Ειδήσεις

Τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοτικών υπαλλήλων αντιτίθενται στην σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης στην καθαριότητα

Εν αναμονή της κρίσεως του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επί της ειδικής διοικητικής προσφυγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου, για την ακύρωση της υπ’ αρίθμ. 506/2018 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης της υπηρεσίας με τίτλο: «Αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική), χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου» με την ιδιωτική εταιρεία, που έχει αναλάβει ήδη το έργο, τελεί η δημοτική αρχή.
Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», με την υπ’ αρίθμ. 236/2018 πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δόθηκε το «πράσινο φως» για την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία, έναντι 1.243.752,41 ευρώ πλέον Φ.Π.Α 24% για 2 έτη ή 1.865.628,61 ευρώ πλέον Φ.Π.Α 24% για 2 έτη και 1 έτος δικαίωμα προαίρεσης (στην περίπτωση κατά την οποία ενεργοποιηθεί το δικαίωμα προαίρεσης), που αντιστοιχεί στο ποσοστό 12,99% ή 14,61% του αρχικού συμβατικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών.
Θυμίζουμε ότι η αρχική σύμβαση με την «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ENACT Α.Ε – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε» είναι συνολικού προϋπολογισμού (περιλαμβανομένου Φ.Π.Α.) 12.629.725,81€ και με δικαίωμα προαίρεσης 16.839.634,41€.
Η διάρκεια παροχής της υπηρεσίας είναι για τρία (3) έτη, με δυνατότητα παράτασης, κατ’ ενάσκηση του ρητώς προβλεπόμενου δικαιώματος προαίρεσης, για ένα (1) επιπλέον έτος, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Κι ενώ έχει εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι δημοτικοί υπάλληλοί μέσω των δύο συνδικαλιστικών τους οργάνων προσέφυγαν στον Συντονική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υποστηρίζοντας ότι η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη.
Διατείνονται συγκεκριμένα ότι πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας και δεν δέχονται την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Παλαιολόγου για υπέρβαση του απορριμματικού φορτίου για τα επόμενα έτη σε σχέση με τον εκτιμώμενο όγκο κατά τον χρόνο σύνταξης της σχετικής διακήρυξης.
 Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ήλεγξε την νομιμότητα του σχεδίου της συμπληρωματικής σύμβασης έκρινε ωστόσο αυτήν νόμιμη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η «αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί της Ρόδου κατά το τρέχον έτος αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν κι ενήργησαν επιμελώς, δικαιολογημένα δεν μπόρεσαν να την προβλέψουν κατά τον κρίσιμο χρόνο κατάρτισης των συμβατικών τευχών».
Ηδη δε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει κοινοποιηθεί στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Οι υπάλληλοι διατείνονται ακόμη ότι έχει νομοθετικά προβλεφθεί η εξαιρετική δυνατότητα στους δήμους να προβούν σε τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής τους υπηρεσίας και σε προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους στον τομέα της καθαριότητας με ίδια μέσα και η αποτροπή της ανάθεσης του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Υποστηρίζουν έτσι ότι η εισήγηση που έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατή η πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, διότι μπορούσαν να καλυφθούν μόνο οι κενές οργανικές θέσεις, πράγμα που θεωρούν παντελώς αβάσιμο. Η δημοτική αρχή απαντώντας επί των αιτιάσεων της προσφυγής, δια του αρμόδιου αντιδημάρχου, αναφέρει ότι η προσφυγή είναι απαράδεκτη διότι από καμία διάταξη του Ν. 4412/16, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα ασκήσεως ειδικής διοικητικής προσφυγής επί διαφορών που τυχόν ανακύπτουν στο στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων αυτών προσθέτοντας ότι η έλλειψη δυνατότητας ασκήσεως τέτοιου είδους προσφυγής υπερκαλύπτεται από τον έλεγχο που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επικουρικώς αναφέρει ότι ακόμη κι αν γίνει δεκτό ότι χωρεί η προσφυγή αυτή θα πρέπει να απορριφθεί διότι τα θέματα που θίγει δεν μπορούν να εξετασθούν. Και αυτό διότι ο έλεγχος που γίνεται στο πλαίσιο των ειδικών διοικητικών προσφυγών περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας μόνο χωρίς δυνατότητα πλήρους ελέγχου, δηλαδή και νομιμότητας και ουσίας, όπως αντιθέτως συμβαίνει στην περίπτωση των ενδικοφανών προσφυγών.
Επισημαίνει ακόμη ότι είναι ευρέως γνωστή η αλματώδης αύξηση της τουριστικής κίνησης και ως εκ τούτου του όγκου του απορριμματικού φορτίου που οφείλει ο δήμος να διαχειριστεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου