Με επιτυχία διεξήχθησαν για δεύτερη φορά στο νησί της Σύμης οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Τουρισμός-Πολιτική-Πολιτισμός: Η Περίπτωση της Σύμης».
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο αντιδήμαρχος Σύμης, κ. Βασίλης Τσαβαρής, ο οποίος τόνισε ότι είναι σπουδαίο το γεγονός της διεξαγωγής ενός συνεδρίου στη Σύμη με τέτοιες προδιαγραφές και η καθιέρωσή του ως θεσμού πλέον έχει μεγάλη σημασία για τον τόπο, την κοινωνία αλλά και την Δωδεκάνησο γενικά.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια, κ. Ισμήνη Κριάρη, που μίλησε για την δημιουργία, την ανάδειξη και την καθιέρωση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου και την προώθηση της άυλης κληρονομιάς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) κ. Γιώργος Κουκουλιάτας μίλησε για τη σημασία των επιστημονικών δράσεων σε μικρά νησιά που βοηθούν στην τουριστική ανάπτυξη.
Η δε πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και πρόεδρος της εταιρείας Επιστημόνων της Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ, καθηγήτρια κ. Τέσσα Δουλκέρη τόνισε ότι η Σύμη μπορεί να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά της όχι μόνο μέσα από το φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί εδώ και χρόνια, αλλά και να καθιερωθεί ως προορισμός συνεδριακού τουρισμού.
Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Χαραλάμπης αναφερόμενος στην πορεία της πολιτικής-οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας, τόνισε τις επιπτώσεις όλων αυτών των εξελίξεων στον τουρισμό. Αντίστοιχα αναφέρθηκαν οι νέες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης-διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων και οι εφαρμογές τους στον τουρισμό.
Αναλύθηκαν επίσης ειδικά θέματα όπως η προβαλλόμενη τουριστική εικόνα της Σύμης από τον ΕΟΤ, η ιστορία, οι πολιτιστικές αναφορές για το νησί, όπως και οι εμπειρίες των ταξιδιωτών, όπως έχουν καταγραφεί.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού, εκπαιδευτικών αλλά και κατοίκων του νησιού. Επισημάνθηκε συγκεκριμένα η ανάγκη σύστασης και λειτουργίας ενός συλλόγου επαγγελματιών του τουρισμού. Ένας τέτοιος σύλλογος, όπως ειπώθηκε, θα προωθεί συντονισμένα τα προβλήματα και τις ανάγκες σχετικά με τον τουρισμό στους αρμόδιους Φορείς του Δημόσιου.
Ο κ. Γιώργος Παπακαλοδούκας, εκπρόσωπος του Δήμου Σύμης τόνισε την σημασία του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς και την ανάγκης υποστήριξης του Φεστιβάλ Σύμης για την συνέχιση και αναβάθμισή του. Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αναπτυχθούν και άλλες μορφές τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει η Σύμη, όπως ο θρησκευτικός/προσκυνηματικός, περιπατητικός τουρισμός.
Αναφέρθηκε επίσης η σπουδαιότητα της προβολής και ανάδειξης της τόσο σημαντικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, των αριστοκρατικών αρχοντικών που δεσπόζουν στο νησί, χαρίζοντάς του αυτή την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, κάνοντάς το να μοιάζει με καρτ-ποστάλ. Κατατέθηκε η πρόταση της δημιουργίας ενός μουσείου αρχιτεκτονικής στη Σύμη. Επιπλέον, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης αλλά και της προώθησης του πρωτογενούς τομέα και των ντόπιων προϊόντων, ειδικά των βοτάνων. Τέθηκε ακόμη η ανάγκη της προώθησης του αθλητικού τουρισμού, όπως του περιπατητικού στα μοναδικά μονοπάτια του νησιού και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
Το συνέδριο έκλεισε με την ελπίδα όλοι οι φορείς να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις που τέθησαν επί τάπητος και να αρθούν οι όποιες αντιξοότητες παρουσιάζονται ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάδειξη της Σύμης.