Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για μια σειρά από θέματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, όπως η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα νησιά,μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής –βουλευτής Δ/σου του ΣΥΡΙΖΑ- κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όσον αφορά την έξοδο από τα Μνημόνια, δηλώνει πολύ αισιόδοξος καθώς «ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας μέσα σε συνθήκες νηνεμίας και με γνώμονα την ανάταξη της κοινωνίας», όπως τονίζει, ενώ σχολιάζοντας τα Περιφερειακά Συνέδρια δηλώνει, πως «ήταν μια καθολική προσπάθεια να φέρει τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και άρα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο κοντά στην περιφέρεια και στους κατοίκους της».
Ειδικά για τον Τουρισμό, ο κ. Σαντορινιός υπογραμμίζει πως τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομίας και Εργασίας έχουν αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων που στοχεύει στην εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον τουρισμό εκ παραλλήλου με την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σαντορινιέ, να ξεκινήσουμε από το μεταφορικό ισοδύναμο. Αν και η κυβέρνηση έχει δεχτεί και δέχεται συστηματικά τα «πυρά» της αντιπολίτευσης για το θέμα, είστε αισιόδοξος ότι μπορεί αυτό να τεθεί με επιτυχία σε εφαρμογή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θετικό για τους νησιώτες -στο πλαίσιο των νησιωτικών πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση;
Όλα δείχνουν πως από τον Ιούλιο του 2018, οι νησιωτικές πολιτικές για την Νησιωτικότητα θα αναβαθμιστούν και αυτό θα είναι έργο αυτής της Κυβέρνησης, η οποία από την αρχή έβαλε στο επίκεντρο των δράσεών της, τους νησιώτες και τις ανάγκες τους.
Το νομοσχέδιο του ΜΙ έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι υπουργικές αποφάσεις και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι είναι έτοιμες, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «σηκώσει» το μέτρο προετοιμάζεται πυρετωδώς. Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή του σε αρκετά νησιά, ενώ από την 1/1/2019 πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της χώρας, πλην Κρήτης, Ευβοίας και Λευκάδας. Με την εισαγωγή του ΜΙ στην ζωή των νησιωτών γίνεται πράξη ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, για εξίσωση του κόστους μεταφοράς των κατοίκων των νησιών, από και προς αυτά, με το κόστος της μετακίνησης που αφορά τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η ίδια λογική θα εφαρμοστεί και για την χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς που σηκώνουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις για τη διακίνηση προϊόντων, που είτε πρόκειται να διατεθούν στην τοπική αγορά, είτε αποτελούν εξαγώγιμα προϊόντα της τοπικής παραγωγής. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, η εξίσωση του κόστους μεταφοράς καυσίμων, πρόκειται να είναι βασική παράμετρος της ρύθμισης, γεγονός που απαντά στο χρόνιο πρόβλημα της ανατίμησης των τιμών στα νησιά και φυσικά στην ακριβή βενζίνη που βλέπουμε όλοι στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.
Από τα παραπάνω γίνεται απόλυτα κατανοητό, νομίζω, ότι οι νησιώτες θα βρουν αρκετές θετικές απαντήσεις στις καθημερινές τους ανάγκες, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και θα δουν ότι για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ ένα μόνιμο μέτρο, επιχορηγούμενο από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και το οποίο στοχεύει στην απαλοιφή των ανισοτήτων λόγω Νησιωτικότητας έχοντας σαν κύριο στόχο του την ανάπτυξη των νησιών μας και την ευημερία των κατοίκων τους.
Με ρωτάτε αν θα υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης. Πιθανόν. Θα τα αντιμετωπίσουμε; Προφανώς και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τεχνική δυσκολία που ίσως προκύψει και σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα, ώστε να κερδηθεί με την πρώτη προσπάθεια. Για αυτό άλλωστε τίθεται σε ισχύ η πιλοτική φάση, έτσι να τεστάρουμε το ίδιο το σύστημα και τις όποιες, μη προβλέψιμες, αστοχίες παρουσιαστούν. Το σημαντικό όμως είναι ότι γίνεται το πρώτο και βασικό βήμα για την υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που πριν λίγα χρόνια ήταν μόνο ευχή στο στόμα, όσων ασχολούνταν με την Νησιωτικότητα, χωρίς όμως να αφήσουν τελικά τίποτα πίσω τους.
• Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η μετα-μνημονιακή εποχή για την χώρα; Θα επανέλθει και η οικονομία στην «κανονικότητα» όσον αφορά μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον πολίτη όπως π.χ. το τραπεζικό σύστημα, το φορολογικό καθεστώς, η ανεργία κ.λπ.
