Ειδήσεις

Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το νερό στη Ρόδο;

Στα θέματα που απασχολούν τον τομέα Υγείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Θωμάς Σωτρίλλης.
«Τα προβλήματα στον τομέα Υγείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Σήμερα όμως, παίρνω αφορμή από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πολίτες και επιχειρηματίες μηνύουν την ΔΕΥΑΡ για την ποιότητα του νερού κι έχω να πω το εξής: εδώ και τέσσερις μέρες από την Υγειονομική Υπηρεσία της ΠΝΑΙ έφυγε το 8ο έγγραφο προς την ΔΕΥΑΡ με το οποίο ζητούμε να μας ενημερώσει για τους ελέγχους που κάνει στις διάφορες περιοχές για την ποιότητα του νερού. Δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση. Αυτό το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα, για να μας δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις υδροληψίες και τον έλεγχο του νερού σε κάθε περιοχή. Εμείς στους ελέγχους που κάνουμε, κοινοποιούμε τα αποτελέσματα και στον δήμο και στις υπηρεσίες, ενώ όπου χρειάζεται η δική μας παρέμβαση, το κάνουμε. Αυτή την περίοδο κάνουμε υδροληψίες στον Δήμο Καρπάθου όπου σημειώθηκαν προβλήματα για να διαπιστώσουμε εάν είναι καλής ποιότητας και πόσιμο» όπως είπε.
Ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ΠΝΑΙ εκ των αρμοδιοτήτων που της δίνει ο Νόμος, παρεμβαίνει είτε συμβουλευτικά, είτε παραινετικά:
«Ο Νόμος, μας έχει περιορίσει τις αρμοδιότητες. Παρά το γεγονός πως κάνουμε επανειλημμένως προκηρύξεις για να στελεχώσουμε τα δημοτικά ιατρεία και να καλύψουμε τα κενά στις μονάδες υγείας στα νησιά, δυστυχώς, δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από γιατρούς. Συνεπώς, τίθεται το ζήτημα παρέμβασης της κυβέρνησης το οποίο έχουμε θέσει ζητώντας να θεσπιστούν οπωσδήποτε ισχυρά κίνητρα για να προσελκύσουμε τους νέους γιατρούς. Το λέω αυτό μετά λύπης μου, διότι διαπιστώνω πως τα παιδιά μας σπουδάζουν με έξοδα του Δημοσίου και των οικογενειών τους, τους στέλνουμε έτοιμους στις χώρες της Ευρώπης –όπου δεν ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ για εκπαίδευση.
Συν τοις άλλοις, αντί να βλέπουν θετικά αυτή την μετανάστευση από την χώρα μας προς τις δικές τους χώρες, εξακολουθούν να τους απομυζούν –καθώς δεν μπαίνουν απ ευθείας σε διευθυντικές θέσεις. Ξεκινούν από την… ‘λάντζα’ που είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας ή στα αγροτικά ιατρεία κ.λπ. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το δημόσιο συμφέρον ώστε να παραμένουν οι γιατροί στην χώρα μας, να επανδρώσουν τα αγροτικά ιατρεία και να δοθούν ισχυρά κίνητρα.
Το γεγονός πως τα νοσοκομεία δουλεύουν με επικουρικούς γιατρούς είναι ένα μεγάλο έγκλημα διότι ο γιατρός δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μια εργασία ενώ αναζητεί μια πιο μόνιμη θέση. Και επιπλέον, ποιο ασφαλιστικό σύστημα θα έχει τόσα εισοδήματα από εργαζόμενους που δουλεύουν μισή μέρα για να καλύψουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους;» αναρωτήθηκε ο κ. Σωτρίλλης.
Ο κ. Σωτρίλλης είπε ακόμη πως στα νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, σε θέματα ξενοδοχειακού εξοπλισμού αλλά και πολλά ιατρικά υλικά. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα μία περίπτωση ενός καρκινοπαθούς που για να μπορέσει να κάνει χημειοθεραπεία πρέπει να έχει έναν συγγενή που θα τρέχει ένα δίωρο να πάρει υπογραφές για να βρει φαρμακείο, να σφραγίσει συνταγές και να υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία.
Το ίδιο το υπουργείο αφήνει τα νοσοκομεία ακάλυπτα από τέτοια φάρμακα αντικαρκινικά (για χημειοθεραπείες κ.λπ.) ώστε να μην επιβαρύνουν τον νοσοκομειακό προϋπολογισμό, για να επιβαρύνει τους ιδιώτες. Ο ιδιώτης όμως μέχρι πότε θα αντέχει την οικονομική επιβάρυνση;
Ένας καρκινοπαθής λοιπόν, θα πρέπει να γυρίσει…. 15 φαρμακεία για να βρει τα φάρμακά του…».
Σε ερώτηση ποια δημοτικά ιατρεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι στην Κάσο ο γιατρός που υπηρετούσε 12 χρόνια, έφυγε με συνέπεια να διοριστεί ένας σμηνίτης γιατρός!
«Έγινε προκήρυξη και κανένας δεν αποδέχτηκε να πάει στην Κάσο! Η ΠΝΑΙ δίνει κίνητρα και χρήματα και συνεργάζεται με ιδιώτες και φορείς. Όμως πολλά νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, έχουν άμεση ανάγκη για στελέχωση. Ζητήσαμε από την 2η ΥΠΕ για να πηγαίνει παιδίατρος στο Καστελόριζο και δεν πήραμε απάντηση από τις 12 Ιουνίου.
Στην Κω, υπάρχει πρόβλημα. Εάν στείλουμε ιδιώτες γιατρούς θα τον μηνύσουν…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου