Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και τα «καμπανάκια» για την προστασία του χτυπούν ολοένα και περισσότερο δυνατά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Lancet, αν και οι ερευνητές λένε ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους από μολυσμένη ατμόσφαιρα, νερό ή μόλυβδο, εντούτοις η εκτίμηση αυτή μπορεί να έχει πέσει έξω κατά … μερικά εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μόλυνση κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια με τους συντάκτες της να υποστηρίζουν ότι η κρίση αυτή «απειλεί την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών». «Η μόλυνση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ανθρωπόκαινου εποχής. Απειλεί τη σταθερότητα των συστημάτων που στηρίζουν τη ζωή στη Γη» προσθέτουν οι συντάκτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ο τοξικός αέρας, το τοξικό νερό, το τοξικό έδαφος και οι τοξικοί χώροι εργασίας ευθύνονται για ασθένειες που προκαλούν έναν στους έξι θανάτους σε όλο τον κόσμο ενώ το πραγματικό σύνολο θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς οι επιπτώσεις πολλών από τους παράγοντες που προκαλούν μόλυνση δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί. Όπως σημειώνεται οι θάνατοι που προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τριπλάσιοι από αυτούς που προκαλούν μαζί το Aids, η ελονοσια και η φυματίωση.
Οι επιστήμονες φοβούνται, για παράδειγμα, ότι οι θάνατοι από μόλυνση της ατμόσφαιρας στη νοτιοανατολική Ασία οδεύουν προς το διπλασιασμό τους μέχρι το 2050.
Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι ειδικοί:
– η μόλυνση του εξωτερικής ατμόσφαιρας προκαλεί 4,5 εκατομμύρια θάνατους
– η μόλυση της εσωτερικής ατμόσφαιρας προκαλεί 2,9 εκατομμύρια θανάτους
– ο επόμενος μεγαλύτερος «δολοφόνος» είναι η μόλυνση του νερού που σχετίζεται με 1,8 εκατομμύρια θανάτους
– η μόλυνση στο εργασιακό περιβάλλον θεωρείται ότι προκαλεί 800.000 θανάτους το χρόνο
– η μόλυνση από μόλυβδο προκαλεί 500.000 θανάτους σε ετήσια βάση
Όσο για τις χώρες που πληρώνουν το μεγαλύτερο λογαριασμό αυτές είναι η Ινδία και η Κίνα ενώ στη δεκάδα βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία.