Στις 20 Απριλίου είχα δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «τον Αύγουστο δεν τελειώνει το μνημόνιο ! Τελειώνει μόνο η δανειακή σύμβαση». Την Παρασκευή, ήλθε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ και επιβεβαίωσε – απόλυτα – αυτή την άποψη. Κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδιο – συμπληρωματικό μνημόνιο – μέχρι το τέλος του 2022 !
Βέβαια, η κυβέρνηση δεν θέλει να λέγεται και ν’ ακούγεται ο τίτλος μνημόνιο. Το «βάπτισε» λοιπόν «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022» (ξέρετε, όπως η τρόϊκα «βαπτίστηκε» θεσμοί κ.λ.π).
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει, ότι έτσι θα περάσει «η πλύση εγκεφάλου» του ελληνικού λαού, με το σλόγκαν«τον Αύγουστο σας βγάζω από τα μνημόνια, δοξάστε με!».
Όμως, το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου αποδεικνύει, ότι αυτός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού είναι ένα ακόμη παραμύθι (!), εν όψει εκλογών. Εφάμιλο των προηγουμένων παραμυθιών :
- «σχίζω τα μνημόνια, καταργώ τους εφαρμοστικούς νόμους», πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και του
- «μαζί με το 3ο μνημόνιο, θα εφαρμόσω δικό μας παράλληλο πρόγραμμα», πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Ποια οικονομικά βάρη πρόκειται να φορτωθούν στις πλάτες των ελλήνων και των ελληνίδων, μετά το τέλος Αυγούστου, που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, ότι θα έχουμε βγει από το μνημόνιο ; Ενδεικτικά απαριθμώ :
- Μέχρι το τέλος του 2018, από αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ σε 1.000.000 ιδιοκτήτες (σε λαϊκές συνοικίες, σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές) θα εισπραχθούν από το υπουργείο Οικονομικών επί πλέον 380.000.000 ευρώ.
- Την 1η/1ου/2019 θα γίνουν περικοπές συντάξεων (κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» , βάσει του νόμου Τσίπρα – Κατρούγκαλου) συνολικού ύψους 3,2 δισεκατομυρίων ευρώ.
- Με την επερχόμενη τροποποίηση του νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ (γνωστού ως νόμου Κατσέλη) και την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όποιον εντάσσεται σ’ αυτόν, από το 2019, οι πρώτες κατοικίες μένουν «ανυπεράσπιστες», βορά στους πλειστηριασμούς.
- Κατά το 2020 θα εισπραχθούν από το υπουργείο Οικονομικών 2 δις ευρώ επί πλέον φόροι εισοδήματος, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ (από τον κ. Τσίπρα, που υπόσχετο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ)
άρα θα επιβαρυνθούν χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά.
- Από το 2019, έως και το τέλος του 2022, θα πρέπει να επιτυγχάνονται κάθε χρόνο πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 6 δις ευρώ – τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, βασικά από υπερφορολόγηση και περικοπές εισοδημάτων, αφού η χώρα μας εξακολουθεί να μην επιτυγχάνει ανάπτυξη άξια λόγου (είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της Ένωσης).
- Κατά τα έτη 2018, έως και το 2022, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε και το ψηφίζει σήμερα η πλειοψηφία του στην Βουλή (μαζί με όλες τις άλλες διατάξεις του συμπληρωματικού μνημονίου), να γίνεται κατάσχεση δημόσιας περιουσίας, μέχρι 25 δις ευρώ, αν το ελληνικό κράτος δε μπορέσει να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους δανειστές. Αυτά και πολλά άλλα, μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο …
Αν όλ’ αυτά δεν αποτελούν 4ο μνημόνιο μέχρι & το 2022, άραγε τι είναι ;
Επειδή γι’ αυτό δεν αμφιβάλλει κανένας έλληνας και καμιά ελληνίδα, γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ έχει συμπεριλάβει στο ψηφιζόμενο 4ο μνημόνιο και υποσχέσεις κάποιων ελαφρύνσεων (τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα). Όμως :
- αν εφαρμοστούν, θα έχουν συνολικό κονδίλι πολύ μικρότερο των επιβαρύνσεων του νέου μνημονίου 2019 – 2022 και
- αν προκύψει (από υπερφορολόγηση και περικοπές εισοδημάτων) υπερπλεόνασμα, το πέραν του 3,5% του ΑΕΠ, θα διατεθεί για αντίμετρα.
- Τελικά οι υποσχέσεις ελαφρύνσεων, μετά τα νέα δισβάστακτα οικονομικά βάρη, που «κλειδώνουν» με την σημερινή ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, μοιάζουν με το γνωστό παραμύθι του Ναστραντίν Χότζα, όπως πολύ εύστοχα τα παρομοίωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σαχινίδης.