Μόνο αισιόδοξο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι όλοι οι δρόμοι δείχνουν για τη χώρα μας έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο. Θεσμοί, ΟΟΣΑ, οικονομικοί δείκτες, ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν καθημερινά ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή και δεδομένη. Στόχος μας είναι η είσοδος της χώρας σε μια μορφή πολύ κοντά στην κανονικότητα, σε επαφή με τις διεθνείς αγορές, με περισσότερες ευκαιρίες ευελιξίας για εφαρμογή αυτόνομων εθνικών πολιτικών. Μετά τον Αύγουστο και μετά από 8 χρόνια σκληρής εποπτείας, αποκτούμε την κυριαρχία στις εξελίξεις και μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, αυτόνομα. Προφανώς και θα είμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο επιτροπείας, έτσι όπως ήδη συμβαίνει σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Όμως με δεδομένα τα μικρά- σε σχέση με τις Κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου- πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% που πρέπει να επιτυγχάνουμε μέχρι το 2022, αλλά και τον μεγάλο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε λόγω του υπερπλεονάσματος, είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε πολιτικές, αποσκοπώντας στη μείωση των φορολογικών βαρών, με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης. Στόχοι που στη λογική του Μνημονίου δεν υπήρχαν και που αποδεικνύουν το στίγμα μας. Υποσχεθήκαμε στον κόσμο ένα ξέφωτο. Περάσαμε πολλά σαν λαός και τώρα ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας μέσα σε συνθήκες νηνεμίας και με γνώμονα την ανάταξη της κοινωνίας.
• Σε λίγες μέρες θα γίνει ένα ακόμη Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης –στην Σύρο. Πώς αποτιμάτε την πορεία των συνεδρίων αυτών; Έγινε γόνιμος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες;
Το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο που θα λάβει χώρα στη Σύρο ακολουθεί μια επιτυχημένη σειρά διενέργειας αναπτυξιακών συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα που σα στόχο έχουν να ανοίξει η συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και την ίδια την κοινωνία προτεραιοποιούμε και σχεδιάζουμε έργα υποδομής, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη των περιφερειών μας. Στόχος της Κυβέρνησης, έτσι όπως με σαφήνεια φάνηκε μέσα από τις μέχρι τώρα εργασίες των Συνεδρίων αυτών, είναι η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη με δικαιοσύνη και ισότητα για όλους. Με δεδομένη την εμπειρία μου από τα μέχρι τώρα συνέδρια που διεξήχθησαν στα νησιά της χώρας, οφείλω να πω ότι ο κόσμος είχε σε όλα θετική διάθεση να ακούσει και να συμμετάσχει στις θεματικές συζητήσεις με κύριο ζητούμενο την αναβάθμιση των παραγωγικών μέσων και των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής του.
Τέλος, δεν θυμάμαι καμία άλλη Κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει μια τέτοια καθολική προσπάθεια να φέρει τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και άρα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο κοντά στην περιφέρεια και στους κατοίκους της, έτσι ώστε να σχεδιαστεί μια άλλη προοπτική για όλες τις περιοχές της χώρας. Σκοπός μας είναι, ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή να επακολουθήσει δεύτερος γύρος διαλόγου και επικαιροποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων και παρακολούθησης των ήδη τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης έργων.
• Προέρχεστε από μια αμιγώς τουριστική περιοχή και γνωρίζετε τα προβλήματά της. Τι θα λέγατε σήμερα σε όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στις περιοχές όπου είναι ο βασικός οικονομικός πυλώνας;
Η αλήθεια είναι πως ο τουρισμός, για τη χώρα μας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που προσφέρει απευθείας στην ανάπτυξη και που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια Υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, ο τουρισμός σημείωσε αύξηση κατά 25% την προηγούμενη τριετία, μιλάμε για 2 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σταθερά κάθε χρόνο, 6 συνολικά δηλαδή για την τριετία ’15- ’18. Για φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ 32 εκ. ξένων επισκεπτών, ενώ σε ποσοστό ήδη στις προ-κρατήσεις έχει καταγραφεί αύξηση 14%.
Τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν από αυτό το κύμα, υποδεχόμενα νέους επισκέπτες που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες.
Το σημαντικό, όμως, στην όλη συζήτηση δεν είναι πως θα πάει ο τουρισμός φέτος- η απάντηση σε αυτό είναι σίγουρη και οι ασχολούμενοι με το αντικείμενο το ξέρουν καλύτερα από μένα. Το στοίχημα είναι αυτή η ανάπτυξη να διοχετευτεί στον κόσμο της εργασίας μέσα από σταθερές και νόμιμες εργασιακές σχέσεις. Δε θέλουμε ο τουρισμός να είναι μια άυλη ανάπτυξη που θα κάνει «χρυσά» τα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ η μικρομεσαία νησιωτική επιχείρηση θα υποφέρει και ο νησιώτης θα εξακολουθεί να αισθάνεται κάτοικος δεύτερης κατηγορίας.
Για αυτό το λόγο συντονισμένα τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομίας και Εργασίας έχουν αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων που στοχεύει στην εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον τουρισμό, στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και των τουριστικών επιμελητηρίων αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην προώθηση εναλλακτικών προορισμών και σκοπό την διάχυση των επισκεπτών σε όλη τη χώρα και την ενθάρρυνση ανάπτυξης θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιατρικός και ο θρησκευτικός.