους ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους υπόλοιπους επτά φυγάδες δεν θα είναι οι ίδιες. Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται μεσούσης της τουρκικής προεκλογικής περιόδου, ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη ένα σημείο αύξησης της έντασης από την πλευρά της Αγκυρας. Ευλόγως η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ανησυχία και στην Αθήνα, δίχως προφανώς να μπορεί να σχολιασθεί επισήμως και καθ’ οιονδήποτε τρόπο μια απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η ενόχληση της Αγκυρας είναι εμφανής στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο Επικρατείας της Ελλάδας αναγνώρισε το δικαίωμα ασύλου στον πραξικοπηματία Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, αψηφώντας τους διεθνείς κανόνες δικαίου». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «έτσι καταγράφεται στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες». Η ανακοίνωση καταλήγει με την «απερίφραστη καταδίκη» μιας απόφασης «που πλήττει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους» και εκφράζεται η ελπίδα ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα επαναλάβει παρόμοια λάθη το επόμενο διάστημα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι σχετικά ήπια σε σύγκριση με άλλες αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν για το ζήτημα των οκτώ. Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ περιέγραφε την απόφαση του ΣτΕ ως «την πιο ντροπιαστική που μπορεί να πάρει μια χώρα». Ο κ. Τσελίκ, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, δήλωσε ότι «το νομικό σύστημα της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., αποφάσισε να παράσχει προστασία στους τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας. Και ακόμη πιο λυπηρό είναι που αυτή η παράνομη νομική αντίληψη, η οποία προστατεύει τρομοκράτες που δρουν ενάντια στη δημοκρατία, έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο επικίνδυνο». Ο κ. Τσελίκ καταλήγει εκτιμώντας ότι «αναμφίβολα», όπως λέει, «αυτή η αντίληψη ευθυγραμμίζεται με τους εχθρούς της Τουρκίας και τάσσεται κατά της Τουρκίας».

Ανησυχία

Παράλληλα, στην Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη τις τελευταίες 85 ημέρες. Χθες, μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης παραδέχθηκε ότι «κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σαφήνεια για τον χρόνο απελευθέρωσης αφού η κράτηση των δύο έχει ενταχθεί σε μια εθνικιστική απαράδεκτη πολιτική Ερντογάν ενόψει εκλογών». Ο κ. Κουβέλης κατήγγειλε την κράτηση του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη ως «παράνομη και απαράδεκτη». Επίσης, εκτίμησε πως η προκλητική στάση του Ερντογάν δεν θα αμβλυνθεί μετά τις διπλές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κινητικότητα της Τουρκίας στον τομέα των ενεργειακών και δη στην πιθανή δραστηριοποίησή της στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου