Για την επαφή του με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται παρανόμως στην Αδριανούπολη από τους Τούρκους, μιλάει σήμερα στην «δ» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, εκτιμώντας πως η τουρκική ηγεσία, με δική της αποκλειστική ευθύνη θέτει και τη χώρα εκτός Ευρώπης –με την συμπεριφορά της.
Όσον αφορά τις εκλογές, ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει πως: «Ο πρωθυπουργός όποτε και αν αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές γνωρίζει πολύ καλά ότι θα τις χάσει. Ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει διαχείριση ήττας….»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσουμε με την πρόσφατη επίσκεψή σας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη από τους Τούρκους. Θα ήθελα το σχόλιό σας και τις εντυπώσεις σας. Τι πετυχαίνει με αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν;
Επέστρεψα από την Αδριανούπολη με ένα βαθύ αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Γνώρισα, δύο Έλληνες αξιωματικούς που παρά τις δυσκολίες που περνάνε διατηρούν ακέραιο το υψηλό τους φρόνημα. Που αντιμετωπίζουν την προσωπική τους περιπέτεια με ήθος και αξιοπρέπεια.
Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μου εμφύσησαν ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο της Πατρίδας μας. Και αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για τη νέα γενιά του τόπου μας.
Στους δύο στρατιωτικούς μας, μετέφερα την αγάπη ενός ολόκληρου Έθνους. Που στέκεται και συμπάσχει δίπλα τους. Δεν χρειάστηκε να τους πω παρηγορητικά λόγια. Δεν τα είχαν ανάγκη. Αντίθετα, αυτοί με παρηγόρησαν. Με τα δικά τους λόγια. Με τη δική τους στάση. Η πραγματική έννοια Πατριωτισμού.
Επιστρέφοντας, από την Αδριανούπολη θεώρησα χρέος μου να συναντήσω τους γονείς των δύο στρατιωτικών μας στην Ορεστιάδα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με συγκίνησαν, το κουράγιο και η αξιοπρέπεια τους. Το ήθος που αντιμετωπίζουν την περιπέτεια των παιδιών τους.
Η ηγεσία της Τουρκίας επέλεξε να μπει σε έναν επικίνδυνο δρόμο. Απειλών και εκβιασμών. Που δεν οδηγεί πουθενά. Ή μάλλον την οδηγεί. Στην οριστική έξοδο από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Οι συλλήψεις πολιτών άλλων χωρών που κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών για αρκετούς μήνες και ο μόνος λόγος που παραμένουν φυλακισμένοι είναι γιατί κάποιοι τους θεωρούν «λάφυρο ανταλλαγής» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την έννοια του Κράτους Δικαίου. Σε καμία ευνομούμενη χώρα που σέβεται το νομικό πολιτισμό. Τα αρνητικά παραδείγματα στην Τουρκία είναι πολλά. θα αναφέρω ένα από τα πιο χαρακτηριστικά. Την πάνω από ένα χρόνο κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται με την πολύ βαριά κατηγορία της κατασκοπείας. Στόχος της συνεχιζόμενης κράτησης, η τουρκική φαντασίωση ότι οι Αμερικανοί θα τον ανταλλάξουν με τον ιμάμη Γκιουλέν –τον πρώην μέντορα του Ερντογάν και νυν φανατικότερο εχθρό του- που διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
• Ωστόσο, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εξέδωσε και ψήφισμα. Θα εισακουστεί από τον Τούρκο Πρόεδρο;
Ενημέρωσα τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην επίσκεψή μου στις φυλακές της Αδριανούπολης και για το ηχηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Τουρκία. Που με το σχεδόν ομόφωνο Ψήφισμα που υιοθέτησε καταδικάζει την Τουρκία για την παράνομη κράτηση τους και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.
Την προηγούμενη Τετάρτη, όπως αναφέρατε και στο ρεπορτάζ σας, ενημέρωσα, μεταξύ άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για την επίσκεψή μου αυτή. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να πληροφορηθεί τις συνθήκες κράτησης των δύο αξιωματικών και μου επισήμανε και αυτός ότι οι πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωσή τους από πλευράς του Κοινοβουλίου θα συνεχιστούν αμείωτες. Γιατί πρόκειται, όπως τόνισε, για δύο Ευρωπαίους στρατιωτικούς που φυλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα.
Αλλά επανερχόμενος στο πολύ σημαντικό Ψήφισμα του ΕΚ πρέπει να αναφέρω τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την προώθησή του και την σχεδόν ομόφωνη αποδοχή του από τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου.
Θέλω, επίσης, να σας θυμίσω ότι την άδεια για την επίσκεψη την είχα ζητήσει σε πρόσφατη επίσημη επίσκεψή μου στην Άγκυρα με την ιδιότητα του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Ομολογώ πως δεν είχα πολλές ελπίδες ότι θα μου δινόταν. Η τουρκική πλευρά με εξέπληξε θετικά. Και εξέπεμψε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη. Ελπίζω να συνεχίσει να μας εκπλήσσει θετικά και με την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
• Πώς είναι το κλίμα στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στην Τουρκία με τη συνεχή προκλητική στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα, τις απειλές αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Η τουρκική ηγεσία έχει θέσει «εκτός νόμου» τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία. Και με δική της αποκλειστική ευθύνη θέτει και τη χώρα εκτός Ευρώπης. Μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, η Τουρκία βρίσκεται μονίμως σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με τη Δημοκρατία στο περιθώριο. Πρώτο πλάνο, οι διώξεις και οι συλλήψεις των αντιφρονούντων. Ο αριθμός τους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνά τις 150.000. Πρώτο πλάνο, ένα αντισυνταγματικό «δημοψήφισμα» για το νέο Σύνταγμα. Που καθιερώνει την «ενός ανδρός αρχή». Χωρίς, τις ασφαλιστικές δικλείδες των δυτικών δημοκρατιών. Πρώτο πλάνο, ένας εκλογικός νόμος-παρωδία. Που νομιμοποιεί τη νοθεία. Πρώτο πλάνο, η εισβολή στο Αφρίν της Συρίας χωρίς καμία διεθνή νομιμοποίηση. Πρώτο πλάνο, οι συνεχείς αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών. Συνεχείς παραβιάσεις κατά των ελληνικών χωρικών υδάτων, του ελληνικού εναέριου χώρου. Επιθετικές ενέργειες, κατά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Πρώτο πλάνο, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου. Οι τάσεις αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών.
Θυμίζω, τις απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Τούρκου προέδρου για τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης. Μία Συνθήκη που αποτελεί για σχεδόν εκατό χρόνια τον πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίασαν χάρτες όπου με λαθροχειρία είχαν εξαφανίσει το Καστελόριζο. Ορίζοντας με τον τρόπο αυτό ΑΟΖ «κατά το δοκούν». Πήραν, «πληρωμένες» απαντήσεις. Από το Διεθνές Δίκαιο. Που χρησιμοποιούν α λα καρτ. Ή α λα «τούρκα», όπως τους επισήμανα. Γιατί η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Συμφωνία του 1982 του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)–που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο- χωρίς να την έχει υπογράψει και κυρώσει προς ίδιο όφελος στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά την «ξεχνάει» στην περίπτωση του Καστελόριζου. Γιατί η συγκεκριμένη συνθήκη ορίζει ρητά, ότι τα νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη.
Όλα αυτά η Ευρώπη τα παρακολουθεί. Τα καταγγέλλει. Τα καταδικάζει, απερίφραστα με τις ετήσιες Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Και εκφράζει σε όλα τα όργανά της την έντονη ανησυχία της. Και την ηχηρή αποδοκιμασία της.
• Να περάσουμε στα δικά μας. Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ δηλώνει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνιο και ότι η χώρα θα επανέλθει στην «κανονικότητα» σύντομα. Ποια είναι η άποψή σας;
Η χώρα για να επανέλθει στην κανονικότητα πρέπει να προηγηθούν εκλογές. Για να αποκτήσει επιτέλους μετά από τρία και πλέον χρόνια μία κανονική κυβέρνηση και έναν κανονικό πρωθυπουργό.
Όσον αφορά τη πολυδιαφημισμένη από το σημερινό πρωθυπουργό «καθαρή έξοδο»… Ας ρωτήσει ο κος Τσίπρας το συνταξιούχο που θα του περικοπεί η σύνταξη τον Ιανουάριο, πως αισθάνεται. Ας ρωτήσει τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο που θα του μειωθεί το εισόδημα λόγω του νέου αφορολόγητου, πως αισθάνεται. Ας ρωτήσει, το μικροσυνταξιούχο που θα του καταργηθεί το ΕΚΑΣ, πως αισθάνεται.
Ας ρωτήσει, τέλος, τον υπουργό του επί των Οικονομικών που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη μεταμνημονιακή σκληρή εποπτεία που θα έχει η χώρα.
Ο πρωθυπουργός λέει το τελευταίο μεγάλο ψέμα. Δεν μπορεί όμως αύριο να επικαλεστεί αυταπάτες. Ψευδαισθήσεις.
Λέει, συνειδητά ψέματα. Όπως πάντα. Δυστυχώς, για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία δεν αλλάζει.
Παραμένει, ένας αδιόρθωτος ολιστικός λαϊκιστής. Αλήθεια, πως αισθάνεται;
• Τελικά, ο κ. Τσίπρας πότε μπορεί να κάνει εκλογές (με τις λιγότερες… απώλειες);
Το θέτετε πολύ σωστά. Ο πρωθυπουργός όποτε και αν αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές γνωρίζει πολύ καλά ότι θα τις χάσει. Ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει διαχείριση ήττας.
Σενάριο πρώτο. Η επιθυμία παραμονής στην εξουσία, θα τον οδηγούσε σε εξάντληση της τετραετίας. Γνωρίζει, όμως, πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει υπομονή και όρια του ελληνικού λαού. Και αν το επιχειρήσει το ποσοστό του κόμματός του θα εξαερωθεί. Και θα διακινδυνεύσει, την προσωπική του πολιτική επιβίωση.
Σενάριο δεύτερο. Διπλές κάλπες, το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.
Με ήδη εφαρμοσμένες τις περικοπές συντάξεων, το ποσοστό του θα συρρικνωθεί επικίνδυνα και για τον ίδιο.
Σενάριο τρίτο. Εκλογές, το 2018. Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης. Με διχαστικά συνθήματα άλλων εποχών. Με στόχευση των πολιτικών του αντιπάλων. Με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Με ψεύτικες κατηγορίες. Εκλογές λάσπης. Στόχος, η μικρότερη δυνατόν ήττα. Που θα διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό νοματαίο», παράγοντα της πολιτικής ζωής. Το πιθανότερο σενάριο.
Συμπέρασμα.
Πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός που γνώρισε το σημερινό πρωθυπουργό ως ένα αθεράπευτο λαϊκιστή πολιτικό, θα τον αποχαιρετήσει ως ένα πολιτικό με ακραίο διχαστικό λόγο.