Την έντονη αντίθεσή και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης της υπηρεσίας με τίτλο: «Αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση ΑΣ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική), χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική), καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας το Δήμου Ρόδου», που ψηφίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, εκφράζουν οι πρόεδροι του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Ροδίων και της Ένωσης Εργατοτεχνικών και Επιστημονικού Προσωπικού στον Δήμο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, κ.κ. Φώτης Μπακίρης και Γιάννης Ντελλάκης.
Σε σχετική επιστολή – διαμαρτυρία που κατέθεσαν, αναφέρουν τα εξής:
«Με την υπ.αριθ. 403/26-4-2018 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα να εκφράσει τη στήριξή του στους συμβασιούχους – παρατασιούχους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και την παροχή οποιασδήποτε δυνατής συνδρομής από μεριάς του δήμου.
Κι όμως, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφτηκε η παραπάνω απόφαση, έρχεται η Δημοτική Αρχή και εισηγείται τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τον εργολάβο που είναι ήδη εγκατεστημένος και λειτουργεί μεγάλο μέρος της αποκομιδής, επικαλούμενος τις αυξημένες ανάγκες αποκομιδής λόγω νέων αλλά και επαναλειτουργούντων κλινών. Στο εισηγητικό μέρος εξηγείται ότι είναι προτιμητέα η συμπληρωματική σύμβαση με ιδιώτη και όχι η χρήση ιδίων μέσων γιατί (το πλάγιο κείμενο όπως ακριβώς αναφέρεται στην εισήγησή του) «Ο αριθμός του εργατικού προσωπικού που απασχολεί ο Δήμος στην υπηρεσία καθαριότητας είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που πλέον ανακύπτουν» και γιατί «τα απορριμματοφόρα οχήματα που διαθέτει σήμερα ο Δήμος είναι ήδη ξεπερασμένης τεχνολογίας, εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης τους και εμφανίζουν συχνές βλάβες. Οι χρόνοι επισκευής που μεσολαβούν (σε πολλές περιπτώσεις αρκετά μεγάλοι)…». Δηλαδή επαναλαμβάνεται η ίδια αιτιολόγηση που μας έφερε και την αρχική σύμβαση.
Από το 2010 είχαμε εκατοντάδες αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και καμία αναπλήρωση. Την ίδια στιγμή μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται με τα 8μηνα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, όπου στο Δήμο μας εργάζονται λίγους μήνες για να επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Θυμίζουμε ότι με το αρ.24 του Ν.4479/2017 δινόταν η δυνατότητα στους Δήμους όχι μόνο να καλύψουν τις κενές θέσεις του Ο.Ε.Υ. στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας αλλά και να τις αυξήσουν ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Αύξηση των θέσεων του Ο.Ε.Υ. δεν έγινε, ούτε καν το σύνολο των κενών θέσεων δεν προκηρύχτηκε, το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς κατώτερο των πραγματικών αναγκών, όπως προκύπτει από την 521/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αντιθέτως, προτιμήθηκε η λύση της ανάθεσης σε εργολάβο.
Μετά τα ανωτέρω ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να σεβαστεί την ίδια του την ομόφωνη απόφαση με αριθμό403/2018 και να αποφασίσει:
1. Να εγκρίνει τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τον εργολάβο που είναι ήδη εγκαταστημένος και λειτουργεί μεγάλο μέρος της αποκομιδής
2. Να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση άμεσα νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου των απολυμένων συμβασιούχων αφού η ίδια είχε υποσχεθεί μονιμοποίηση
3. Να λάβει απόφαση για την ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων του Δήμου στο βαθμό που απαιτείται και στην εφαρμογή της σωστής συντήρησης όλων των οχημάτων ώστε να είναι ασφαλή
4. Να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου και όχι εφαρμογή ή επέκταση των ανταποδοτικών τελών (π.χ. πράσινο βλέπε Κλεισθένης-1) που επιβαρύνει τους δημότες. Να μην εκχωρήσει κανένα ανταποδοτικό τέλος προς όφελος των εργολάβων επιχειρηματιών.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Ο Δήμος μας, ως ο μεγαλύτερος του Νότιου Αιγαίου, να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας με δικά του μέσα, μέσω κρατικής χρηματοδότησης και όχι με εργολαβίες. Ο Δήμος μας, λόγω του μεγέθους του και της οικονομικής του ισχύος, είτε το θέλουμε είτε όχι, χαράσσει το δρόμο που ακολουθούν και οι άλλοι Δήμοι της Δωδεκανήσου.
Οι Σύλλογοι Δημοτικών Υπαλλήλων πιστεύουν ότι ο Δήμος Ρόδου μπορεί και πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της δημόσιας παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.
Ζητάμε και από το δημοτικό συμβούλιο να το πιστέψει και να το αποδείξει ψηφίζοντας τις παραπάνω προτάσεις του Συλλόγου.
Οι πρόεδροι
Φώτης Μπακίρης
Γιάννης Ντελλάκης
Η ΔΑΣ ΟΤΑ
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των εργαζομένων η εκπρόσωπος της παράταξης ΔΑΣ ΟΤΑ και μέλος του Συλλόγου των Υπαλλήλων του δήμου Ρόδου κα Ντέπυ Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους υπογράμμισε τα εξής: «Με την ευκαιρία της ψήφισης για την συμπληρωματική σύμβαση, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (και κυρίως οι απολυμένοι) είναι συνεργάτες του δήμου. Αυτό είναι υποκρισία: από την μία μιλάνε για συνεργάτες και από την άλλη επεκτείνεται η σύμβαση με τον ιδιώτη. Αυτό δημιουργεί ανάγκες για περισσότερες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, αλλά οι εργαζόμενοι απολύθηκαν τελικά με τις ευλογίες της κυβέρνησης που έπαιξε παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων. Φάνηκε εξ αρχής ότι οι προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων σε διάφορες υπηρεσίες και είμαστε σίγουροι πως μετά την καθαριότητα, θα έχει σειρά το πράσινο και ίσως άλλες υπηρεσίες» όπως τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη, αφού από αυτά έχει έσοδα ο δήμος Ρόδου.
Η κα Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι έγιναν συναντήσεις με τους απολυμένους εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι έχουν ακολουθήσει μεν το νομικό δρόμο, αλλά είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα: «Μόνον με αγώνα και διεκδίκηση μπορείς να βρεις το δίκιο σου» όπως τόνισε.