Ψηφίστηκε σήμερα (5/6/2018) στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την “Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ “περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό” και άλλες διατάξεις” και τροπολογία που προβλέπει “κατά παρέκκλιση” ίδρυση Περιφερειακής Διεύθυνσης Ελέγχου δόμησης- περιφερειακό παρατηρητήριο στην Ρόδο. Έτσι ικανοποιείται στα πλαίσια εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής η ανάγκη λειτουργίας παρατηρητηρίου και στην Ρόδο εκτός από την έδρα της περιφέρειας, την Σύρο.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης και της αποτελεσματικής εφαρμογής της θαλάσσιας χωροταξίας ειδικά για την Ελλάδα όπου ο θαλάσσιος χώρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας της και ένας σημαντικός οικονομικός και αναπτυξιακός πόρος.
Αποτελεί ένα διατομεακό μέσο πολιτικής που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στο θαλάσσιο χώρο και τις παράκτιες ζώνες, επιδιώκοντας την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων και χρήσεων, εφαρμόζοντας μία προσέγγιση που βασίζεται σε αρχές της αειφορίας και της δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, επεσήμανε, επιχειρείται η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ δημοσίων αρχών και ενδιαφερομένων μερών, μέσω της εφαρμογής ενιαίου μηχανισμού για ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Παράλληλα, στόχο αποτελεί ο περιορισμός των συγκρούσεων μεταξύ τομέων και η δημιουργία συνεργειών μεταξύ δραστηριοτήτων, η ενθάρρυνση των επενδύσεων με διαφάνεια και σαφέστερους κανόνες, η ενίσχυση της συντονισμένης και ολοκληρωμένης διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της έγκαιρης εκτίμησης του αντικτύπου και των δυνατοτήτων πολλαπλής χρήσης του χώρου.
Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής αναφερόμενος επίσης στο θέμα της σημασίας του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την Ελλάδα τόνισε: «Η σημασία του για την Ελλάδα είναι τριπλή. Πρώτον, έχει γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Δεύτερο οικονομική και αναπτυξιακή σημασία, με τη ναυσιπλοΐα, τον θαλάσσιο τουρισμό, την αλιεία, κ.λπ. και τρίτον περιβαλλοντική και οικολογική σημασία, γιατί η ολοκληρωμένη ρύθμιση, διευθέτηση και οργάνωση των χρήσεων της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του πολύτιμου για τη ζωή θαλάσσιου περιβάλλοντος και, ταυτόχρονα, την προστασία των ίδιων των πλουτοπαραγωγικών πόρων με αειφορική διαχείριση».
Γραφείο Τύπου