Ειδήσεις

«Republika Severna Makedonija»: Την Πέμπτη η απάντηση του Ζάεφ

Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων. Η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ, για το αν αποδέχεται ή όχι την τελική, ελληνική πρόταση, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη, θα κρίνει την πορεία της υπόθεσης. Αν δηλαδή η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απαντήσει θετικά, τότε θα γίνει το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Αν δηλώσει αδυναμία να εφαρμόσει την συμφωνία τότε οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν και οι δύο χώρες χάνουν την ευκαιρία να βρεθεί λύση, ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή.
Η τελευταία δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, όπου κρατούσε ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως είναι θέμα ημερών το τηλεφώνημα στην Αθήνα και πως θα επικοινωνήσει όταν είναι έτοιμος.
Οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η διορία που έχει δοθεί ατύπως στον Ζάεφ τελειώνει αύριο, Πέμπτη οπότε και θα πρέπει να απαντήσει, πρώτα στον ειδικό διαπραγματευτή, Μ. Νίμιτς, και μετά στην Ελλάδα, αν συμφωνεί με όσα είχαν «κλειδώσει» την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό να μην υπογράψει καμιά συμφωνία καθώς αυτή θα καταψηφιστεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.
Αντίθετοι με τη λύση που προκρίνεται είναι τόσο ο πρόεδρος Ιβανοφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ, αμφότεροι μέλη του εθνικιστικού κόμματος VMRO.
Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ζάεφ παρακάμψει τις αντίθετες φωνές και αποφασίσει να απαντήσει θετικά και να οδηγήσει τη χώρα του σε ένα δημοψήφισμα που ενδεχομένως να λάβει και χαρακτήρα πολιτικής του επιβίωσης.
Όπως όλα δείχνουν, το όνομα που έχει κλειδώσει οριστικά είναι το «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καθώς φαίνεται να έχουν αποκλειστεί άλλες προτάσεις, ακόμη και αυτή της «Nova Makedonija».
Αν ο κ. Ζάεφ κάνει δεκτή την πρόταση τότε θα είναι erga omnes, αλλά με μια διαφοροποίηση. Θα δίνεται στην ΠΓΔΜ η δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου, ίσως δύο ετών, προκειμένου να προχωρήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.
Σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες, καθημερινές αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι διαβατήρια κ.λπ.

Παρασκήνιο

Ένα παρασκήνιο που απείλησε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα hellasjournal. Όπως αναφέρει, μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και ενώ ο κ. Νίμιτς είχε δώσει τα χέρια με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος επιχείρησε επαναδιαπραγμάτευση μετά από συζητήσεις πέντε ωρών, που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Κάποια στιγμή, ο Σκοπιανός υπουργός κάλεσε στην αίθουσα μία Βρετανίδα δικηγόρο, την Μπριμ Ναίτρεϊθ, που αντιπροσώπευσε τους Σκοπιανούς στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας, το 2011. Τότε ήταν επιλογή του Νικολά Γκρούεφσκι. Τώρα του κ. Ντιμιτρόφ. Η εν λόγω κυρία έθεσε πολιτικά θέματα με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση. Στο σημείο αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία έκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας ότι η συμφωνία έκλεισε και το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων σήμαινε ότι ξεκινούν από την αρχή. Σύμφωνα με την πηγή μας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς είχε ξανά αντιπαράθεση με τους Σκοπιανούς, οι οποίοι φέρονται να του φέρθηκαν με αγένεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου