Ειδήσεις

Τιμητική διάκριση στον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη από το Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης απένειμαν Τιμητική Διάκριση, στις 25 Μαΐου 2018, στην Κομοτηνή στον συμπατριώτη μας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των Ελληνικών Λαογραφικών Σπουδών και στη Μελέτη του Παραδοσιακού και Σύγχρονου Λαϊκού Πολιτισμού.

Η απονομή της Τιμητικής Διάκρισης έγινε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Λαογραφίας κ. Μανόλη Γερ. Βαρβούνη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για «Το Λαϊκό Μυθιστόρημα του 19ου αιώνα». Το Συνέδριο αυτό, στο οποίο έλαβαν μέρος Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ήταν αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης Νεοελληνιστή Henri Tonnet, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

Ο Καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, απαντώντας στην Τιμητική Προσφώνηση του Προέδρου του Τμήματος Μανόλη Γερ. Βαρβούνη, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ θερμά το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του, διακεκριμένο Καθηγητή Κύριο Μανόλη Βαρβούνη για την τιμητική διάκριση που μου απονεμήθηκε, με τη συνακόλουθη αναγνώριση του λαογραφικού έργου μου. Τον ευχαριστώ επίσης, γιατί η τιμή αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου του Τμήματος για το λαϊκό μυθιστόρημα του 19. αιώνα, αφιερωμένου μάλιστα στον ένθερμο φιλέλληνα και διαπρεπή ελληνιστή καθηγητή Henri Tonnet.

Ο καθηγητής Βαρβούνης αγαπά και στηρίζει από τον πρώτο διορισμό του το Τμήμα που υπηρετεί, και, όπως έχω διαπιστώσει πολλές φορές, επιδιώκει πάντοτε την προβολή και ανάδειξη του έργου του Τμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πριν λίγες μέρες, εξ άλλου, δεν αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου για μετάκλησή του εκεί. Όπως γνωρίζω, θέλει να συνεχίσει το έργο του εδώ.

Με το Τμήμα  Ιστορίας και Εθνολογίας έχω πολύχρονους δεσμούς συνεργασίας. Πάντοτε ουσιαστικούς και αποδοτικούς. Στα χρόνια που πέρασαν, το Τμήμα στελεχώθηκε με ικανότατους νέους επιστήμονες και ανέπτυξε ζηλευτή επιστημονική, εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.  Για όλα αυτά το Τμήμα δέχθηκε ευμενέστατα σχόλια και επαίνους από την Ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

`Άλλωστε ο ογκώδης συλλογικός τόμος «Διεθνείς επιστημονικές διαδρομές από το παρόν στο παρελθόν», που εκδόθηκε πρόσφατα, ακτινογραφεί, με τον καλύτερο τρόπο, τη διαδρομή της πρώτης εικοσιπενταετίας (1991 – 2016) του Τμήματος.

Εύχομαι το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας να συνεχίσει με τον ίδιο επιστημονικό ζήλο το έργο του και να εκπέμπει παντού τη λάμψη του από την ακριτική αυτή περιοχή της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου έγινε σ’ αυτήν την ευφρόσυνη ατμόσφαιρα. Να είστε όλοι καλά και χαίρομαι ιδιαίτερα, που συνάντησα εδώ, ως μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, τον παλαιό άριστο φοιτητή μου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάση Κούγκουλο».

* * *

Ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης τιμήθηκε επίσης στις 28 Απριλίου 2018, στην Ελασσόνα, από το «Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας», «για τη συμμετοχή του στις Λαογραφικές Εκδηλώσεις του Δικτύου ως κεντρικού ομιλητή στην Ελασσόνα και στη Λάρισα και για τη σημαντική προσφορά του στην έρευνα, μελέτη και διδαχή του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού». Την Τιμητική αυτή Διάκριση απένειμε στον κ. Αλεξιάδη ο Πρόεδρος του Δικτύου Κώστας Σαχινίδης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου